Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Μεσολόγγι: 2ήμερες εκδηλώσεις για τη Λιμνοθάλασσα και τον Αχελώο (11-12 Ιουνίου).




Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ , ΝΕΡΟ , ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Είναι γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ύδωρ .Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό αποτελεί το 55-78% του ανθρώπινου σώματος.
Έστω ανθρωποκεντρικά,το πρώτο ερώτημα που θα έπρεπε να βασανίζει το σύγχρονο άνθρωπο θα έπρεπε να ήταν η διαχείριση των υδάτινων πόρων .Αφού νερό σημαίνει ζωή και η ζωή σηματοδοτεί την πάλη για επιβίωση,το νερό καθιστά την μεγαλύτερη ανάγκη του ανθρώπου για να παράγει τη τροφή του (γεωργία-κτηνοτροφία).
Στο κείμενο που ακολουθεί θα ασχοληθούμε με την πανάρχαια πορεία που χαράζει το νερό και το συνεχή του αγώνα να ξεχυθεί στην αγκαλιά του πελάγους .Συγκεκριμένα στην περιοχή του Μεσολογγίου,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που κατοικούμε εκβάλλουν οι δυο βασικές πηγές γλυκού νερού που διαμορφώνουν το φυσικό περιβάλλον ,οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος.
Ο ποταμός Εύηνος πηγάζει από τα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και εκβάλλει στον πατραϊκό κόλπο μετά από ταξίδι 113χλμ.Με το νερό του αρδεύονται περίπου 2.800 στρέμματα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας .
Ο ποταμός Αχελώος:Είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που ρέει ολοκληρωτικά στο ελληνικό έδαφος .Έχει μήκος 255χλμ και μέσο πλάτος 25μέτρα,αν και στις εκβολές του φτάνει έως και τα 90μέτρα.Πηγάζει από την Πίνδο και σχηματίζοντας δέλτα, εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος,νότια των Εχινάδων νήσων . Διασχίζει από τα ορεινά προς τα πεδινά τους νομούς: Τρικάλων,Καρδίτσας,Άρτας,Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας . Μπαίνει στην πεδιάδα δυτικά του Αγρινίου και του Αιτωλικού και τέλος ξεχύνεται στην αγκαλιά της θάλασσας .
Όλοι οι κάτοικοι,από τα ορεινά προς τα πεδινά της πορείας των δυο μεγάλων ποταμών επωφελούνται από αυτούς,καθώς αποτελούν τη βασική πηγή άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων .Επίσης οι ποταμοί συμβάλλουν και στο δευτερογενή τομέα π.χ. υδροηλεκτρικά φράγματα κ.α. .Η ορμητική τους πορεία λίγο πριν αγκαλιάσει το πέλαγος, με το πλούσιο προσχωματικό τους έργο,δημιούργησαν το σύμπλεγμα του λιμνοθαλάσσιου χώρου Μεσολογγίου-Αιτωλικού,εκβολές Αχελώου-Ευήνου,νήσων Εχινάδων .Ένα ευαίσθητο και εύθραυστο οικοσύστημα που σηματοδοτεί τη ζωή,τη μόνιμη κατάσταση του διαφορετικού .Με την ορμή του το νερό παρασέρνει εμπόδια και με την ιδιότητα των υδάτων του,ενώνει τον κόσμο για την επιβίωση του ανθρώπου .Γι΄αυτό το λόγο ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας στις παράχθιες περιοχές των ποταμών από τα ορεινά προς τα πεδινά,καθώς και στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου-Αιτωλικού,εκβολές Αχελώου-Ευήνου και νήσων Εχινάδων θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος,την ποιότητα ζωής και όχι με το κέρδος και τη λεηλασία της φύσης.
Στο σήμερα και αντίθετα από τη λογική που προαναφέραμε ,σύμφωνα με την μελέτη της Ε.Π.Μ. η οποία συνέταξε την Κ.Υ.Α. 223061 Φ.Ε.Κ. 477/31-05-2006 ,ο πλέον ρυπογόνος τομέας καταγράφηκε αυτός της γεωργίας, ως πρωτίστως υπεύθυνος τομέας για τη ρύπανση της λιμνοθάλασσας .Δευτερεύων τομέας σημειώθηκε αυτός της κτηνοτροφίας, καθώς προσφέρει κάποιες ποσότητες ρύπων . Τέλος,ακολουθεί ο δευτερογενής τομέας,η μη επεξεργασία των λυμάτων από μικρές βιομηχανίες,η μη ορθή λειτουργία της βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων από τους οικισμούς ,η ανεξέλεγκτη λειτουργία έργων για τις αλυκές,κ.α. .
Τέλος δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την εξόφθαλμη ιδιοκτησιακή λογική των νεόπλουτων ανδροκρατών ,που μέσα στο λιμνοθαλάσσιο πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού,το οποίο προστατεύεται από τρεις διεθνείς συνθήκες,καταπατούν και ανεγείρουν παραθεριστικούς οικιστικούς παραδείσους,που εντελώς προκλητικά θέλουν να τους ταυτίσουν με τις ψαράδικες κατοικίες που αποτελούσαν ιστορικό μνημείο του λιμνοθαλάσσιου πολιτισμού , τις πελάδες .



Η βασικότερη παρέμβαση που είχε γίνει στο σύστημα έως τη δεκαετία του '60' ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα ο διαχωρισμός της Κλείσοβας από την υπόλοιπη λιμνοθάλασσα και η μετέπειτα κατασκευή του λιμανιού στο Μεσολόγγι . Τότε το οικοσύστημα κάλυπτε έκταση 220.000 στρέμματα και αποτελείτο από τρεις λιμνοθάλασσες . Το 1954 εκπονήθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αποξήρανση του συνόλου του υγρότοπου και τη μετατροπή του σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις . Ένα μέρος του έργου υλοποιήθηκε την περίοδο της δικτατορίας 1970-73 και διαμόρφωσε το σύγχρονο σύμπλεγμα . Επίσης η λιμνοθάλασσα συνεχίζει να υφίσταται τη λαίλαπα της αυθαίρετης και παράνομης ανθρώπινης δραστηριότητας ( αντλιοστάσια , σκουπίδια ) . Είναι τουλάχιστον επικίνδυνος και άσχετος ο ισχυρισμός που διατυπώνεται ανεύθυνα , ότι έχουν δήθεν διατεθεί μεγάλα ποσά για τη λιμνοθάλασσα χωρίς αποτελέσματα.


Σε αυτό το σημείο θα αναρωτηθούμε για τη συμβολή της εταιρείας ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε. .Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1985 με προεδρικό διάταγμα . Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της λιμνοθάλασσας και των ιχθυοκαλλιεργειών στο νομό μας. Όμως οι πελατειακές σχέσεις εργαζομένων και πολιτικών στην ευρύτερη περιοχή , καθώς και η κακοδιαχείριση οδηγούν την επιχείρηση το 2004 να έχει χρέη ύψους περίπου 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.


Τείνουμε να πιστέψουμε ότι μια τέτοια υποβάθμιση ενός τόσο σημαντικού ερευνητικού κέντρου δεν είναι τυχαία,αφού οι ιχθυοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν και η αλιευτική δύναμη της λιμνοθάλασσας έφθινε δραματικά .Ο περισσότερος κόσμος ρίχνει ευθύνες στην παράνομη αλιεία .Κανείς δε στοχεύει στο κεφάλαιο που καταδυναστεύει το περιβάλλον και τις ζωές μας .Σκοπός του κεφαλαίου είναι να υποβαθμίσει την παραγωγή του λιμνοθαλάσσιου χώρου , ίσως με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα , όπου το κεφάλαιο μπορεί να εκμεταλλεύεται το εργατικό δυναμικό και σε συνδυασμό με την πελατειακή σχέση πολιτικών προσώπων να “τάζουν” δουλειές στον εξαθλιωμένο λαό,να υφαρπάζει την ψήφο του . Γίναν δηλαδή αλιείς των ψήφων των αλιέων.
Επίσης ας μην παραβλέψουμε το μεγάλο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου ποταμού .Αφού η λιμνοθαλάσσια περιοχή Μεσολογγίου-Αιτωλικού θα ήταν υποβαθμισμένη και μολυσμένη, και είχε στραφεί στο δευτερογενή τομέα (βιομηχανική ανάπτυξη),τότε σε τι θα ωφελούσε η εκβολή του Αχελώου θα ερωτούσε ένας απλός άνθρωπος .Έτσι οι απώτεροι σκοποί του κεφαλαίου θα συνδέονταν και θα αλληλουποστηρίζονταν .


Τα βασικά επιχειρήματα εκτροπής του Αχελώου :


Α) Η άρδευση του θεσσαλικού κάμπου όπου θα είχαμε αύξηση του εισοδήματος από την αύξηση της γεωργό/κτηνοτροφικής παραγωγής.


Β) Η συνολική αύξηση της ενέργειας που θα προέκυπτε, σε απόλυτο αριθμό, από όλα τα υδροηλεκτρικά έργα που θα κατασκευάζονταν και στη διαδρομή του ρου εκτροπής άλλα και αυτών στην κοίτη του Αχελώου ποσότητα που θα παραγόταν θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.


Γ) Στην προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης φτάνουμε στην περίφημη φράση του Λαλιώτη το 1996 της λεγόμενης μικρής εκτροπής . Η ίδια λογική η οποία επικρατεί μέχρι και σήμερα όπου ο Κ. Σπίρτζης υπουργός της κυβερνώσας αριστεράς σε πρόσφατη δήλωση του υπεραμύνθηκε για το συγκεκριμένο τέχνασμα της μικρής έκτροπης .

Δ) Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση Σύριζα-Αν.Ελ να “καθαρίσει” τα έργα εκτροπής του Αχελώου που έχουν καταδικαστεί πάμπολλες φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας , ώστε να πουληθούν ως έργα πράσινης ανάπτυξης σε ξένα και ντόπια αφεντικά . Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φράγμα της Μεσοχώρας που ήταν ένα από τα βασικότερα έργα εκτροπής του ποταμού και πλέον θα αποτελεί έργο “πράσινης ανάπτυξης” .
Η φαιδρότητα και τα συμφέροντα είναι ξεκάθαρα στα παραπάνω επιχειρήματα του κράτους και του κεφαλαίου. Μόνο γνώμονα τους έχουν το κέρδος και την αύξηση της πολιτικής επιρροής.


Και για να αντικρούσουμε τα επιχειρήματά τους μετά από έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι :


Α) Το ετήσιο κόστος συντήρησης του τεράστιου αρδευτικού δικτύου θα ήταν πολύ μεγάλο, η αύξηση της αγροτο/κτηνοτροφίας θα ήταν αμελητέα, με αποτέλεσμα τα ετήσια έξοδα συντήρησης του έργου να μην μπορούν να καλυφθούν από τα ετήσια έσοδα.


Β) Η παραγωγή ενέργειας μετά την εκτροπή θα ήταν 231Gwh (γιγαντοβατώρες) μικρότερη. Αυτό σημαίνει οικονομική ζημία της Δ.Ε.Η. περίπου 5.δις δραχμές (14.673.000 ευρώ, σήμερα) ετησίως. Μια δεύτερη μελέτη δηλώνει πτώση της ενέργειας από 58 έως 513 Gwh/έτος.


Γ) Το τέχνασμα του Ν. Λαλιώτη και η συνέχεια του μέχρι και σήμερα από τον Κ. Σπίρτζη είναι να μειώσει στο μισό σχεδόν το ποσό της εκτρεπόμενης ποσότητας Έτσι θα περιμέναμε και μείωση της κατασκευής της σήραγγας, από 6μ. αρχική διάμετρο, τουλάχιστον 1μ. Αυτό δεν έγινε, και δεν έγινε εσκεμμένα για να μπορούν να αυξήσουν τα κυβικά κατά το δοκούν .

Δ) Η προσπάθεια που κάνει η η κυβέρνηση Σύριζα-Αν.Ελ στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης” να χρησιμοποιήσει το φράγμα της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό , απορούμε πόσο πράσινη ανάπτυξη είναι εκατομμύρια τόνοι τσιμέντου , ο κατακλυσμός μια τόσο μεγάλης έκτασης και τέλος η μεταμόρφωση του Αχελώου ποταμού μέσα από μια σειρά τεσσάρων φραγμάτων σε ρυάκι αλλάζοντας τις εκβολές του ποταμού και του βιότοπου .
Άλλο ένα έγκλημα που συντελείται στην κοίτη του ποταμού Ευήνου από το κεφάλαιο είναι οι παράνομες αμμοληψίες. Οι εταιρίες δημόσιων έργων εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο, μετατρέποντας τον σε πρώτες ύλες για διάφορα έργα π.χ. οδοποιίας κ.α.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την λειτουργιά του ληστρικού ΤΑΙΠΕΔ που βγάζει προς πώληση γη και ύδωρ , καταδικάζοντας σε υποτέλεια τις γενεές συνεχίζοντας τον αφανή πόλεμο του κεφάλαιου ενάντια στους ανθρώπους και την φύση .
Σε όλη αυτή τη λεηλασία που εξαπολύουν τα αφεντικά και το κράτος ως γνήσιοι συνεχιστές ενός ατέρμονου πολέμου που καταδυναστεύει την φύση και τον άνθρωπο . Μόνη απάντηση είναι η οργάνωση των κατοίκων σε επιτροπές ώστε να μπορούν να συζητούν και να δρουν συλλογικά ενάντια στη καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπίεση των ζωών τους. Ενάντια σε όποιον αφέντη τους ληστεύει το φυσικό πλούτο και εξαγοράζει την συνείδησή τους με μια θέση σκλάβου σε κάποια εταιρία , πενιχρό αντίτιμο για την ελευθερία τους αλλά ταυτόχρονα και προσβολή των πεσόντων στο όνομα αυτής .
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν είναι τα προσωπικά συμφέροντα που μας εξασφαλίζουν ζωή και ελευθερία αλλά οι συλλογικοί αγώνες. Τι και αν σήμερα κάποιοι έχουν λύσει το πρόβλημα της εργασίας τους και του βιοπορισμού τους, αποδεχόμενοι την σκλαβιά τους, παραδίδοντας το μέλλον των παιδιών τους, την κληρονομιά τους και το φυσικό περιβάλλον , στα χέρια των καταπιεστών τους , αφού με κάθε τους πράξη υποταγής δεσμεύουν την ανάσα ελευθερίας όλων μας.


ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ
 ΣΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

αυτόνομη κίνηση βαλβείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.