Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου: ο βασιλιάς είναι γυμνός






Ευτυχώς οι νέοι Φορτσάκηδες, προσήλθαν στο διάλογο και με την απειλή των ΜΑΤ εισήλθαν στο Διοικητήριο.
Το βιογραφικό τους σίγουρα έγινε πλουσιότερο ειδικότερα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην άσκηση της εξουσίας.

Το μόνο που μου μένει, για λόγους αξιοπρέπειας, είναι να παραιτηθώ από τη μοναδική θεσμική θέση που κατέχω στο ίδρυμα, αυτή του μέλους της Επιτροπής Ερευνών, για να μην έχω καμία σχέση με τον αυταρχικό του κατήφορο.

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε μια μέρα πριν την «εισβολή» των ΜΑΤ.

1) Παραπληροφόρηση

Μου είπε ένας φίλος μου, «είναι δυνατόν μορφωμένοι άνθρωποι να λένε ψέματα»; Του απάντησα ότι κατ’ εξοχήν οι μορφωμένοι αμόρφωτοι λένε ψέματα γιατί είναι ορθολογικά ιδιοτελείς, χρησιμοποιούν τη λογική, τη γνώση, για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων, τα οποία βέβαια πάντα τα ταυτίζουν με το γενικό συμφέρον. Αυτή τη διαχρονική αλήθεια την ξέρουμε από τον Θουκυδίδη, τον Αριστοτέλη, τον Χομπς, τον Καστοριάδη κλπ. Ο απλός άνθρωπος, οι αμόρφωτοι μορφωμένοι είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται περισσότερο από ευθύτητα ανιδιοτελή καλοσύνη και αίσθηση του δικαίου.

Σε πρόσφατη απόφαση του ΤΕΙ Ηπείρου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι το ίδρυμα οδηγείται στην καταστροφή, λόγω της παρεμπόδισης από την κατάληψη της λειτουργίας των υπηρεσιών του στο διοικητήριο. Καταγράφει δε μια σειρά από προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Όταν έχεις αποφασίσει να επιδείξεις αδιαλλαξία για να σώσεις την εικόνα σου και έχεις απολέσει την αίσθηση του μέτρου και την αρετή του διαλόγου, τότε σου μένει ο ολισθηρός δρόμος της παραπληροφόρησης, που είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να χάσεις το ηθικό πλεονέκτημα της νομιμοποίησης μιας εξουσίας στην κοινή γνώμη. Έχεις απολέσει την αίσθηση του δικαίου. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Μα είναι απλό. Η παραπληροφόρηση είναι μια τεχνική της εξουσίας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στην κοινή γνώμη να θεωρήσει ως φυσιολογική τη βία που θα ακολουθήσει. Την εισβολή της αστυνομίας στο διοικητήριο.

Καταγράφω στη συνέχεια ορισμένες ενδεικτικές πλευρές αυτής της παραπληροφόρησης που εμπεριέχονται στην ανακοίνωση της ΓΣ του ΤΕΙ Ηπείρου. Και πριν από αυτό θα θέσω ένα ερώτημα. Γιατί οι υπάλληλοι του ιδρύματος που απασχολούνται στο διοικητήριο δεν εργάζονται όλο αυτό το διάστημα; Τους παρεμπόδιζε η κατάληψη; Όχι. Πριν μερικές μέρες εγκαταστάθηκαν στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος στους Κωστακιούς και εργάζονται κανονικά. Ποιος έδωσε λοιπόν και για ποιο λόγο τη διαταγή να μην εργάζονται;

· Αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης: δεν είναι δυνατή η εξόφληση των οφειλών προς το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των τμημάτων, 96 επιστήμονες, δηλαδή οι έκτακτοι συνεργάτες δεν θα προσφέρουν τα Χριστούγεννα στις οικογένειές τους……

Παραπληροφόρηση και λαϊκισμός μαζί. Για να πληρωθούν οι έκτακτοι αρκούσε οι γραμματείες των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου , που λειτουργούν κανονικά, να στείλουν τις καταστάσεις των ωρών που αυτοί απασχολήθηκαν και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΤΕΙ, που θα μπορούσαν άνετα να δουλεύουν στου Κωστακιούς, να υπολογίσουν το ύψος των αμοιβών και στη συνέχεια να γίνουν οι πληρωμές. Όπως έγιναν, όσο διαρκεί η κατάληψη, χωρίς προβλήματα όλες οι πληρωμές των μόνιμων καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων. Τόσο απλό.

· Τα προγράμματα, ΕΣΠΑ κλπ, και οι αμοιβές συνεργατών και προμηθευτών που σχετίζονται με αυτά δεν προχωρούν διότι με ευθύνη της διοίκησης δεν συγκαλείται (αλήθεια γιατί;) η αρμόδια Επιτροπή Ερευνών, της οποίας είμαι μέλος. Η Επιτροπή Ερευνών θα μπορούσε άνετα να είχε συνεδριάσει στους Κωστακιούς ή με τηλεδιάσκεψη.

· Μένουν αλήθεια απλήρωτοι τα Χριστούγεννα 300 φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση; Παρεμποδίζει την πληρωμή τους η κατάληψη; Είμαι σε θέση να γνωρίζω, διότι είμαι υπεύθυνος της πρακτικής άσκησης στο τμήμα μου, ότι οι γραμματείες των τμημάτων που λειτουργούν, στέλνουν στο ΤΕΙ τις καταστάσεις για τους φοιτητές που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα. Που τις στέλνουν; Σε ένα γραφείο που βρίσκεται στους Κωστακιούς και όχι στο διοικητήριο. Τι εμποδίζει την πληρωμή τους; Τίποτα. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι για τις πληρωμές, που τώρα είναι εγκατεστημένοι στη βιβλιοθήκη, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

· Σταματάω εδώ, γιατί δεν έχει νόημα να αναφερθώ στις δήθεν υπόλοιπες δυσλειτουργίες του ΤΕΙ Ηπείρου, λόγω της κατάληψης.

2) Αυταρχισμός

Στην πρόσφατη ομόφωνη (!!!) απόφαση της ΓΣ του ΤΕΙ Ηπείρου αναφέρεται επίσης: Η συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών και προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο εκ του θεσμικού της ρόλου υπηρετεί…….

Η παραπάνω ανακοίνωση είναι μνημείο μακιαβελικής αντίληψης. Ένας πρωτοετής φοιτητής νομικών σπουδών ή πολιτικών επιστημών θα βάλει τα γέλια. Από πότε στην ιστορία του δικαίου το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με τον θεσμικό ρόλο, δηλαδή με τη θέση εξουσίας που κατέχει κάποιος; Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετούσε η εξουσία των συνταγματαρχών, η δικτατορικές κυβερνήσεις, η ελέω θεού εξουσία των βασιλιάδων; Δεν έχετε ακούσει ποτέ ότι στις δημοκρατίες όταν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της εξουσίας και της λαϊκής βούλησης, που μόνο η τελευταία είναι το μέτρο της έκφρασης σε μια ιστορική στιγμή του δημόσιου συμφέροντος, τότε η εξουσία παραιτείτε και γίνονται εκλογές; Ποια μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι θέσεις εξουσίας δεν ταυτίζονται με το κοινό συμφέρον;

Στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος μπήκαν τα τανκς στο Πολυτεχνείο, όπως βέβαια στο όνομα του εθνικού συμφέροντος επιβλήθηκαν τα μνημόνια. Νέους Φορτσάκηδες δεν χρειάζεται το ΤΕΙ Ηπείρου. Δεν εκφράζετε το συλλογικό συμφέρον του ιδρύματος μόνο και μόνο επειδή το επικαλείστε. Η επέμβαση της αστυνομίας στο Ίδρυμα που μεθοδεύει η διοίκηση, η οποία θα ανοίξει την κερκόπορτα της «επίλυσης» των προβλημάτων με την κατάλυση κάθε έννοιας ακαδημαϊκής ελευθερίας, πως ακριβώς φαντάζονται οι μαθητευόμενοι μάγοι της διοίκησης ότι θα λειτουργήσει; Τι ακριβώς θα γίνει; Θα εγκατασταθούν επ’ αόριστον τα ΜΑΤ έξω από το διοικητήριο; Πως θα αποτραπεί να ανακαταληφθεί το κτήριο ή οι αίθουσες διδασκαλίας στους Κωστακιούς; Ποια είναι η νομιμοποιητική βάση μιας επέμβασης όταν τίποτα δεν έχει γίνει ενάντια στο κοινό συμφέρον; Τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης αδικήματα κατά της ζωής; Έγιναν βανδαλισμοί και καταστροφές της δημόσιας περιουσίας; Υπάρχει βλάβη του δημόσιου συμφέροντος, πληρωμές μισθών κλπ, από τη μη λειτουργία του διοικητηρίου; Όχι όπως έδειξα παραπάνω.

Το πρόβλημα και η λύση του είστε εσείς. Παραμερίστε την αλαζονεία, την επίδειξη δύναμης, τους εγωισμούς. Ο τίμιος διάλογος, η υποχώρηση είναι αρετή των «από πάνω» και όχι αδυναμία. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια φωτισμένη ηγεσία και μια αυταρχική. Οικονομικά αιτήματα δεν υπάρχουν. Οι αναγνωρισμένοι στο πανελλήνιο μουσικοί του τμήματος δέχτηκαν να δουλέψουν ακόμα και με το εξευτελιστικό ωρομίσθιο. Είναι αποδεδειγμένα οι καλύτεροι. Επαναξιολογήθηκαν και βγήκαν πρώτοι.
Γιατί επιδιώκετε την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών του τμήματος; Ήδη ακούγεται ότι υπάρχουν φοιτητές, που απογοητευμένοι από την κατάσταση, ετοιμάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους και να εγκαταλείψουν το τμήμα. Προσλάβετε άμεσα τους δεκαεπτά καθηγητές. Τα θεσμικά αιτήματα και κυρίως αυτό της εκπαιδευτικής υπόστασης των μουσικών είναι εύκολο να λυθεί, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση.
Τι μένει;
Αν η κατάληψη με απόφαση της ΓΣ των φοιτητών του ΤΛΠΜ και όχι μιας ομάδας φοιτητών όπως λέτε στις ανακοινώσεις σας είναι παράνομη, τότε πόσο παράνομη, αντιδεοντολογική και αντιακαδημαϊκή είναι η κατάληψη, ο αυτοδιορισμός του αντιπροέδρου στη θέση του διευθυντή της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών; Οι μονοπρόσωπες εξουσίες δεν ήταν ποτέ μακρόπνοες. Ας είναι. Έστω δεχτείτε, όπως από το νόμο έχετε το δικαίωμα, να διορίσετε ως αναπληρωτή του Διευθυντή ένα καθηγητή του τμήματος, που γνωρίζει το πρόγραμμα σπουδών και τις ανάγκες του τμήματος. Γιατί δεν το κάνετε; Επίδειξη πυγμής και έλλειψη σωφροσύνης.

Χάρης Ναξάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.