Οι σοβαρές καταγγελίες του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ και την τεχνητή έλλειψη ενέργειας που φέρεται να δημιούργησε, ζημιώνοντας τη ΔΕΗ και προφανώς σε δεύτερο χρόνο τους καταναλωτές, ήρθαν να «κουμπώσουν» με την απεριόριστη επιείκεια του δικαστηρίου απέναντι στους ενόχους του μεγάλου σε βάρος του Δημοσίου σκανδάλου της «Hellas Power» και της «Energa».
Το δικαστήριο, που τελείωσε αφού πρώτα μπήκε στο συρτάρι για μεγάλο διάστημα η δίκη λόγω αναβολών αλλά και της πολύμηνης απεργίας των δικηγόρων, αναγνώρισε σειρά ελαφρυντικών στους βασικούς κατηγορούμενους, που ωστόσο κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και λαθρεμπορία, πάντα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και ζημίωσαν με 256 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο σκάνδαλο με τις εταιρείες-παρόχους αποκαλύφθηκε το 2011, στην καρδιά δηλαδή της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας.
Η μεγάλη αγωνία των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έστρωσε τον δρόμο στη μεγάλη απάτη των δύο ιδιωτών «παρόχων» που εισέπρατταν τα χρήματα των πολιτών και, αντί να πληρώνουν τη ΔΕΗ, το ΔΕΣΜΗΕ, την ΕΡΤ και τους δήμους, τα έστελναν κατευθείαν σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία.
Οι συλλήψεις του 2012 με κατηγορίες σε 19 άτομα για βαριά κακουργήματα κατέληξαν σε αποφυλακίσεις, ενώ οι κατηγορούμενοι πρωταγωνιστές γλεντούσαν με τα εκατομμύρια των κορόιδων και πρωτίστως του μεγάλου κορόιδου, δηλαδή του Δημοσίου.
Η αδέκαστη Δικαιοσύνη τελικά τους έκρινε μεν ενόχους, αλλά τους έδωσε αναστολή, ακόμα και σε όσους έχουν μεγάλες ποινές κάθειρξης (πλην τριών), χωρίς μάλιστα να τους υποχρεώσει να πληρώσουν στο Δημόσιο τα 256 εκατ. σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, αλλά ούτε καν τα 83 εκατ. που είχαν δεσμευτεί να πληρώσουν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι.
Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί η απόφαση για το αν θα κληθούν να επιστρέψουν οι καταδικασμένοι τα χρήματα που έχουν στις καταθέσεις τους.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει έφεση ή αίτηση αναίρεσης στην πρωτοφανή αυτή απόφαση ουσιαστικής απαλλαγής των ενόχων.
Στο μεταξύ, με μόλις 3 εκατ. ευρώ «ζημιά» και ό,τι έδωσαν για δικηγορικές αμοιβές, οι ένοχοι μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη χλιδάτη ζωή τους.
Εδώ αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι το τεράστιο ποσό της υπεξαίρεσης θα μπορούσε να εμποδίσει κάποιες από τις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων.
Σήμερα, λοιπόν, το «φωτεινό» αυτό παράδειγμα φαίνεται να εμπνέει και άλλους διευθύνοντες συμβούλους και παρόχους, ειδικά όταν αποδεικνύεται ότι όσο κι αν ζημιώνει κάποιος το Δημόσιο, και στην προκειμένη περίπτωση τη ΔΕΗ, φαίνεται να απολαμβάνει την αμέριστη επιείκεια της Δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.