Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Κ. Σκαρμέας: «Ήδη υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”»


O Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μίλησε στη Λένα Βερδέ.

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας των τριών μεγάλων υποθέσεων στη δίκη της Χρυσής Αυγής: της δολοφονίας Φύσσα, της απόπειρας ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές της Ζώνης στο Πέραμα.

-Τι έχει αναδειχτεί από τη μέχρι τώρα διαδικασία;


-Με την εξέταση των τριών υποθέσεων έχουν αποδειχτεί κατά λέξη όσα έλεγε το παραπεμπτικό βούλευμα και για τις τρεις υποθέσεις που συνεκδικάζονται. Πρώτα απ’ όλα ότι υπάρχει ενοχή όλων των άμεσα εμπλεκομένων, πχ του Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα, του Πανταζή στους Αιγύπτιους και στους συνδικαλιστές. Ότι ήταν εκεί, ότι έκαναν αυτά για τα οποία κατηγορούνται. Και μέσα από τη σύνδεση των τριών υποθέσεων αναδείχτηκαν τα στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης. Ότι όλες οι επιθέσεις έγιναν από οργανωμένες ομάδες της Χρυσής Αυγής, δεν ήταν πρωτοβουλία ούτε του Πανταζή στο Πέραμα, ούτε του Ρουπακιά ή του Καζατζόγλου στο Κερατσίνι. Ότι είχαν κοινά χαρακτηριστικά: το χρόνο και το μέγεθος, όλες οι επιθέσεις γίνονται βράδυ από πολλούς επιτιθέμενους εναντίον λιγότερων.
Με δολοφονικά όπλα οι περισσότερες, ρόπαλα, μαχαίρια. Με το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της ενέδρας.
Με ιεραρχία, ότι δηλαδή ακολουθούσαν το σχέδιο μιας εγκληματικής οργάνωσης, με εντολές από τους βουλευτές, από το Λαγό μέχρι το Μιχαλολιάκο.
Και με ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό: Μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που εντοπίζουν το θύμα οργανώνονται και προχωράνε στην επίθεση.
Για παράδειγμα στην επίθεση στους συνδικαλιστές στο Πέραμα τους βλέπουν που μαζεύονται στην πύλη της Ζώνης, μέσα σε μία ώρα τους έχουν εντοπίσει, έχει δοθεί το σήμα με μηνύματα, έχει γίνει επικοινωνία με το Λαγό, τους ακολουθούν, σχεδιάζουν την ενέδρα, παρκάρουν κοντά για να μπορούν να διαφύγουν μετά και χτυπάνε. Η παρουσία του Λαγού υπάρχει πριν την επίθεση -όπως λέει ο ίδιος “τους εντόπισε ο Τασάρας” εννοώντας τον Πανταζή- και κατά τη διάρκειά της -λέγοντας “θα πάρουν ένα μάθημα τα κομμούνια”-αλλά και μετά -λέγοντας “τους μακελέψαμε”. Τα ίδια ισχύουν στη δολοφονία Φύσσα που είχε φανεί ξεκάθαρα πώς μέσα σε δέκα λεπτά τα τρία άτομα έγιναν πενήντα. Όλα αυτά δείχνουν το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, την κατάσταση επιφυλακής και μια τεχνογνωσία δεκαετιών.

Αναδείχτηκαν επίσης όσα λέει το βούλευμα σε σχέση με το χαρακτήρα των θυμάτων. Οποιοσδήποτε ιδεολογικός αντίπαλος της Χρυσής Αυγής είναι υποψήφιο θύμα.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι το δικαστήριο έχει ήδη μια ξεκάθαρη εικόνα του νήματος της ιεραρχίας της εγκληματικής οργάνωσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Γι’ αυτό είναι καλό ότι εκδικάζονται μαζί οι τρεις υποθέσεις και όχι ξεχωριστά με κίνδυνο να την πληρώσουν μονάχα τα κατώτερα στελέχη, πχ Ρουπακιάς ή Πανταζής και να τη γλυτώσουν οι επικεφαλής. Τώρα το δικαστήριο έχει αποκτήσει μια συνολική εικόνα της υπόθεσης και είμαστε μόλις στο πρώτο ένα τρίτο της δίκης. Εμείς βέβαια από την αρχή λέγαμε ότι το αποδεικτικό υλικό είναι συντριπτικό. Και οι μάρτυρες έχουν αποδειχτεί παραπάνω από αντάξιοι των ιστορικών περιστάσεων. Αλλά ούτε και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες δεν περίμεναν ότι τα πράγματα θα είναι τόσο ξεκάθαρα από τόσο νωρίς.

-Ποιο είναι το στάδιο που ακολουθεί και τι εξετάζει;


-Με νούμερα, πλησιάζουμε στο μάρτυρα νούμερο πενήντα από τους εκατόν τριάντα περίπου μάρτυρες κατηγορητηρίου. Τώρα ξεκινάει η εξέταση των υποθέσεων που θα δέσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι υποθέσεις που είτε έχουν εκδικαστεί είτε θα εκδικαστούν με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής και παρόντες βουλευτές σε κάποιες από αυτές. Είναι το επόμενο και τελευταίο στάδιο πριν περάσουμε στην ανάγνωση εγγράφων, προβολή βίντεο και μηνυμάτων κλπ. Οι πρώτες που εξετάζονται είναι επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστικά και κοινωνικά: η επίθεση στο Συνεργείο τον Ιούλιο του 2013, έναν κοινωνικό χώρο στην Ηλιούπολη που είχε έντονο αντιφασιστικό χαρακτήρα και γι’ αυτό στοχοποιήθηκε. Η επίθεση στο Αντίπνοια στα Πετράλωνα για την οποία υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη των χρυσαυγιτών που είχαν συμμετάσχει και είναι πολύ σημαντική γιατί η απόφαση περιγράφει ακριβώς όλη την επιχειρησιακή δομή της Χρυσής Αυγής, πώς δρουν τα τάγματα εφόδου, τη Χρυσή Αυγή σαν εγκληματική οργάνωση. Και ακολουθούν επιθέσεις σε τζαμιά, στους Πακιστανούς στην Ιεράπετρα, στην πλατεία Αμερικής, γενικά επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα.

Εδώ θα αναδειχτεί ότι η Χρυσή Αυγή δε λειτουργούσε ούτε μόνο για μια περίοδο, ούτε αφού μπήκε στη Βουλή. Ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που ενδύθηκε κάποια στιγμή το μανδύα του πολιτικού κόμματος και με αυτόν μπήκε στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή βέβαια δε λειτουργεί ούτε από το 2008 που περιγράφει το βούλευμα, αλλά από τη δεκαετία του ’80, όταν την ίδρυσε ο Μιχαλολιάκος. Η ιδεολογική της διακήρυξη είναι το ’87 που είναι και στοιχείο των εγγράφων του κατηγορητηρίου. Η πρώτη μεγάλη απόφαση εναντίον μελών της είναι η καταδίκη του Περίανδρου για την επίθεση το 1998 στον Κουσουρή που επίσης είναι στοιχείο της δικογραφίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και αυτή τη διάσταση. Έτσι κι αλλιώς η ομοιότητα του Αμπουζίντ Εμπάρακ τραυματισμένου στο ασθενοφόρο με την αντίστοιχη εικόνα του Κουσουρή είναι προφανής.
Θα φανεί τέλος το μέγεθος της ασυλίας και της αίσθησης του ακαταδίωκτου που είχαν οι χρυσαυγίτες. Ήδη έχει αναδειχτεί ότι η αστυνομία ήταν παρατηρητής -στην καλύτερη περίπτωση. Κάτι που φυσικά δε γίνεται σε άλλες υποθέσεις, όπως με αναρχικούς ή αγωνιζόμενα τμήματα του λαού που όχι μόνο παρεμβαίνει αλλά πολλές φορές παραβαίνει και το νόμο με ξυλοδαρμούς κλπ. Όμως, στην επίθεση στο Συνεργείο ο Λαγός είναι παρών με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Και παρότι η αστυνομία, μόλις δυο βδομάδες πριν τη δολοφονία Φύσσα, μαθαίνει ποιος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, σταματάει εκεί. Αν αυτό είχε γίνει τότε θέμα, θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τις επόμενες επιθέσεις και ο Φύσσας να είναι ζωντανός.

Πρόκειται για ένα εξίσου σημαντικό στάδιο. Όπως περιγράφεται και στο νόμο, εγκληματική οργάνωση είναι μια ομάδα τριών τουλάχιστον ατόμων -εδώ έχουμε εξήντα εννιά κατηγορούμενους- που δρουν με αυστηρή ιεραρχία και έχουν υποτάξει τη βούλησή τους στους σκοπούς της οργάνωσης που, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως λέει το βούλευμα, είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που δρα στα πλαίσια του εθνικοσοσιαλισμού, του ναζισμού δηλαδή. Οι ποινές για την ηγετική ομάδα που κατηγορείται για διεύθυνση είναι από δέκα έως είκοσι χρόνια. Σε αυτή υπάγονται οι βουλευτές και ο Μιχαλολιάκος ως αρχηγός καθώς και οι πυρηνάρχες. Οι ποινές για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι από πέντε έως δέκα χρόνια. Συν βέβαια τις ποινές για όσους αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες, όπως ο Ρουπακιάς για ανθρωποκτονία ή ο Κασιδιάρης για οπλοφορία/οπλοκατοχή.

-Ποιος είναι ο ρόλος της Πολιτικής Αγωγής στην εξέλιξη της δίκης;


Θα είχαμε άλλη δίκη αν δεν υπήρχε Πολιτική Αγωγή και με τη συγκεκριμένη σύνθεση. Όχι μόνο γιατί ήταν ελλιπές το έργο των αστυνομικών αρχών όλα αυτά τα χρόνια αλλά και γιατί η πολιτική αγωγή και των τριών υποθέσεων λειτουργούμε σαν ένα σώμα μέσα στο δικαστήριο παρότι προερχόμαστε ο καθένας από διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα.
Προφανώς ό,τι έχουμε πετύχει το έχουμε πετύχει με τη συμπαράσταση του κινήματος και του κόσμου. Από την ίδια τη δίωξη που δε θα είχε γίνει χωρίς το τεράστιο αντιφασιστικό κίνημα μετά τη δολοφονία Φύσσα. Μέχρι τη μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο, την επιτάχυνση της διαδικασίας, τη συμπαράσταση στους μάρτυρες που καταθέτουν επώνυμα χωρίς φόβο απέναντι στους χρυσαυγίτες.

Η παρουσία στο δικαστήριο, οι εκδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις απ’ έξω όπως με τη τελευταία στις 17 Γενάρη στην επέτειο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, όλα αυτά είναι πίεση. Γιατί η δικαιοσύνη μπορεί θεωρητικά να λέγεται ανεξάρτητη αλλά οι δικαστές δε ζουν σε μια γυάλα. Και ενημερώνονται και ζουν μέσα στην κοινωνία και συνομιλούν με άλλους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν ότι υπάρχει κόσμος που στηρίζει το αυτονόητο, να νικηθεί ο φασισμός, που δυστυχώς φτάσαμε να χρειάζεται μια μάχη γι’ αυτό.
Για μένα το σύνθημά μας πρέπει να είναι: «και στον δρόμο και στον νόμο». Θέλουμε την παρουσία του κόσμου στο δικαστήριο, για να ενημερώνεται και να συμβάλει στη διάδοση των αποκαλύψεων μέσα στο χώρο που κινείται ο καθένας, στη δουλειά, στη σχολή, τη γειτονιά.
Είναι μια ιστορική ευκαιρία να μπουν οι χρυσαυγίτες στη φυλακή και δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.

(Συνέντευξη: Εργατική Αλληλεγγύη, 8/2/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.