Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Παραίτηση Σάλλα: Μερικές στιγμές που ο ίδιος (και όλα τα ελληνικά ΜΜΕ) θέλουν να ξεχάσουν


Την πρόθεση του να παραιτηθεί γνωστοποίησε σε στενούς του συνεργάτες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και ιδρυτής του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας. O κ.Σάλλας υπέβαλε επίσημα την παραίτηση του σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 15:00

O Μιχάλης Σάλλας βρίσκεται στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς από το 1991, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του η Πειραιώς απορρόφησε άλλα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα, όως η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, η Αγροτική Τράπεζα, η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου.

Κατηγορίες και Δημοσιεύματα

ΤPP: Τρόικα και Πειραιώς γράφουν το «Σενάριο Κύπρου»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ThePressProject και των δημοσιογράφων Χάραλντ Σούμαν, Νικόλα Λεοντόπουλου και Κώστα Εφήμερου η Τρόικα σε συνεργασία με τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είχαν προσχεδιάσει την πώληση του ελληνικού δικτύου των κυπριακών τραπεζών σε πολύ χαμηλή τιμή μήνες πριν ξεκινήσει η τραπεζική κρίση στη χώρα.

Το πολυσέλιδο πόρισμα της Βουλής της Κύπρου αναφέρει ότι «η απαίτηση για πώληση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τέθηκε ξεκάθαρα από τους δανειστές μας για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη τους στο νησί το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου 2013». Από το εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της ΕΚΤ όμως που αποκαλύπτει το TPP είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα, για την ακρίβεια ήδη από τον Ιανουάριο.

Το εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε σήμερα το ThePressProject (και το οποίο είναι σαφές ότι δεν βρισκόταν στα χέρια των επιτροπών διερεύνησης) σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα ντοκουμέντα προσφέρουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως λειτουργεί η Τρόικα. Μέχρι σήμερα όποιος ισχυριζόταν ότι στα κλειστά γραφεία των Βρυξελλών εκπονούνται σχέδια σωτηρίας ή καταστροφής ολόκληρων οικονομιών θεωρούνταν αυτομάτως λαϊκιστής και συνωμοσιολόγος. Τα έγγραφα που δημοσιεύουμε όμως σήμερα είναι συντριπτικά. Όταν η ΕΚΤ μήνες πριν η Κύπρος προσφύγει στον EFSF έγραφε «μετά την πώληση των ελληνικών δικτύων των τραπεζών το κυπριακό σύστημα θα έχει πτωχεύσει ολοκληρωτικά» δεν το σημείωνε ως πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, αλλά ως επίτευγμα της σκληρής γραμμής που είχε προαποφασίσει.

Δείτε εδώ το Special Report

Reuters: Οι υπεράκτιες του Μιχάλη Σάλλα

Το 2012 το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε ρεπορτάζ   (η κάλυψη του TPP εδώ ) των Στίβεν Γκρέι και Νικόλα Λεοντόπουλου σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε σε μέλη της οικογενείας του Μιχάλη Σάλλα δάνεια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέσω υπεράκτιων εταιριών που ανήκουν στον ίδιο και στα δύο του παιδιά φαίνεται να αγόραζε μετοχές της τράπεζας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters ο Σάλλας ενώ ήταν μέσω αυτών των οχημάτων ο μεγαλύτερος μέτοχος με συνολικό μερίδιο άνω του 6% της τράπεζας αυτό το μέρισμα δεν είχε δηλωθεί ποτέ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Σύμφωνα με τον έλεγχο που διεξήγαγε χρηματοπιστωτική εταιρία στην Πειραιώς (την οποία είχαν στη διάθεση τους οι δημοσιογράφοι) τα δάνεια που έλαβε η οικογένεια του Σάλλα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αγορά μετοχών της τράπεζας «μέσω τριγωνικών συναλλαγών μεταξύ τραπεζών, επιχειρηματιών και άλλων τραπεζών με τρόπο που οι όροι κεφαλαιοποίησης επιτεύχθηκαν χωρίς να χρειαστεί εισαγωγή χρήματων».

Το δημοσίευμα του Reuters διαψεύσθηκε από τον ίδιο τον Μιχάλη Σάλλα σε μια ανακοίνωση που έκανε λόγο για προσπάθεια «υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης», που έχει αντιμετωπίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πορεία ανάπτυξής της. Η υπονόμευση, κατέληξε, «δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Η Τράπεζα Πειραιώς άσκησε αγωγή κατά του Reuters ζητώντας 50 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση αλλά η αγωγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους από το δικαστήριο.

Για την Ιστορία ενώ το ρεπορτάζ δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στην Ελλάδα η απάντηση του Μιχάλη Σάλλα δημοσιεύτηκε παντού στα ελληνικά ΜΜΕ δείχνοντας την διάβρωσή τους από το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο εξαιτίας των δανείων τους αλλά και μέσω του διαφημιστικού budget .

New York Times: Λαϊκό δάνειο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times και του δημοσιογράφου Λάντον Τόμας ο Μιχάλης Σάλλας δανείστηκε 132 εκατομμύρια δολάρια (113 εκ. ευρώ) από «φιλικό τραπεζίτη» προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μέσω διαφόρων ανθρώπων και εταιρικών οχημάτων.

Το ρεπορτάζ βασίζεται στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που συστάθηκε προκειμένου να ελέγξει την πορεία της Λαΐκής Τράπεζας η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας πριν από 2 χρόνια. Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε το ελληνικό δίκτυο των κυπριακών τραπεζών τον Μάρτιο του 2013. Η επιτροπή διέταξε έλεγχο για τα δάνεια αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται να είχε λάβει ο Μιχάλης Σάλλας και τα παιδιά του Γιώργος και Μυρτώ. Το πόρισμα κατέληξε ότι τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ασκηθεί το προνομιακό δικαίωμα αγοράς μετοχών της Πειραιώς το 2011. Τα δάνεια αυτά θεωρήθηκαν από την επιτροπή υψηλού κινδύνου καθώς δεν βασίζονταν σε ανάλογα ενέχυρα. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Μιχάλης Σάλλας αρνήθηκε να προσφέρει μεγαλύτερα ενέχυρα (collaterals) παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των ελεγκτών της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε ανεξάρτητο έλεγχο της εταιρίας PwC, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Λαϊκή έγραψε απώλειες 93 εκατομμυρίων εξαιτίας των δανείων στην οικογένεια του Μιχάλη Σάλλα και λίγες εβδομάδες πριν η Πειραιώς αγοράσει το ελληνικό δίκτυο της κυπριακής τράπεζας το δάνειο μεταφέρθηκε στο νομικό τμήμα της τράπεζας προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αποπληρωμής ή μείωσης των απωλειών.

Το ρεπορτάζ το οποίο περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αγορά του ελληνικού δικτύου των κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς διαψεύστηκε από τον ίδιο και την τράπεζα, ωστόσο το TPP έχει δημοσιεύσει τα πορίσματα της Κυπριακής κυβέρνησης και των ελεγκτών της τράπεζας που δείχνουν όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα των ερευνητών.


ΤPP: Οι φίλοι του προέδρου

Ο Μιχάλης Σάλλας υπήρξε στην Τράπεζα Πειραιώς την περίοδο που ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας. Για την ακρίβεια ο Προβόπουλος ανέλαβε διοικητής ενώ ακόμα δεν είχε προλάβει να πουλήσει τις μετοχές του στην τράπεζα δημιουργώντας για λίγους μήνες ένα πρωτοφανές ασυμβίβαστο να είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος.

Το πόρισμα Καλούδη που έφερε το TPP στη δημοσιότητα και αφορά την έρευνα για τον Λαυρεντιάδη περιλαμβάνει την κατάθεση του υπόδικου τραπεζίτη στην οποία εμπλέκει και τον Μιχάλη Σάλλα και τον Γιώργο Προβόπουλο στην περίπτωση της αγοραπωλησίας της Proton Bank.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο Μιχάλης Σάλλας παρενέβη προσωπικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκριση της πώλησης της τράπεζας από την ΤτΕ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τον ισχυρισμό υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ψευδή και απεγνωσμένη υπερασπιστική  τακτική του Λαυρεντιάδη».

και η ανακοίνωση του Σαλλα

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.  Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».

πηγή:http:/ the press project.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.