Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Νόμιμη αλητεία



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε όπως δεν τολμούν να το πουν και να το δικαιολογήσουν: «Η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση!».

Είναι αυτός ο πολιτικός δαρβινισμός, η κυνικότητα και η ξεδιάντροπη θεώρηση που έχει η φάρα του, που τον κάνει να μπορεί χωρίς ενδοιασμούς να τοποθετήσει την κοινωνία στη μέση μιας ζούγκλας. Φυσικά στη ζούγκλα αυτή ο Κυριάκος δικαιούται να είναι ο ισχυρός. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα είναι και νόμιμος. Γιατί ο νόμος έχει φτιαχτεί από το σύστημα για να εξυπηρετεί το σύστημα και τους Κυριάκους.

Νόμιμη η offshore της Μαρέβας Μητσοτάκη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού τέτοια κόλπα του συστήματος θεσμοθετήθηκαν για τέτοιες δύσκολες στιγμές. Για να κρύβεσαι, να εξαφανίζεσαι, να γλιστράς, να φεύγεις και αν παρ’ ελπίδα πιαστείς, να λες απλώς «νόμιμος είμαι, δεν το απαγορεύει ο νόμος».

Η εξωχώρια παραδείσια εταιρεία της κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμη από κάθε άποψη. Αλλά αφελώς ρωτάω, όπως και πολλοί άλλοι, «τι τη χρειάζεται;». Η διαφορά των νόμιμων offshore από τις άλλες νόμιμες εταιρείες είναι η ευελιξία τους. Δεν έχουν εμφανή φυσικά πρόσωπα από πίσω. Χάνονται η μία μέσα στην άλλη σαν τις ρωσικές μπάμπουσκες, δεν οδηγούν εύκολα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες και μεταφέρουν χρήματα υπό μορφή οικονομικών προϊόντων με δύσκολους προσδιορισμούς και ερμηνείες. Αμοιβαία κεφάλαια, funds, ομόλογα χάνονται μέσα στη μάζα των συναλλαγών. Και ναι μεν η εταιρεία ή το αμοιβαίο κεφάλαιο και το fund είναι νομιμοποιημένα, αλλά τι συμβαίνει με το περιεχόμενο, με το χρήμα και την προέλευσή του. Σε αυτό δεν απαντάνε ούτε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ούτε οι ομοτράπεζοί της στις πλούσιες τράπεζες του κόσμου.

Τα στοιχεία από τα LuxLeaks, τα Panama Papers και τώρα τα Paradise Papers δεν αποκαλύπτουν απλώς κάποιες offshore. Αποκαλύπτουν ένα ολόκληρο σύστημα διαφυγής φόρων, απόκρυψης μαύρου χρήματος και των προσώπων που το κατέχουν. Υπάρχει μια σκιώδης οικονομική λειτουργία η οποία περνάει κάτω από τα ραντάρ των ελέγχων, όχι γιατί οι υπάλληλοι των κρατικών μηχανισμών είναι επίορκοι και διεφθαρμένοι, αλλά γιατί η διαφθορά και η ληστεία έχουν νομιμοποιηθεί με νόμους.

Πρόκειται για τη νόμιμη αλητεία που φαντάζει ως η ισχυρή ραχοκοκαλιά της ενεργής οικονομίας, ενώ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μαύρο χρήμα που οι πλούσιοι έκλεψαν από τους φτωχούς ή δεν απέδωσαν στο κράτος.

Για κάθε κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο είναι εύκολο να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή στις ομάδες των μεσαίων ή μικρών επαγγελματιών, αλλά δεν θα εντοπίσει ποτέ τα ποσά που διοχετεύονται μέσω του σκιώδους τραπεζικού συστήματος ως σύνθετες οικονομικές συναλλαγές χωρίς κανένα παραγωγικό ή εμπορικό αντίκρισμα.

Η πλειονότητα αυτών των εταιρειών δεν έχει καμιά αναφορά στην παραγωγή ή την πραγματική οικονομία. Είναι οχήματα μεταφοράς χρημάτων για πρόσωπα που δεν πρέπει να γίνουν γνωστά και κρύβονται σε funds ή foundations.

Οσο οι κάτοικοι του πλανήτη γίνονται φτωχότεροι σε περιοχές που διέρχονται κρίση τόσο τεράστια ποσά θα μεταφέρονται με το πάτημα ενός κουμπιού σε παραδείσιες νησίδες, μακριά από την κόλαση της σκληρής πραγματικότητας. Οι φτωχοί θα ελέγχονται για τον ελάχιστο πλούτο που κατέχουν και θα ενοχοποιούνται γι’ αυτόν που δεν έχουν, ενώ οι πλούσιοι απλώς θα τον απολαμβάνουν όντας νόμιμοι.

Οι παραδείσιες offshore δεν δημιουργούνται επειδή κάποια κρατίδια προσφέρουν φορολογικές ευκαιρίες θέλοντας να στηρίξουν την οικονομία τους σε αυτήν τη «βιομηχανία». Οι offshore δημιουργούνται, νομιμοποιούνται και προστατεύονται επειδή οι ελίτ θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους η οποία δεν είναι και τόσο νόμιμη.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία παράγονται όχι μόνο οικονομικές ανισότητες αλλά και ηθικές. Οι φτωχοί διατηρούν ως μοναδικό στήριγμα αξίες, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πιο κυνικοί και ξεδιάντροποι μέσα από την αυτοδικαιολόγησή τους βάσει της «νομιμότητας» που τους προστατεύει. Δεν αισθάνονται ενοχές αφού είναι νόμιμοι και η ανθρώπινη πλευρά τους έχει ήδη εκχωρηθεί σε έναν ιδιότυπο μακιαβελικό δαρβινισμό τον οποίο περιέγραψε ειλικρινώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση» . Με λίγα λόγια αυτή είναι η ζωή, η οποία άλλα έταξε στον Κυριάκο, έστω με μορφή πατρικής διαθήκης, και άλλα στον καστανά που δεν κόβει αποδείξεις.

Βεβαίως, αφού δημιουργήσουν μια κοινωνία ζούγκλα, θα τη διαφεντεύουν κιόλας ως ισχυρά και άγρια ζώα. Νόμιμα, αλίμονο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.