Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Παρέμβαση στα εγκαίνια της εμποροπανήγυρης στην Άρτα, ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου.

         

Παρέμβαση στο χώρο της εμποροπανήγυρις στην Άρτα κατά τα εγκαίνιά της πραγματοποίησαν μέλη της Πρωτοβουλίας Άρτας . Μοιράστηκαν δεκάδες  κείμενα και τοποθετήθηκαν πανό ενάντια στις εξορύξεις. Ο κόσμος έδειχνε ενδιαφέρον ενώ τα μέλη της Πρωτοβουλίας τόνιζαν ότι οι δράσεις ενάντια στις εξορύξεις θα συνεχιστούν.

Το κείμενο που μοιράστηκε:
ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας!

Ολόκληρη η Ήπειρος- η πιο παρθένα γη της Ευρώπης- έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των περισσοτέρων κομμάτων και ερήμην των τοπικών κοινωνιών, έχουν αναλάβει έρευνες για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Η σύμβαση που αφορά το «Οικόπεδο Άρτας- Πρέβεζας» με ανάδοχο την εταιρία ΕΛ.ΠΕ ΑΕ, καταλαμβάνει όλη γενικά την έκταση του Ν. Άρτας. Τα δάση και τα χωριά των Τζουμέρκων, ποτάμια, γεωργικές εκτάσεις, περιοχές natura, τον Αμβρακικό κόλπο κλπ .

Έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνει τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας, καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κλπ, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες. Και θα τις πληρώσουμε εμείς οι κάτοικοι, όχι οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους. Αυτό έδειξε η αντίστοιχη εμπειρία στην Basilicata της Ιταλίας και αλλού.

Δεν θα αφανίσουμε τη φύση και την τοπική μας οικονομία για λίγες προσωρινές θέσεις εργασίας στις εταιρίες του πετρελαίου ή για τα λίγα και αμφίβολα δημόσια οικονομικά οφέλη.

Η Άρτα μπορεί να αναπτυχθεί με ήπιο τρόπο, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Στηριγμένη στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στο καθαρό περιβάλλον, με έμφαση στον τουρισμό, μπορεί να ανθίσει προς όφελος όλων των κατοίκων της.

Οι δήμαρχοι και οι λοιποί τοπικοί παράγοντες πρέπει να πάψουν ν΄αδιαφορούν και να συναινούν σ΄αυτό το έγκλημα.

Εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε ν΄ αντισταθούμε και να δράσουμε.

ΟΧΙ στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

ΕΞΩ οι ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ από τον τόπο μας.



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Επικοινωνία: Τις Πέμπτες, Νόρμαν (στα σκαλάκια)

email: protovartas@gmail.com, url: www.savepirus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.