Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το Δέντρο των Ιωαννίνων και η ιδεολογική επίθεση της Δεξιάς


Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για κακογουστιά.
Αφορμή η προαναγγελθείσα μέσω fb αυριανή συγκέντρωση ταλιμπάν για την κατεδάφιση της μεταλλικής κατασκευής των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων (φωτ. 1), εμπνευσμένης από την σπείρα του Τάτλιν (οι περισσότεροι/ες δεν γνωρίζουν καν ότι η πρωτότυπη μακέτα του Τάτλιν βρίσκεται στην Ελλάδα, που έχει αγοράσει τη συλλογή Κωστάκη). Η επίθεση ενορχηστρώνεται και με σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση χρυσαυγίτη - και διερωτώμαι, αν οι μπράβοι, που κουβάλησε και χρησιμοποίησε σήμερα η εργοδοσία του Μάρκετ Ιν, έχουν έρθει για δύο τρυγόνια μ' ένα σμπάρο - ταξίδι.

Η πλατεία φέρει τα τελευταία χρόνια εμφανέστατα ίχνη κακογουστιάς, έργο προηγούμενων δημοτικών αρχών. Και από το ξερίζωμα του πρασίνου για την κατασκευή υπόγειου πάρκιγκ, που τη μετέτρεψε σε γυμνή ταράτσα, και από την τοποθέτηση των κιτς αγαλμάτων του Πύρρου και της Ολυμπιάδας - Αλέξανδρου λίγο παραπάνω. Αγάλματα; Χμ .. όχι ακριβώς ! Πρόκειται για προϊόντα αμερικανικού χυτηρίου, δώρα της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, προκειμένου να ενισχυθεί το "πατριωτικό αίσθημα" της ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Το 2009 ο γιαννιώτης γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς έχει πει ότι «το άγαλμα του Πύρρου είναι αστείο και θυμίζει τα πλαστικά αγαλματίδια σε κάτι παλιές συσκευασίες απορρυπαντικών».

Συνεπώς, όποιος/α δεν αντέχει την κακογουστιά, έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρόν για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του. Στην πραγματικότητα όμως πίσω από την "αισθητική" διαμάχη με πρόσχημα την χριστουγεννιάτικη συγκυρία κρύβεται, όπως σχεδόν πάντα, μια πολιτική διαμάχη για τα νοήματα, που "οφείλει" να παράγει ο δημόσιος χώρος.

Επειδή λοιπόν σε μερικούς/ές μας αρέσει η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και όχι οι νεοφιλελεύθερες εργολαβίες και το εθνικιστικό κιτς, η υπεράσπιση της συγκεκριμένης κατασκευής αποκτά ιδιαίτερη σημασία.


Του Ioannis Papadimitriou  / artinews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.