Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Κατάθεση – κόλαφος για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής



Κόλαφος για την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης, «που ταυτίζεται με την εγκληματική οργάνωση και έχει ως βασικό πολιτικό μήνυμά της τη βία», ήταν η σημερινή κατάθεση του δημοσιογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών», Γιάννη Μπασκάκη, στην 168η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.


Ασχολούμενος συστηματικά ως ερευνητής δημοσιογράφος με τη δράση της Χ.Α. από το 2012, οπότε μπήκε στο Κοινοβούλιο και άρχισε η κλιμάκωση των δράσεων των ομάδων κρούσης, ο μάρτυρας στοιχειοθέτησε ότι πρόκειται για ναζιστική οργάνωση με στρατιωτική δομή και αυστηρή ιεραρχία και κατέρριψε τα επιχειρήματα της «σκευωρίας» και της «πολιτικής δίωξης».
Εθνικοσοσιαλισμός και όχι εθνικισμός

Άλλωστε, ο Γ. Μπασκάκης έχει συνομιλήσει με θύματα της χρυσαυγίτικης βίας και έχει τεκμηριώσει στα ρεπορτάζ του τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, τον οποίο απαρνείται τον τελευταίο καιρό η ηγεσία της.

«Στρέφονται κατά όσων θεωρούν ότι είναι “υπάνθρωποι”, είναι υπέρ της φυσικής εξόντωσης όσων δεν είχαν την επιλογή να γεννηθούν όπως γεννήθηκαν, θέλουν την καθαρότητα της φυλής», ανέφερε χαρακτηριστικά και μίλησε με παραδείγματα που αποδεικνύουν τη ναζιστική ιδεολογία.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί ο βουλευτής της Χ.Α. Δημήτρης Κουκούτσης (και το οποίο έχει δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.») να μεταφέρει -μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας- στην Τοπική Οργάνωση Σπάρτης την εντολή του Αρχηγού Μιχαλολιάκου «να κρατάνε μέσα τους τον εθνικοσοσιαλισμό» και «να μη δείχνουν τόσο συχνά τα μπράτσα τους» ακριβώς γιατί εκκρεμεί η δίκη.

Επιπλέον, μίλησε για το βίντεο-αποκάλυψη με τη ναζιστική συναυλία στο Περιστέρι, στην οποία -όπως είπε- «μετέχουν τα σημερινά ηγετικά στελέχη της Χ.Α., Μιχαλολιάκος, Ματθαιόπουλος, Γερμενής, που τραγουδούν τον ύμνο της Γερμανίας» και η οποία «βρίθει ναζιστικών συμβόλων (σημαίες των SS, της Βέρμαχτ, τραγούδια, συνθήματα)».

Τα τάγματα εφόδου άλλωστε, «η καρδιά της Χρυσής Αυγής» όπως τα αποκάλεσε ο δημοσιογράφος, «δεν είναι δική τους πρωτοτυπία αλλά εμπνευσμένα από τα τάγματα του Χίτλερ», ενώ ναζιστικής έμπνευσης είναι και τα συνθήματά τους απευθείας μεταφρασμένα από την ελληνική γλώσσα (Sieg Heil-Ζήτω η νίκη / Heil mein führer Ζήτω ο αρχηγός / Blut und ehre- Αίμα και τιμή), καθώς και ότι χρησιμοποιούν τα ίδια χρώματα (κόκκινο - άσπρο - μαύρο) με τη σημαία της Βέρμαχτ.

Αναφέρθηκε, δε, στην αποχώρηση από τη Χ.Α. του υπαρχηγού της Αντώνιου Ανδρουτσόπουλου (πιο γνωστού ως «Περίανδρου») που έχει καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από την Ευελπίδων (6/6/1998).

Όπως κατέθεσε ο Γ. Μπασκάκης, «υπάρχει πρόσφατη συνομιλία του “Περίανδρου” που λέει ότι αν ανοίξει το στόμα του, θα καταδικαστεί (σ.σ. για την επίθεση στον Κουσουρή) ο Μιχαλολιάκος ως ηθικός αυτουργός και ο Παναγιώταρος ως φυσικός. Επίσης ο "Περίανδρος" σε ομιλία του στη Λάρισα έχει πει ότι ο Μιχαλολιάκος τούς έστελνε να κάνουν κακουργήματα (...) Και εγκαλεί τη Χ.Α. ότι αρνείται την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της και “αδειάζει” τα στελέχη της, όπως τον Ρουπακιά».
Νέα στοιχεία

Ο μάρτυρας συνεισέφερε νέα στοιχεία στην αποδεικτική διαδικασία με βάση, εκτός από τα ήδη δημοσιευμένα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», και αδημοσίευτα ντοκουμέντα από την πολύχρονη έρευνά του που αποδεικνύουν ότι οι εγκληματικές ενέργειες της ναζιστικής οργάνωσης εκτελούνται σε γνώση και κατ' εντολήν της ηγεσίας που δίνει τη γενική κατεύθυνση και υλοποιούνται ακολουθώντας αυστηρή ιεραρχική δομή.

Ένα από αυτά είναι οι καταγεγραμμένες δημόσιες δηλώσεις ηγετικών στελεχών (Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος) «που λένε ότι μέσω της δράσης στον δρόμο η Χ.Α. κατάφερε να πάρει τη Νίκαια από την Αριστερά και οι γειτονιές της από κόκκινες να γίνουν κυανές».

«Αυτό δείχνει ότι η κατάκτηση περιοχών είναι κεντρική γραμμή της οργάνωσης», κατέθεσε ο μάρτυρας, ενώ σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής τι άλλο θέλει να κατακτήσει η Χ.Α. απάντησε: «Ένας μεγάλος στόχος της ήταν να μπει στο Κοινοβούλιο. Το έχει πει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος “Θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε” και ο Κασιδιάρης “Όταν μπούμε στη Βουλή θα την κάνουμε Άγιο Παντελεήμονα”, "Εμάς δεν μας αρέσουν τα βουλευτιλίκια αλλά απολαμβάνουμε κάποια προνόμια, οπλοφορία, μη-αυτόφωρη δίωξη” ».

Ενδεικτική είναι η απάντηση του μάρτυρα στην ερώτηση της προέδρου της έδρας: «Θεωρείτε ότι η επίθεση του Πατέλη (σ.σ. στον Παύλο Φύσσα) ήταν απόφαση του Ρουπακιά;»

«Όχι βέβαια», απάντησε με έμφαση ο δημοσιογράφος της «Eφ.Συν», αιτιολογώντας την απάντησή του με βάση συγκεκριμένα βίντεο από ομιλίες στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης.

Για παράδειγμα, «σε ομιλία του στο ξενοδοχείο Crystal το 2012 ο Μιχαλολιάκος λέει ότι "όποιος περνάει έξω από τα γραφεία μας ή τρέχει ή δεν προλαβαίνει να τρέξει". Αυτό είναι μια κεντρική γενική εντολή. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να γίνουν οι επιθέσεις, π.χ. ενάντια στον Αντίοχο στην Πάτρα που περνούσε κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης, ή πρόσφατα ενάντια στον φοιτητή στα γραφεία της Χ.Α. στη Μεσογείων. Ο Χρήστος Ζέρβας δεν χρειαζόταν εξειδικευμένη εντολή για να χτυπήσει τον Λάζαρη».

«Το κόμμα χρησιμοποιείται ως μανδύας για την εγκληματική δράση», υποστήριξε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.»

Επίσης, για πρώτη φορά σήμερα αναφέρθηκε τόσο αναλυτικά ενώπιον της έδρας η διαδοχή των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων που πραγματοποίησαν πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα τα στελέχη της Τοπικής Νίκαιας Άγγος, Καζαντζόγλου, Πατέλης και Ρουπακιάς.

«Ξέρω τη διαδοχή των κλήσεων Άγγου-Καζαντζόγλου, που είναι υπεύθυνος για τη δράση εφόδου της Νίκαιας, προς τον Πατέλη. Και μετά έχουμε μήνυμα προς τα στελέχη της ασφάλειας, τον Κορκοβίλη και άλλους. Το μήνυμα λέει “Όλοι τώρα στην τοπική. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς”. Μετά, και για ένα τέταρτο, έχουμε παύση των κλήσεων. Υπάρχει κλήση πριν το μήνυμα Πατέλη προς τα μέλη της οργάνωσης, έχουμε μήνυμα Πατέλη-Λαγού. Μετά έχουμε κατά τις 00:15 [15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα] συνομιλίες Πατέλη-Ρουπακιά, που ήταν κρατούμενος. Έχουμε συνομιλία Λαγού-Πατέλη. Υπάρχει στόχος εκείνο το βράδυ. Ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του», σημείωσε ο μάρτυρας.

* Η δίκη συνεχίζεται αύριο (Τετάρτη) στον Κορυδαλλό με τη συνέχιση εξέτασης του μάρτυρα από την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.