Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Παιδιά του πολέμου στα εξώφυλλα - με προσφυγιά και εράνους


Διαβάζω ότι το περιοδικό TIME στο χριστουγεννιάτικο τεύχος παρουσιάζει σε τέσσερα εξώφυλλα τέσσερα βρέφη γεννημένα στην προσφυγιά. Πάνω από χίλιες γυναίκες γέννησαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα μόνο το 2016, γράφει το ΤΙΜΕ που με το «Finding Home»  καταγράφει τον πρώτο χρόνο ζωής αυτής της γενιάς που δεν έχει πατρίδα. Αυτά τα νεογέννητα, επέλεξε λέει, για πρωταγωνιστές του εορταστικού τεύχους του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει στις 26 Δεκεμβρίου με τίτλο "The Year Ahead".


Τα εξώφυλλα και η καμπάνια του αμερικάνικου περιοδικού μου θύμισαν εκείνο το άλλο εξώφυλλο με τον
εύζωνα του τεύχους που είχε κυκλοφορήσει 16 Δεκεμβρίου του 1940 για να ευαισθητοποιήσει για τα προσφυγάκια από την Ελλάδα εξ αιτίας εκείνου του άλλου πολέμου. Πρώτος ο εύζωνας μα  ακολούθησαν αφίσες και άρθρα με κουρελιασμένα παιδιά που κυκλοφόρησαν σε Νορβηγία και ΗΠΑ για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο δείχνοντάς του τις Ελληνίδες μάνες που είχαν γεννήσει μέσα στον τρόμο και την πείνα της Κατοχής  ώστε να συνδράμει με τον οβολό του, με ρούχα παλιά ή με υιοθεσίες.


Τα χρόνια περνούν, τα πρόσωπα στα  εξώφυλλα αλλάζουν 
μα οι συνέπειες των πολέμων μένουν ίδιες απαράλλακτες.

_________________

Σας φέρνω εικόνες του ' 40, τον εύζωνα του Life, και την αφίσα εράνου, πεινασμένα παιδιά, σελίδα για το Δίστομο και το Time με   βρέφη γεννημένα στην προσφυγιά λόγω του πολέμου στη Συρία.

Περιοδικό Time, 2016
Περιοδικό Life, ελληνόπουλα της Κατοχής

Περιοδικό Life: Mετά το Δίστομο

Στις ΗΠΑ, αφίσα για έρανο '«Πριν να είναι πολύ αργά!»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.