Η χρήση εβαπορέ γάλακτος για την παραγωγή οποιουδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος ήταν και εξακολουθεί να είναι παράνομη, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ). Οπως πληροφορηθήκαμε από υπηρεσιακούς παράγοντες, οι διατάξεις αυτές του ΚΤΠ χαρακτηρίζονται διαχρονικά ως αναχρονιστικές από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και γι’ αυτό έκαναν τα στραβά μάτια, ενώ γνώριζαν ότι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν ευρέως εβαπορέ γάλα στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Προς το παρόν, μιλάμε για γαλακτοβιομηχανίες γενικά, γιατί δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα ισοζύγια γάλακτος. Τα έχουμε ζητήσει επίσημα από τον οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι αρμόδιος, και μόλις τα πάρουμε θα μιλήσουμε συγκεκριμένα.
Την πληροφορία για την παράνομη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων την είχαμε από την άνοιξη του 2015 και προσπαθήσαμε από τότε να προμηθευτούμε ισοζύγια γάλακτος. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, γιατί όπου απευθυνθήκαμε συναντήσαμε τοίχο. Αυτή τη φορά απευθυνθήκαμε με αίτηση στον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ζητώντας τα ισοζύγια γάλακτος συγκεκριμένων εταιριών για την περίοδο από την 1η Γενάρη του 2014 μέχρι τις 29 Φλεβάρη του 2016. Ζητήσαμε, επίσης, να μας πληροφορήσουν για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και πόσα απ’ αυτά εισπράχτηκαν.
Προχωρήσαμε σ' αυτή την κίνηση τώρα, γιατί για πρώτη φορά υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχτηκαν ότι πράγματι χρησιμοποιείται εβαπορέ γάλα στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Γεωργίας χαρακτηρίζουν τις απαγορεύσεις του ΚΤΠ αναχρονιστικές. Επιπρόσθετα, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του υπουργείου μάθαμε ότι συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τη σύνταξη νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αναφορικά με την αλλαγή της νομοθεσίας για την παραγωγή γιαουρτιού όχι μόνο από νωπό γάλα, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα ΚΤΠ.
Από το σχετικό με το γιαούρτι και τη φέτα κεφάλαιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ φαίνεται καθαρά ότι οι συντάκτες είναι ντόπιας προέλευσης και κολαούζοι των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. Οι ισχυρισμοί τους χτυπούν έντονα στο μάτι: αναχρονιστικός ο ΚΤΠ, νοθεύει τον ανταγωνισμό, στο εξής θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή γιαουρτιού όχι μόνο νωπό γάλα κλπ.
Οπως πληροφορηθήκαμε, συντάχθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες σχέδιο προαπαιτούμενων τουλάχιστον για το γιαούρτι, το οποίο υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρη και στάλθηκε για έγκριση. Με την κίνηση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αποστόλου και Μπόλαρης) επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες των γαλακτοβιομηχανιών όσον αφορά την παραγωγή γιαουρτιού και με τη χρήση εβαπορέ γάλακτος. Προσπαθεί επίσης να νομιμοποιήσει τη χρήση της πρωτεϊνης γάλακτος, που ενώ απαγορεύεται αναγράφεται στη συσκευασία του γιαουρτιού ως συστατικό του.Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεφάλαιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γιαούρτι ομολογείται ότι γίνεται παράνομη χρήση της πρωτείνης γάλακτος (όχι όμως και εβαπορέ γάλακτος).
Με την τροποποίηση αυτή μέσω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παραμένει το ζήτημα της παράνομης χρήσης του εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν τόλμησαν, για παράδειγμα, να νομιμοποιήσουν τη χρήση εβαπορέ στην παραγωγή νωπού γάλακτος, γιατί με τη διπλάσια ποσότητα νερού, σε σχέση με την ποσότητα του εβαπορέ, θα κατηγορούνταν για νόθευση του νωπού γάλακτος.
Πριν πολλά χρόνια, υπήρχε η υποχρέωση -με βάση την κοινοτική νομοθεσία- να αναγράφεται στη συσκευασία του γαλακτοκομικού προϊόντος η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Στη συνέχεια, με τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας, απαγορεύτηκε η αναγραφή της χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Ενώ, όμως, χρησιμοποιείται γάλα νωπό (και όχι μόνο) από τις χώρες της ΕΕ, το τελικό γαλακτοκομικό βαφτίζεται ελληνικό!
πηγή KONTRA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.