Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Όταν ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας ψάχνει χρήμα και «πελατεία» σε ανασφάλιστους και άπορους...

Καταγγελία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών ν. Άρτας για την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας περί της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Άρτας

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας αποφάσισε να κάνει «έλεγχο νομιμότητας» στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Άρτας και γι' αυτό -όπως ενημερώνει- έχει ήδη με απόφαση του αποστείλει στο νομικό σύμβουλο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετική του απόφαση.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός. Έπειτα από τουλάχιστον πέντε χρόνια σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που:


κυριολεκτικά διέλυσε τα Δημόσια Νοσοκομεία και συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας,


οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία, στην επισφάλεια και στην ανασφάλεια της εργασίας,


δημιούργησε εκατομμύρια ανασφάλιστων και άπορων,


έθεσε περιοριστικούς όρους στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία,


έκλεισε δομές δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης,


για να πάρεις φάρμακα, να κάνεις εξετάσεις και να επισκεφθείς γιατρό πρέπει να έχεις λεφτά,

...έρχεται ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος να μας παραδώσει και μαθήματα νομιμοφροσύνης, χωρίς βέβαια καν να μπει στον κόπο να ελέγξει αν αυτά τα οποία καταγγέλλει έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή να έστω να ρωτήσει τα μέλη του που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δομή αλληλεγγύης τι ακριβώς είναι αυτή η δομή και πώς λειτουργεί.

Ως γνήσιος συνεχιστής της προηγούμενης κατάστασης, επιχειρεί να ρίξει λάσπη και να δημιουργήσει εντυπώσεις, στην ουσία όμως επιχειρεί να μην χάσει «πελατεία». Άλλωστε, το ομολογεί κι ο ίδιος με την ανακοίνωση του όταν μιλά για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Άραγε ποιους «πελάτες» δε θέλει να χάσει ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας; Αυτούς που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα φάρμακα τους; Αυτούς που δεν μπορούν να παρέχουν ούτε τα βασικά στην οικογένεια τους; Αυτούς που είναι άνεργοι, άποροι, μετανάστες, που δουλεύουν όλη μέρα στα χωράφια για 3 και 5 ευρώ; Αυτούς φοβάται μην χάσει από «πελατεία»; Έπειτα από πέντε χρόνια καταστροφής και φτωχοποίησης ΔΕΝ υπάρχει «πελατεία». Δεν έχει κατανοήσει, λοιπόν, ο ιατρικός κόσμος της Άρτας σε τι κατάσταση βρίσκεται πλέον η τοπική κοινωνία;

Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί το γεγονός του ότι ακόμα και σε σοβαρότατες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για ανάρμοστες προς το ιατρικό λειτούργημα συμπεριφορές μελών του, που έφτασαν μάλιστα ν’ απασχολήσουν και τη Δικαιοσύνη, το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας σιώπησε, για να έρθει τώρα και να επικαλεστεί τη νομιμότητα επιλεκτικά και μόνο για το ΚΙΦ, που δεν κάνει τίποτε περισσότερο από αυτό που τα ίδια τα μέλη του οφείλουν να κάνουν, τηρώντας τον όρκο στον οποίο έχουν δεσμευτεί και τιμώντας τον όρο λειτούργημα για την ιδιότητα του ως γιατροί.

Εμείς, ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ν. Άρτας, έχουμε διακηρύξει και παλεύουμε για δημόσια υγεία και πρόληψη χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση. Παλεύουμε καθημερινά για να μείνουν όρθιες οι Δημόσιες Δομές Υγείας και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όλους, παλεύουμε για προσλήψεις στην υγεία και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, παλεύουμε για αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την πρόληψη. Μέχρι όμως να γίνουν αυτά πραγματικότητα, δε θα επιδιώξουμε με κανέναν τρόπο την παραπέρα εξαθλίωση και την εγκατάλειψη στην μοίρα τους των συνανθρώπων μας που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα.

Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση και καλούμε τον Ιατρικό Σύλλογο να αναθεωρήσει. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι επιχειρηματική δράση, είναι έμπρακτη υλοποίηση του όρκου του Ιπποκράτη!

Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, τους γιατρούς του νομού, τους τοπικούς φορείς, τα συνδικάτα, τα τοπικά κινήματα και τις συλλογικότητες, τον λαό της Άρτας να συνταχθούμε μαζί σε αυτόν τον αγώνα για δημόσια δωρεάν υγεία και πρόληψη για όλους χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Άρτα, 2 Μάη 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.