Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Το τσιγαράκι της γιαγιάς μου κι ο Σεβασμιότατος Πειραιώς


―Κι αφήνετε τη γιαγιά να καπνίζει;

Η γιαγιά μου, μάνα του πατέρα μου, κάπνιζε ένα τσιγάρο την ημέρα με τον καφέ της κάθε απόγευμα, κι άλλα 2-3 αν είχε παρέα
Τρακαδόρο τη λέγαμε, διότι μετά τις νουθεσίες να το κόψουμε, πάντα αποχαιρετώντας μας, ζητούσε να της αφήσουμε κανένα τσιγάρο. Καταλάβαινα ποιος την είχε επισκεφθεί από τα χύμα τσιγάρα σ΄ένα δισκάκι στην είσοδο κάτω από τον απαραίτητο καθρέφτη-κρεμάστρα που είχαν τα σπίτια της γενιάς της.
90 ετών και μόλις έπιανε το τσιγάρο στα χέρια της με το χέρι ψηλά και σπασμένο καρπό, σταύρωνε τα πόδια (γέλια εμείς) και μεταμορφωνόταν, από μια παραιτημένη θρήσκα χήρα, στην φρεσκοπαντρεμένη της ελληνικής παροικίας των προπολεμικών Ιεροσολύμων που δειπνούσε με το Δεσπότη κι έπαιζε χαρτιά με τις Ρωσίδες και προσφυγοπούλες που κατέφθαναν στη Μέση Ανατολή, λόγω του ναζισμού και μετά του πολέμου, με περμανάντ, κραγιόν και ήθη ανάκατα.
Σταυρώνοντας το πόδι άλλαζε ύφος, γινόταν νεότερη και πιο ανεκτική κι έλαμπε από χαρά σα να ενθουσιαζόταν που εκείνη η άλλη ζούσε ακόμα μέσα της.
90 ετών, στο σπίτι της αδελφής μου είπε 'βάλε κι εμένα ένα κρασί' κι άναψε το τσιγάρο της.
―Αφήνετε τη γιαγιά να καπνίζει; ρώτησε μια αγνή κοπέλα.
Θα προσπεράσω το 'γιαγιά' για ξένη συγγενή όσο και τον χαρακτηριστικό ρατσισμό του 'αφήνετε' (τα έχω πει άλλη φορά για το ageism και τη θρασύτητα συμπεριφοράς στους ηλικιωμένους σα να ήταν μωρά) και θα μπω στο θέμα:
Ναι, απαντήσαμε, καπνίζει η γιαγιά μας στα 90 της. Τι θα πάθει; Θα της κοπεί η ανάπτυξη και δε θα ψηλώσει ή θα κάνει ρυτίδες στο αλαβάστρινο χειλάκι της; Ή μήπως κινδυνεύει να αρρωστήσει και να πεθάνει;
Θυμήθηκα το περιστατικό διαβάζοντας πως στο 'Ασυλο Πενήτων Β΄Αθανασίου Πρωθιερέως Γηροκομείο Πειραιώς, ο Σεβασμιότατος Πειραιώς ζητά από τους πένητες γέροντες να υπογράφουν πως δεν είναι καπνιστές και, αν καπνίσουν, τους διώχνει.
Για να σας προλάβω τους φανατικούς: δε λέω πως είναι σωστό, αφού καλώς-κακώς απαγορεύεται, να καπνίζουν παντού σε δημόσιους χώρους. Μα αν ο άνθρωπος αναγκαστεί να ζει εκεί (δεν το διαλέγουν οι 'πένητες', μην ξεχνιόμαστε) ας δείξουν τα ιδρύματα μια ανοχή και καλοσύνη επιτρέποντας το κάπνισμα σε κάποιο χώρο ή εφ' όσον άλλοι τρόφιμοι δεν ενοχλούνται.

Με τις απαγορεύσεις πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλοί οι κανόνες μα όταν τους επιβάλλουμε σε ανθρώπους υποχρεωμένους να τους δεχτούν πρέπει να ελέγχουμε πολύ σχολαστικά μήπως γίνονται μηχανισμοί επιβολής εξουσίας και αιτία προσβολών και πόνου.
Σας φέρνω έγγραφα αποδεικτικά μαζί με το ποστ του Νίκου Σταθούλη.
___________________________

Για τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, το δεσπότη με τις καουμπόυκες μπότες, δε γράφω πρώτη φορά. Μας έχει απασχολήσει η στάση του όταν συζητιόταν ο νόμος για τα Ναρκωτικά ή το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ο κατά κόσμον κύριος Μεντζελόπουλος δεν είναι αμόρφωτος βασανιστής της Χούντας σαν τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων άρα όφειλε να καταλαβαίνει κάτι περισσότερο.Ο Nikos Stathoulis 
Ο Σεραφείμ Πειραιώς είναι απάνθρωπος. Διώχνει απο το γηροκομείο Πειραιά, 32 τρόφιμους γεροντάκια απο 75 έως 93 ετών επειδή είναι καπνιστές. Είναι σκληρό να βλέπεις ένα γεροντάκι 93 χρόνων, φτωχό, να κλαίει γιατί δεν έχει που να μείνει. Όχι μόνο ραγίζει η καρδιά σου αλλά αντιλαμβάνεσαι οτι η αδικία και η μοχθηρία έχουν πρόθεση. Ένα γέροντα 93 χρόνων, τον αφήνεις να καπνίζει. 
Για τον Μητροπολιτη Πειραιως Σεραφείμ ένα έχω να πω... Είναι ντροπή για τους θεούς να καλοπερνούν οι κακοί.
Δεν έμεινε μόνο στα γεροντάκια ο ανεκδιήγητος. Απολύει και εργαζόμενους που καπνίζουν αναγκάζοντας τους να υπογράψουν την παρακάτω κατάπτυστη δήλωση.
Οι γέροντες σε τούτο τον κωλότοπο θα τον αφήσουν όπως ακριβώς τον βρήκαν. Ανόητο. Άδικο. Κακό...
Θα ήταν ευλογία να το κοινοποιήσετε...

______________________________________________
Και εξελίξεις με παράπλευρες απώλειες απολύσεις και τρομοκρατία προσωπικού:

Μετά το ρεπορτάζ της Ντίνας Μπατζιά για την αυθαιρεσία της διοίκησης στο Γηροκομείο Πειραιά, τρεις εργαζόμενες απολύθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος. Και οι τρεις απολυμένες δεν είχαν υπογράψει τη δήλωση, που συντάχθηκε από την διοίκηση, η οποία δεσμεύει τους εργαζόμενους και απαιτεί όχι μόνο να μην καπνίζουν στους χώρους γηροκομείου, αλλά να μην έχουν ούτε στην τσάντα τους είδη καπνιστή (τσιγάρα, καπνό, σπίρτα, αναπτήρα). Στη δήλωση αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα πως αν παραβούν τους όρους αυτό είναι και αιτία απόλυσης! sto kokkino

πηγή: δάφνη χρονοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου