Σειρά περιστατικών στα οποία το ελληνικό λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον σκαφών άοπλων προσφύγων που επιχειρούσαν να εισέλθουν παράτυπα στα ελληνικά χωρικά ύδατα φέρνει στο φως το Intercept επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα της Frontex.
Σε ένα μόνο συμβάν, από το 2014 στη Χίο, λιμενικός φέρεται να άδειασε 30 σφαίρες ενώ ξαναγέμισε το όπλο του για να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να πετύχει την 19χρονη τότε Rawan από τη Συρία και δυο ακόμη άτομα αλλά και να ανοίξει 16 τρύπες στο σκάφος των προσφύγων.
Για το περιστατικό έγινε μια σύλληψη λιμενικού ο οποίος στη συνέχεια κρίθηκε αθώος από ελληνικό δικαστήριο.
Φρίκη προκαλεί η καταγγελία των τριών προσφύγων από το περιστατικό του 2014 στη Χίο ότι οι γιατροί που τους νοσήλευσαν δεν τους αφαίρεσαν τις σφαίρες από το σώμα τους – οι ίδιοι το αποδίδουν σε πιέσεις από την πλευρά του ελληνικού λιμενικού που ήθελε, όπως λένε, να κλείσει γρήγορα την υπόθεση χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.
To γραφείο Τύπου και ο διευθυντής του νοσοκομείου στη Χίο δεν θέλησαν να σχολιάσουν το περιστατικό στον δημοσιογράφο του Intercept, Ζακ Κάμπελ. Μια νοηλεύτρια πάντως δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η περίπτωση της Rawan ήταν πολύ σοβαρή και κινδύνευε να μείνει παράλυτη.
Τους τραυματίες είχε επισκεφθεί τότε μέλος από το σκάφος του ελληνικού λιμενικού (Βασίλης Ελευθερίου) για να ζητήσει συγγνώμη αλλά και η ειδική ερευνήτρια του λιμενικού Δέσποινα Πυρανιάν, η οποία όπως καταγγέλλουν τους πίεσε να δηλώσουν ότι ο κυβερνήτης του σκάφους στο οποίο επέβαιναν άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον του λιμενικού. Η Πυρανιάν απέφυγε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη κατηγορία στο Intercept.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα η Frontex όχι μόνο θεωρεί τους πυροβολισμούς σαν τμήμα των «κανόνων εμπλοκής» για την ακινητοποιήση σκαφών στη θάλασσα, αλλά κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε οι συγκεκριμένες πληροφορίες να μην δημοσιευτούν.
Στο παρελθόν πρόσφυγες έχουν καταγγείλει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, πειρατικού τύπου εφορμήσεις από μέλη ειδικών δυνάμεων του λιμενικού με μαύρες κουκούλες σε νυχτερινές αποστολές. Πάντως μέλη ανθρωπιστικών ομάδων και ΜΚΟ συνηθίζουν να λένε ότι τέτοιου είδους περιστατικά (που συνήθως αποδίδονται είτε σε πειρατικά σκάφη είτε σε μέλη ειδικών δυνάμεων) δεν έχουν καμία σχέση με το καθημερινό έργο των μελών του λιμενικού που έχουν διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Πολλά ήταν άλλωστε τα περιστατικά, όπου άνδρες και γυναίκες του λιμενικού χρειάστηκαν ψυχολογική στήριξη ειδικών επιστημόνων για να αντιμετωπίσουν τις φρικτές εικόνες νεκρών παιδιών και άλλων προσφύγων με τις οποίες έρχονταν σε καθημερινή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μιλώντας στο Intercept, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μέλη του λιμενικού κάνουν λόγο για έλλειψη των απαραίτητων μέσων αλλά και ελλειπή εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. «Ορισμένες φορές πυροβολούμε τους κινητήρες των σκαφών, όταν κρίνουμε ότι είναι ασφαλές να το κάνουμε» δήλωσε ένας από τους λιμενικούς ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εντολές να ανοίξουν πυρ έρχονται από ανωτέρους τους, με τους οποίους βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου, ακόμη και από το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.