Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Νέο συνεταιριστικό εγχείρημα στη γαλακτοβιομηχανία. Η ΑΜΦΙΓΑΛ της ΕΑΣ Αγρινίου ξεκινά τη λειτουργία της.



Σε μία εποχή που το συνεταιριστικό κίνημα συκοφαντείται και αποδομείται  απο ακροδεξιές πολιτικές και μηχανισμούς(πχ ΜΜΕ-τράπεζες κλπ)που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα,  η ΕΑΣ Αγρινίου αλλάζει τον κανόνα. Βάζει μετά απο χρόνιες δυσκολίες σε λειτουργία τη γαλακτοκομική μονάδα της ΑΜΦΙΓΑΛ, καλώντας κτηνοτρόφους για αμφίδρομη στήριξη .
Ζητά συνεργασία απο τους κτηνοτρόφους και τους παρέχει μέσω της ΕΑΣ Αγρινίου ζωοτροφές και στήριξη, ενώ τους καλύπτει και με προκαταβολές. Ξεκινά τις τιμές απορρόφησης του γάλακτος απο καλά επίπεδα(0,97 λεπτά ) το πρόβειο και 0.58 το γίδινο, ανεβάζοντας τις τιμές και κατά την ποσότητα και κατά την ποιότητα. Στη συνέχεια ακολουθούν λεπτομέρειες.
Εμμένουμε όμως στη μεγάλη κοινωνική και οικονομική αξία που έχει το συγκεκριμένο συνεταιριστικό εγχείρημα που πραγματικά εάν τα καταφέρουν θα βοηθήσουν  το χώρο της κτηνοτροφίας (αρχικά για την Αιτωλοακαρνανία) πρός όφελος των κτηνοτρόφων-παραγωγών ..

Ακολουθεί άρθρο με τις λεπτομέρειες του καλέσματος πρός τους κτηνοτρόφους απο τον αγρότυπο:



Στην διαδικασία σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς πρόβειου και γίδινου γάλακτος της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται η γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς οι τιμές που θα απολαμβάνουν οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας είναι καλύτερες κατά 6 με 7 λεπτά το κιλό σε σχέση με αυτές που παρέδιδαν πέρσι το προιόν τους σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες ενώ υπάρχουν περιθώρια ακόμα καλύτερων τιμών ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος.
«Εκδώσαμε μια ανακοίνωση που προσδιορίζουμε τις τιμές του γάλακτος αλλά και τις προϋποθέσεις με τις οποίες οι παραγωγοί θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη τιμή. Για παράδειγμα αν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος είναι υψηλά τότε το πρόβειο μπορεί να φθάσει 1,5 ευρώ το κιλό. Φέτος έχουμε την τύχη να ανακοινώνουμε πρώτοι τιμές και σε σχέση με την περσινή χρονιά για τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας αυτές είναι αυξημένες κατά 6 - 7 λεπτά μεσοσταθμικά αυξημένες», μας κάνει γνωστό ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.
Και προσθέτει: «Έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 600 παραγωγοί και στόχος μας για το 2015 είναι η παραγωγή 4.000 τόνων γάλακτος και σταδιακά σε μια πενταετία είναι να φθάσουμε στους 10.000 τόνους. Η Φέτα θα παράγεται με τις προδιαγραφές που θέλει η αμερικάνικη αγορά και θα γίνεται εξαγωγή στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να παράγει φέτα και σκληριά τυριά και σιγά - σίγα θα πάμε και στο γάλα. Η επένδυση αυτή ξεκίνησε πριν 5 χρόνια αλλά πέσαμε πάνω στην κρίση που δεν υπήρχε χρηματοδότηση οπότε ολοκληρώνεται με ίδια κεφάλαια και φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ».
Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Αγρινίου που είναι ο κύριος μέτοχος της ΑΜΦΙΓΑΛ, καλεί τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου να προσέλθουν στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Αγρινίου στο Αγρίνιο και στα κατά τόπους υποκαταστήματα, για να δηλώσουν την πρόθεσή τους να διαθέσουν την παραγωγή τους στην ΑΜΦΙΓΑΛ, με τους ευνοϊκότατους για αυτούς όρους που αναλύονται παρακάτω.
  • Στο πρόβειο γάλα η τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό είναι τα 0.97 ευρώ ανά κιλό, στην αναλογία πρωτεΐνης 5,5 και λίπους 6,5. Η τιμή δύναται να αυξηθεί σύμφωνα με τον πίνακα (Δείτε εδώ).
  • Στο γίδινο γάλα ισχύει το ίδιο μοντέλο διαμόρφωσης της τιμής, με βάση τα 0.58 ευρώ ανά κιλό, στην αναλογία πρωτεΐνης 3,6 και λίπους 4,5. Αναλυτικότερα η τιμή μπορεί να μεταβληθεί όπως στον πίνακα (Δείτε εδώ).
Και στις δυο κατηγορίες, δίδεται προσαύξηση (πριμ ποσότητας) 0,01 ευρώ το κιλό για ποσότητες πάνω από 30.000 κιλά και 0,02 ευρώ για ποσότητες πάνω από 50.000 κιλά.
Οι παραγωγοί θα λάβουν άμεσα τις προκαταβολές μετά την υποβολή των αιτήσεών τους, σε ζωοτροφές – φυράματα από την Ένωση Αγρινίου και σε χρήμα κατά τη συμφωνία με την ΑΜΦΙΓΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.