Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ ετών 27... Αγρια ξυλοκοπημένος από την Αστυνομία, πριν ένα μήνα... Χτες ...αιφνιδίως θανών στο Βόλο του 2020....

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

 

 Ένας νέος άνθρωπος, 27 χρόνων βρέθηκε χτες νεκρός στο κέντρο του Βόλου. Ήταν ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ, ο γιος των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΓΟΥ και ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.

 

Ο Βασιλάκης ο Μάγγος, που τον θυμόμαστε μικρό παιδί, μαθητή στο Γυμνάσιο της Σκιάθου, πάντα με το ποδήλατό του στο σχολειό και τους δρόμους του νησιού, όλοι όσοι εργαστήκαμε εκεί για πολλά-πολλά χρόνια μαζί με τους γονείς του, όλοι όσοι γνωρίσαμε τη Σκιάθο, μονοπάτι το μονοπάτι, πέτρα την πέτρα, αλλά και ιστορία την ιστορία από το στόμα του πατέρα του, του πρωτοπόρου στην ορειβατική πεζοπορία και την ποδηλασία στο νησί, και συνάμα ακούραστου ερευνητή του έργου του μεγάλου ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ...

 

Το τραγικό στην υπόθεση είναι πως ο ίδιος ο Βασίλης (και ο πατέρας του) είχαν καταγγείλει τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους χωροφύλακες μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου, πριν από ένα περίπου μήνα, όταν μαζεύτηκαν εκεί νεολαίοι για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη και την προσαγωγή συναγωνιστών τους, που τους έπιασαν  στη διαδήλωση ενάντια στο κάψιμο των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Τότε που η αστυνομία ολάκερης της Θεσσαλίας είχε κουβαληθεί μπροστά στην πύλη της ΑΓΕΤ-LAFARGE, για να μην προχωρήσει παραμέσα η διαδήλωση.

 Έγιναν εκεί μερικά επεισόδια αστυνομικών με κάποιους "θερμόαιμους" και σαν έτοιμες από καιρό οι κατασταλτικές δυνάμεις έπνιξαν ολόκληρη τη διαδήλωση στα χημικά και  στο ξύλο, ενώ έκαναν συλλήψεις "μέσα από το σωρό".

 Λίγο αργότερα, το βράδυ εκείνης της μέρας, επειδή συγκεντρώθηκε κόσμος έξω από το "μέγαρο" της αστυνομίας στο Αλιβέρι της Ν.Ιωνίας Βόλου, έπνιξαν στα χημικά ολάκερη τη Νέα Ιωνία, αρχής γενομένης από την παρακείμενη γειτονιά (Αγ. Σπυρίδωνα και Αλιβέρι...).

 Την άλλη μέρα ξυλοκοπήθηκε άγρια ο Βασίλης Μάγγος στην πλατεία Ελευθερίας, μες στη μέση της οδού Ιωλκού, κι αφού τον έπιασαν και βασανίστηκε και μες  στο Τμήμα, τον άφησαν ελεύθερο χωρίς κατηγορίες, με σπασμένα πλευρά και μερική ρήξη ήπατος.

 Ο πατέρας του είχε καταγγείλει τότε τον βάναυσο ξυλοδαρμό του γιου του, πώς όμως να το πάρουμε χαμπάρι, όταν οι φυλλάδες δημοσιεύουν μόνο τα αρχικά των ονομάτων; Πού να καταλάβουμε εμείς από το Β.Μ και το Γ.Μ. περί  τίνος επρόκειτο...

 Αν το περιστατικό είχε γίνει τρεις-τέσσερις δεκαετίες πριν, όταν ζούσε και εργαζόταν ο παππούς του νεκρού σήμερα Βασίλη, ο αείμνηστος και εκλεκτός δικηγόρος του Βόλου Μένιος Μουρτζόπουλος, σίγουρα ο Μένιος θα τους είχε κάνει ...βούκινο τους χωροφυλάκους- βασανιστές ενός νέου ανθρώπου, κάθε νέου ανθρώπου, με τα μικρά τους ονόματα! Και θα τους είχε ήδη καθίσει στο σκαμνί του αυτόφωρου!...

 Όποια απόφαση αν έπαιρναν για δαύτους οι "κατήδες" της αστικής "δικαιοσύνης", οι τύποι αυτοί και οι αξιωματικοί εντολείς τους δεν θα είχαν μείνει άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, κατά την ...ευρωενωσίτικη εθιμοτυπία των τελευταίων δεκαετιών της μαύρης μαυρίλας...

 Σήμερα, βέβαια, έναν μήνα μετά, δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσον ο ξυλοδαρμός εκείνος του Βασίλη Μάγγου σχετίζεται με τον χτεσινό αιφνίδιο θάνατό του. Ούτε και θα βγάλουμε εμείς εδώ το πόρισμα.

Το υπουργείο Κρατικής καταστολής του πασίγνωστου πια... "προστάτη των πολιτών" κ."Χρυσοβορίδη" προσπαθεί να διαψεύσει τη σύνδεση των δύο συμβάντων, κατηγορώντας το … "ΣΥΡΙΖΑ" και τους …"αναρχικούς" για "συκοφαντική δυσφήμιση" της αστυνομίας, και λέει ότι γίνεται "νεκροψία-νεκροτομή" που θα δείξει την αλήθεια.

 


Μεταφέρουν τη σωρό του παιδιού μας στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία και όχι στη Λάρισα, χωρίς τη συγκατάθεση μας. Έχουμε δικαίωμα σαν οικογένεια να επιλέξουμε και μας το στερούν.

 

Ο γιος μας δεν είναι ένας νέος Γρηγορόπουλος, αλλά εμπιστοσύνη στο υπουργείο δεν έχουμε. Του σπάσανε τα πλευρά και τώρα τον τιμωρούν και μετά θάνατο».

 

Όπως εξηγεί εμφανώς ταραγμένος ο κος Μάγγος, η οικογένεια, έμαθε την τελευταία στιγμή, ότι η σωρός μεταφέρεται εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη, με τη δικαιολογία ότι στη Λάρισα αυτές τις ημέρες δεν λειτουργεί νεκροτομείο.

 

«Εμείς όμως το ψάξαμε και μάθαμε, ότι την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής. Έτσι μας είπαν. Πήγαμε στον εισαγγελέα και τον ρωτήσαμε ευθέως: Έχει το δικαίωμα η οικογένεια να επιλέξει που θα πάει η σωρός; Του λέμε εμείς το αντέχουμε ψυχολογικά να περιμένουμε μια μέρα, αφού την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής. Δεν αντέχουμε το οικονομικό κόστος της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους επιλέγουμε τη Λάρισα.

 

Ο εισαγγελέας μας απάντησε πως ναι, έχουμε λόγο ως οικογένεια, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Ποιος πήρε την απόφαση ρωτήσαμε; Μας κοιτούσε ο εισαγγελέας χωρίς να μιλάει. Δεχτήκατε πιέσεις του είπα. Μας κοιτούσε και δεν μιλούσε, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι δεν μπορούσε να αλλάξει την απόφαση. Μετά μάθαμε, ότι άλλαξαν τα δεδομένα και στη Λάρισα δεν θα έχει ιατροδικαστή για τις επόμενες 15 ημέρες! Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;»

 

Δεν λέμε ότι το παιδί μας πέθανε από τα τραύματα. Δεν λέμε πως αυτά ήταν η άμεση αιτία θανάτου του. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο ξυλοδαρμός, που είχαν πέσει δέκα πάνω του και του έσπασαν τα πλευρά, επηρέασε πολύ την ψυχολογία του. Αυτό δεν θα το δείξει καμία ιατροδικαστική έρευνα.

 

Ο γιος μας λοιπόν δεν ήταν ένας Γρηγορόπουλος, δεν διεκδικούμε κάτι τέτοιο. Αλλά αγωνιζόταν ενάντια σε ένα αστυνομικό κράτος καταστολής. Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε».

 

Γιάννης Μάγγος, πατέρας του 26χρονου Βασίλη - στο tvxs

Αν όμως, δει κανείς στο ίντερνετ το βίντεο με τον ξυλοδαρμό και διαβάσει την καταγγελία του παθόντος, αλλά και του πατέρα του, πολλά μπορεί να εικάσει για τις συνέπειες.

 Αυτά συμβαίνουν στο Βόλο 2020, τις μέρες ακριβώς που ο κ. Μητσοτάκης κι ο κ. "Χρυσοβορίδης" πέρασαν νόμο- μετάφραση χουντοφασιστικού διατάγματος του 1972, με πασπάλη από την αντικομμουνιστική- "αντιριζοσπαστική" νομοθεσία της νεοφασιστικής-πινοτσετικής Ε.Ε., για … απαγόρευση των διαδηλώσεων άνευ αδείας των δυνάμεων καταστολής...

 Ό,τι και να συνέβη με το θάνατο του Βασίλη Μάγγου χτες, ο προ ενός μήνα άγριος ξυλοδαρμός του, μες τη μέση του δρόμου, τον οποίο βλέπει σε σχετικό βίντεο κάθε θεατής του διαδικτύου, είναι χαρακτηριστικό και αδιάψευστο σημάδι της ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ που επελαύνει σήμερα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο το σάπιο καπιταλιστικό κόσμο.

Και αυτή η φασιστικοποίηση πρέπει επιτέλους να τσακιστεί και να λάβει τέλος, μέσα από την αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση του λαού μας και όλων των λαών.

 Τα πιο θερμά κι ολόψυχα συλλυπητήρια και κάθε ευχή για παρηγοριά στους γονείς του Βασίλη, τους αγαπημένους μας φίλους και συναδέλφους των χρόνων της εργασιακής ξενιτιάς. Τι λόγους παρηγοριάς να βρούμε κάτι τέτοιες φοβερές ώρες...

Να είναι σίγουροι ότι αυτός εδώ ο λαός ποτέ δεν θα ξεχάσει τον ξυλοδαρμό και το βασανισμό ενός νέου ανθρώπου- και πολλών πολλών άλλων συνανθρώπων μας- από τον κτηνώδη μηχανισμό καταστολής του αστικού καθεστώτος, και χτες και προχτές και σήμερα και αύριο...

 Η οριστική ανατροπή αυτού του απάνθρωπου καθεστώτος θα έρθει οπωσδήποτε,.Και ως επακόλουθο, η ανατροπή αυτή θα φέρει ενώπιον της πραγματικής Δικαιοσύνης, της νέας λαϊκής μας  δηλαδή Δικαιοσύνης, όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς όλων των παρόμοιων αισχρών αντιλαϊκών πράξεων, όλων των κτηνωδιών που δεν παραγράφονται.

 Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Ο παλλαϊκός δημοκρατικός -αντιιμπεριαλιστικός και αντιπλουτοκρατικός-  αγώνας για το ψωμί, τη λευτεριά και τη δημοκρατία, ενάντια στην επίσημη φασιστικοποίηση του κράτους και της κοινωνίας, είναι σήμερα η καλύτερη απόδοση τιμής στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΓΟΥ.

 

Βαθυ Κόκκινο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.