Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ (όχι και τόσο) ΤΥΧΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Παρά το γεγονός πως οι συμβάσεις αφορούν κατ' εξοχήν σεισμογενείς περιοχές όπως της Κεφαλονιάς, της Κρήτης, της Ηπείρου, τα “κοράκια” των πολυεθνικών μας λένε πως έχουν εξασφαλίσει τις δικλίδες ασφαλείας τους απέναντι σ' αυτό. Ή και όχι. Κανείς και καμία δεν εγγυάται τίποτα σε περίπτωση ατυχήματος. Κανείς και καμία δεν εγγυάται τίποτα σε περίπτωση σεισμού λόγω των γεωτρήσεων, το οποίο έχουν την χαρά να μας παρουσιάζουν πως γίνεται σε τόσο μεγάλα βάθη πρώτη φορά σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου! -
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ & ΑΕΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΤΗ ΓΗ

Τι θα συνέβαινε με τους σεισμούς άμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο κομμάτι της Κρήτης;


Από την Παρασκευή 6/12 μέχρι και την επόμενη εβδομάδα του Δεκέμβρη η Κρήτη βίωσε ένα συνεχόμενο σεισμικό κύμα με πάνω από 90 σεισμούς σε 80 ώρες με το αποκορύφωμα να είναι τα 5,3 ρίχτερ που σημειώθηκαν την Τρίτη 10/12. Έχει αναλογιστεί κανείς και καμία τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση εκμετάλλευσης αυτών των περιοχών από πετρελαϊκές; Η απάντηση με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών είναι μία: καταστροφή. Καταστροφή του περιβάλλοντος, της θάλασσας, των ακτών, του οικοσυστήματος. Των πάντων. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η πραγματικότητα των εξορυκτικών και του κράτους, που έχει δώσει το 1/3 της χώρας σε αυτές, τα χωρά όλα. Παρά το γεγονός πως οι συμβάσεις αφορούν κατ' εξοχήν σεισμογενείς περιοχές όπως της Κεφαλονιάς, της Κρήτης, της Ηπείρου, τα “κοράκια” των πολυεθνικών μας λένε πως έχουν εξασφαλίσει τις δικλίδες ασφαλείας τους απέναντι σ' αυτό. Ή και όχι. Κανείς και καμία δεν εγγυάται τίποτα σε περίπτωση ατυχήματος. Κανείς και καμία δεν εγγυάται τίποτα σε περίπτωση σεισμού λόγω των γεωτρήσεων, το οποίο έχουν την χαρά να μας παρουσιάζουν πως γίνεται σε τόσο μεγάλα βάθη πρώτη φορά σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου! Το μόνο που μπορούν να διασφαλίσουν όλες αυτές οι εταιρείες και το κράτος είναι η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, των ζωών μας και των περιοχών όπου θα γίνουν οι εξορύξεις. Παρά τα αντισταθμιστικά μέτρα των εταιρειών για να βρούνε τοπικούς καλοθελητές με δωρεές σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ τίποτα δεν μπορεί να φανεί σίγουρο για μέλλον παρά μόνο μία πετρελαιοκηλίδα αντί για τις θάλασσες της χώρας και παραπάνω καταστροφή μέσω των σεισμών.


Σαν να μην έφταναν αυτά, οι διακρατικοί ανταγωνισμοί γύρω από τον εξορυκτισμό και την ενέργεια δημιουργούν ένα αρκετά τεταμένο γεωπολιτικό σκηνικό. Με μία άτυπη συμφωνία, λοιπόν, λόγω του ασταθούς πολιτικού κλίματος και συμφερόντων στην χώρα της Λιβύης, το κράτος της Τουρκίας επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση στον ενεργειακό σχεδιασμό του. Αυτό ουσιαστικά δεν έχει καμία διαφορά για τους κατοίκους της οποιαδήποτε περιοχής, αφού τα ίδια αποτελέσματα, άσχετα από το σε ποια κρατική οντότητα ανήκει, θα έχει η όποια γεώτρηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως ούτε δουλειές ανοίγουν όπως παρουσιάζουν οι τοπικοί άρχοντες και το κράτος, ούτε υπάρχει με τον οποιοδήποτε τρόπο κάποια βεβαίωση για μη αναστρέψιμες αλλαγές στο περιβάλλον και στις σεισμογενείς περιοχές. Τα κομμάτια αυτά δεν τα εκμεταλλεύεται το ελληνικό κράτος αλλά εταιρείες που θέλουν απλά να κερδοσκοπήσουν σε βάρος όλων. Άρα για ποιο εθνικό συμφέρον τολμάνε και μιλάνε; Για τις ΑΟΖ; Για να πλουτίσουν οι πολυεθνικές; Άμα το “εθνικό συμφέρον” έχει να κάνει με την καταστροφή των βουνών και των θαλασσών από πολυεθνικές εταιρείες χάριν της “ανάπτυξης” μέσω ανεμογεννητριών και εξορύξεων τότε μιλάμε για άλλο ένα τέχνασμα της κυριαρχίας για να πείσει την κοινωνία πως αξίζει να πολεμήσει για κάτι που δεν την αφορά. Κανένα κράτος και καμία εταιρεία δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ζωντανά παραδείγματα και τις εμπειρίες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής όπου παρά την “ανάπτυξη” του εξορυκτισμού ζούνε διαμελισμένες με ακραία ποσοστά φτώχειας, δείγμα πως η λεγόμενη ανάπτυξη δεν έχει καμία σχέση με την ευημερία της κοινωνίας.

Εν προκειμένω, οι διακρατικές συγκρούσεις για την οριοθέτηση των ΑΟΖ με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων και μία “πιο ισχυροποιημένη θέση της Ελλάδας” σύμφωνα πάντα με την εξουσία, το μόνο που μπορεί να μυρίσει είναι πόλεμος και θάνατος.

- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ & ΑΕΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΤΗ ΓΗ

- ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
 Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων

πηγη: athens  indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.