Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Νέα εποχή για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού



Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση του φύλου, ενώ κατά πλειοψηφία πέρασε το άρθρο 3 που αφορά το ηλικιακό όριο. Από τους 285 βουλευτές που ψήφισαν, ναι επί της αρχής στο νομοσχέδιο ψήφισαν 171.

Κατοχυρώθηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των διεμφυλικών ατόμων καθώς υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Παράλληλα, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 148 ψήφους σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών και μετά από ονομαστική ψηφοφορία το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία καθώς κατέθεσε τη δική της πρόταση. Η πρόταση επιτρέπει τη διόρθωση φύλου μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης και ιατρικής γνωμάτευσης. Επίσης απαγορεύει να γίνει δεύτερη διόρθωση φύλου από το ίδιο άτομο.
 

Επίκληση Μητσοτάκη σε εξωγήινους στη συζήτηση


«Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ωστόσο προσπαθώντας να πείσει ότι η διάταξη που δίνει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού φύλου από τα 15 είναι λανθασμένη, διηγήθηκε μία «πολύ πραγματική», όπως τόνισε ο ίδιος, ιστορία. Ανέφερε ένα περιστατικό με ένα νεαρό που πήγε στον ψυχίατρο του και του εξομολογήθηκε: «Ανέβηκα στον Υμηττό κι ένας εξωγήινος μου είπε να αλλάξω φύλο».
 

«Για του Χριστού την πίστη σκοτώσατε τον Φύσσα;»


Σφοδρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, με αφορμή την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Χ.Α., που σημείωσε ότι το κόμμα του αγωνίζεται «για του Χριστού την πίστη την αγία».

«Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής είπε ότι το κόμμα του αγωνίζεται 'για του Χριστού την πίστη την αγία'. Για του Χριστού την πίστη την αγία και την πατρίδα σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την πίστη την αγία κυνηγάτε τους μετανάστες και υπάρχουν αμετάκλητες καταδίκες των ελληνικών δικαστηρίων;» σημείωσε ο Στ. Κοντονής απευθυνόμενος προς τα έδρανα της Χρυσής Αυγής.

Τα υπέρ, τα κατά και οι απόντες
 

 Αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των ηγετικών κομμάτων τους σε ό,τι αφορά τα άρθρα και την τροπολογία. Σημειώνεται, πάντως, ότι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο.
 
Συγκεκριμένα, οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε τη τροπολογία ενώ οι βουλευτές Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ καταψήφισαν επίσης την τροπολογία.
 
Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3. Ο Δημήτρης Καμμένος, η Μαρία Κόλλια, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Λαζαρίδης καταψήφισαν τα άρθρα 1 - 7. Ο Κώστας Κατσίκης υπερψήφισε μόνο την τροπολογία. Η Έλενα Κουντουρά καταψήφισε την τροπολογία.

Ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε επίσης την τροπολογία.
 
Κατά την ψηφοφορία απουσίασαν ο Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς από τη ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά (βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων. 

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε ναι σε όλα, πλην του άρθρου 3. Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε ναι σε όλα και «παρών» στο άρθρο 3. Οι Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν όχι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

«Νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης και του σκοταδισμού»


«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου» σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , αναφορικά με το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, σχολιάζουν ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων». Υπογραμμίζουν, δε, ότι «το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό» για να τονίσουν ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».

the press project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.