Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

10 υπηρεσίες και εφαρμογές για να αποφύγετε την παρακολούθηση στο Internet

(Καμία "λύση" δεν μπορεί να λύση το πρόβλημα της παρακολούθησης ειδικά όταν απέναντι στον άνθρωπο έχουν στηθεί πολυσύνθετα κρατικά δίκτυα απο δεκάδες μηχανισμούς. Απέναντι σε αυτούς ίσως η πιο αντικειμενική λύση είναι η αναζωπύρωση των κοινωνικών σχέσεων, συντροφικότητας και αλληλεγγύης με το προσπέρασμα της τεχνολογίας) 


1. Tor Project
Το Tor (The Onion Router) είναι ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας στο Internet και δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου εθελοντικού δικτύου διακομιστών με σκοπό να αποκρύψει την τοποθεσία ενός χρήστη ή τη χρήση της κίνησης από οποιονδήποτε διεξάγει διαδικτυακή παρακολούθηση.

2. The Guardian Project

Το The Guardian Project είναι ένα σύνολο εφαρμογών (κυρίως για Android συσκευές) που αξίζει να δώσετε σημασία, αν σας ενδιαφέρει η κρυπτογράφηση και να μην «αφήνετε» τα στοιχεία σας κατά το browsing.

3. DuckDuckGo

Η DuckDuckGo είναι μία μηχανή αναζήτησης που δεν αποθηκεύει δεδομένα του χρήστη από τις αναζητήσεις του ή από το που είναι, πόσο χρόνο χρησιμοποίησε την υπηρεσία κ.λπ.

4. HTTPS Everywhere

Αν έχετε παρατηρήσει ορισμένα URLs, ξεκινούν με «http://», ενώ σταδιακά όλο και περισσότερα (ειδικά σε όσα υπάρχει η δυνατότητα login) ξεκινούν με «https://», τα οποία είναι ασφαλέστερα. Το HTTPS Everywhere plugin που λειτουργεί σε Chrome, Firefox και Opera, προσπαθεί να μετατρέψει κάθε URL από HTTP σε HTTPS.

5. Ghostery

Το Ghostery είναι ένα πρόσθετο που εμποδίζει την εκτέλεση κώδικα παρακολούθησης που υπάρχει σε κάποιες ιστοσελίδες, βελτιώνει την ταχύτητα του ανοίγματος της ιστοσελίδας και μειώνει τα «αποτυπώματα» του χρήστη στο διαδίκτυο.

6. Privacy Badger

To Privacy Badger, είναι ένα addon για τους Firefox, Chrome και Opera που έχει δημιουργηθεί από το Electronic Frontier Foundation (EFF) και σαν στόχο έχει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κάνοντας αντίστοιχη δουλειά με το αμφιλεγόμενο πλέον AdBlock-Plus, μπλοκάροντας διαφημίσεις και άλλα ενοχλητικά αντικείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, προστατεύοντας συγχρόνως την ιδιωτικότητα.

 

7. GPG
Το Pretty Good Privacy (PGP) είναι ένα λογισμικό κρυπτογράφησης υψηλής ασφάλειας για λειτουργικά συστήματα όπως τα MS DOS, Unix, VAX/VMS και για άλλες πλατφόρμες, ενώ επιτρέπει την ανταλλαγή αρχείων και μηνυμάτων διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ταυτότητα σε συνδυασμό με την ευκολία λειτουργίας. Το GNU Privacy Guard (GnuPG ή GPG) είναι το ανοικτού κώδικα λογισμικό για κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση δεδομένων, όπως ακριβώς το PGP.


8. Cryptocat

Το Cryptocat είναι μία chat υπηρεσία στην οποία οι συνομιλίες κρυπτογραφούνται, με την διαθέσιμη εφαρμογή να μπορεί να εγκατασταθεί σε Mac, καθώς και ως πρόσθετο στον browser.

9. Wickr

Το Wickr θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «Snapchat για μεγάλους». Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη δημοφιλής εφαρμογή, το Wickr στέλνει μηνύματα κειμένου, φωτογραφιών και βίντεο τα οποία «αυτοκαταστρέφονται», ενώ παράλληλα κρυπτογραφούνται.

10. Signal και RedPhone

Τα Signal και RedPhone είναι αντιστοίχως δύο εφαρμογές για iPhone και Android smartphones, που κρυπτογραφούν τις κλήσεις, ενώ η εταιρία πίσω από τις εφαρμογές (Open Whisper Systems), έχει δεχτεί εγκωμιαστικά σχόλια από τον Edward Snowden.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.