Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Το κόμμα των εργοδοτών



Εδώ και οκτώ χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίων οι εργαζόμενοι και οι εργασιακές σχέσεις δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Η εργοδοτική ασυδοσία ποτέ, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, δεν γνώρισε τέτοια άτυπη, αλλά ουσιαστική νομιμοποίηση. Με μια φράση: ο εργοδότης αυτά τα χρόνια έκανε ό,τι ήθελε.

Ο εργοδότης προσλάμβανε με εξευτελιστικούς μισθούς. Πλήρωνε, ακόμη και αυτούς τους μισθούς όποτε ήθελε. Απέλυε όποτε το υπαγόρευαν τα συμφέροντά του. Καταστρατηγούσε το ωράριο. Εμφάνιζε τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ως μερικής. Λεηλατούσε τα ασφαλιστικά ταμεία με την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή (εισφοροαποφυγή στο πιο ευγενικό) κανονίζοντας ο ίδιος το ύψος των εισφορών που θα κατέβαλλε - όποτε τις κατέβαλλε.

Την κατάσταση αυτή -που δεν έπαψε να υπάρχει- τη γνωρίζουν οι πάντες. Περισσότερο από όλους οι κυβερνώντες, οι οποίοι πρόσφατα επιχείρησαν να θεσμοθετήσουν και να εφαρμόσουν κάποια νομιμότητα αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων. Σταγόνα στον ωκεανό; Αναμφίβολα.

Αυτό που εδραιώθηκε στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν ανατρέπεται με επιμέρους μέτρα όσο θετικά και αν είναι αυτά. Οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν, συνολικά, εκ νέου, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση από αυτό που οι εργαζόμενοι είχαν κατακτήσει στην περίοδο πριν από την κρίση.

Στον αντίποδα μιας τέτοιας προοπτικής βρίσκεται σήμερα η Ν.Δ. Και δεν το κρύβει. Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκινάει την Κυριακή από τη Νίκαια -μια λαϊκή εργατική συνοικία- τις προσυνεδριακές διαδικασίες για το 11ο συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Το προσυνέδριο της Νίκαιας είναι αφιερωμένο στους «εργαζόμενους και τους ανέργους». Γι' αυτούς υποτίθεται ότι θα γίνει συζήτηση στην ιστορική συνοικία.

Αλλά πώς σκέφτεται για τον κόσμο της εργασίας η Ν.Δ.; Αυτό μας το αποκαλύπτει ένα ερωτηματολόγιο που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες, ώστε το κόμμα του κ. Μητσοτάκη να καταλήξει στις τελικές θέσεις του για τα εργασιακά.

Ο,τι και να απαντήσει ο ερωτώμενος, κερδισμένη βγαίνει η εργοδοσία - κυρίως η κακή. Το χειρότερο: ό,τι έγινε στα χρόνια των μνημονίων αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις ολοκληρώνεται. Η Ν.Δ. είναι με το συμφέρον του εργοδότη. Το παραδέχεται και το αποδεικνύει.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.