Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Για τους κατοίκους του Βελεντζικού



Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, στο Πρωτοδικείο Άρτας ξεκίνησε η δίκη της εταιρείας ΓΕΡΑΜΠΗ ΑΕ κατά τεσσάρων κατοίκων του Βελεντζικού Άρτας που υπερασπίζονται την ιδιοκτησία των κατοίκων του Βελεντζικού απέναντι στις ορέξεις κράτους και εταιριών, για κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή.
Ο αγώνας των κατοίκων έχει ξεκινήσει από το 2013. Με αρνητικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, αρνήσεις παραχώρησης των ιδιωτικών εκτάσεων, προσφυγές στο ΣτΕ και πριν δυο μέρες η εταιρεία ΓΕΡΑΜΠΗ ΑΕ πάτησε το πόδι της στην περιοχή και κρατώντας στο χέρι μια απόφαση εγκατάστασης του ελληνικού δημοσίου, απαίτησε να μπει μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις για να ξεκινήσει εργασίες. Οι κάτοικοι του χωριού που είναι και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, αντέδρασαν υπερασπιζόμενοι τα χωράφια τους, τα δάση τους και τις ζωές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν κατηγορούμενοι για «αυτοδικία», έπειτα από μήνυση της εταιρείας και να περάσουν και ένα βράδυ στο αυτόφωρο.
Οι διάφορες παλιές και νεοσυσταθείσες εταιρείες που «επιχειρούν» στο χώρο των ΑΠΕ δεν είναι τίποτα περισσότερο από στυγνοί επιχειρηματίες που το μόνο που θέλουν είναι να «βγάλουν λεφτά τώρα που γυρίζει!».
Πατώντας πάνω σε νόμους των κυβερνήσεων που διαχρονικά κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα και που μετά το 2010, ξεπούλησαν τα πάντα, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο! Έτσι με βάση και τις παλιές και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για «fast track» επενδύσεις, όπου πλέον δεν χρειάζεται η «γνώμη των τοπικών κοινωνιών», οι εταιρείες έρχονται, μπαίνουν μέσα στα χωράφια μας και στα δάση μας με ένα χαρτί αστυνομικού τύπου στα χέρια και κάνουν και μηνύσεις στους ανθρώπους που
υπερασπίζονται το βιος τους!
Αλήθεια, υπάρχει «αυτοδικία» όταν υπερασπίζεσαι το χωράφι σου, το βιος σου, το σπίτι σου από τους καταπατητές;
Εμείς σαν Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις θα σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων
κατοίκων για την υπεράσπιση της ίδιας τους της ζωής! Και χθες ( 2 Οκτώβρη) βρεθήκαμε στο δικαστήριο, μιλήσαμε με τους ανθρώπους και την επόμενη Παρασκευή 11 Οκτώβρη 2019, που θα συνεχιστεί η δίκη τους, θα είμαστε εκεί!
Κι επειδή ίδιο είναι και το άμεσο μέλλον για τους κατοίκους του «οικοπέδου» της Άρτας και στο πεδίο των συμβάσεων παραχώρησης για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, καλούμε τους κατοίκους του νομού Άρτας να αναλάβουν δράση, να μην συναινέσουν, να μην παραδώσουν τα χωράφια τους στους πετρελαιάδες, να προστατέψουμε τον τόπο μας, τις δουλειές μας και τις ζωές μας! Εμείς θα σταθούμε στο πλάι τους και θα είμαστε μαζί τους στον αγώνα για να ακυρωθεί και να σταματήσει η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης μέσα στο σπίτι μας!

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των εταιριών
                                                ΟΧΙ στην καταστροφή!
                                                           ΝΑΙ στη ζωή!

Άρτα, 3 Οκτωβρίου 2019
Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
protovartas@gmail.com, protovartas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.