Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

"Οι κύκλοι κλείνουν, αλλά κι οι κύκλοι ανοίγουν."


Η αποφυλάκιση Κορκονέα έρχεται να επισφραγίσει μ"ια δεκαετία της θεσμικά σχεδιασμένης αντιεξέγερσης που ακολούθησε την μεγάλη και πρωτοφανή εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Έρχεται να "στέψει" την ελληνική δημοκρατία, την αστική και πολιτική της τάξη ως επικρατούσα απέναντι στην κοινωνία μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες πολλαπλής κρίσης του συστήματος.

Η πριμοδότηση και ο ξαφνικός θάνατος της Χρυσής Αυγής με τον παράλληλο εκφασισμό ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, η έξοδος από την δημοσιονομική κρίση με την καταστολή ή την αφομοίωση των κοινωνικών κινημάτων, η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με την παράλληλη εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η επαναφορά μιας αντιτρομοκρατικής ατζέντας και η πολλά υποσχόμενη νέα καταστολή όσων αντιστέκονται, η παγίωση της περιστολής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων δε γιορτάστηκε στη γραφική μάζωξη του Ιούλη στο προεδρικό μέγαρο. Γιορτάστηκε στο εφετείο της Λαμίας. Εκεί έκλεισε ο κύκλος της ελληνικής κρίσης.

Βέβαια, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.. Οι κύκλοι κλείνουν, αλλά κι οι κύκλοι ανοίγουν.

Κώστας Γουρνάς 

Δράσεις και Παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας Άρτας ενάντια στις εξορύξεις

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

Δράσεις και Παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας Άρτας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Στα πλαίσια της όσο γίνεται πιο πλατιάς ενημέρωσης για το θέμα των ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στον τόπο μας αυτές τις μέρες βρεθήκαμε στα πιο κάτω μέρη:

 Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2019, είχαμε ενημερωτική παρέμβαση με ανακοινώσεις και πανό, στην είσοδο τοy εκθεσιακού κέντρου «Κώστας Βάγιας» του Δήμου Αρταίων, στην συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα. Τόσο η υποδοχή από τον κόσμο που ήρθε για την συναυλία, όσο και η αναφορά του Σωκράτη Μάλαμα από τη σκηνή στο θέμα των εξορύξεων μας δίνει δύναμη και ελπίδα. Ο Σωκράτης Μάλαμας κάλεσε τους Ηπειρώτες να αντισταθούν και να προστατέψουν τον τόπο τους. «Να μην γίνει σαν την δική μου πατρίδα την Χαλκιδική» είπε συγκεκριμένα. Τον ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά.

 Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2019, το απόγευμα επισκεφθήκαμε την Μεγάρχη και τις γύρω περιοχές. Έγινε ενημέρωση με βίντεο και έντυπο υλικό και ακλούθησε συζήτηση όπου κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν παραχωρήσει τα κτήματα τους για εγκατάσταση μηχανημάτων της εταιρείας. Υπήρχε πλήρης άγνοια για το θέμα και η μόνη πληροφορία που είχαν είναι ότι «η εταιρία θα έκανε εγκατάσταση για δυο ώρες και θα αποχωρούσε» και αυτό θεώρησαν ότι είχαν υπογράψει. Ζητήσαμε να δούμε αντίγραφο της παραχώρησης που υπέγραψαν και δεν υπήρχε κανένα καθώς μας είπαν ότι πέρασε κάποιος και πήρε όλες τις δηλώσεις μαζί χωρίς να αφήσει αντίγραφα. Υπήρξε έντονος προβληματισμός και σε συνεννόηση μαζί τους αποφασίστηκε να είμαστε σε επαφή για την παρακολούθηση των έργων της εταιρείας.

 Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2019 το μεσημέρι συμμετείχαμε στην συζήτηση που διοργανώθηκε στο Camping YRE (Youth against Racism in Europe) στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας μαζί με αντιπροσωπείες από την Πρωτοβουλία Θεσπρωτίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων και την Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, για το θέμα των εξορύξεων. Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μεγάλη. Η ανταλλαγή απόψεων και η επικοινωνία με ανθρώπους από ολόκληρη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη όχι απλά βοηθά στο να αναπτυχθούν οι αντιστάσεις αλλά μας δίνει την δυνατότητα της μεγαλύτερης και αντικειμενικότερης δημοσιότητας. Μια δυνατότητα που οι αρχές του
τόπου και οι κυβερνήσεις διαχρονικά ΔΕΝ την έχουν δώσει ποτέ μέχρι σήμερα ώστε να μπορούν να
πάρουν θέση για το ζήτημα αυτό οι τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και
ελπίζουμε σε ένα γενικότερο πανελλαδικό συντονισμό.

 Για τις μέρες που έρχονται έχουμε προγραμματίσει τις    ακόλουθες παρεμβάσεις:

 Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, να είμαστε, στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής στον Άνω Παρακάλαμο, η οποία είναι αφιερωμένη στους σύγχρονους κι εξαιρετικά επίκαιρους αγώνες προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο (υδρογονάνθρακες, αιολικά πάρκα/ ανεμογεννήτριες, ποτάμια). Το θέμα θα παρουσιάσει ο περιβαλλοντολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Νίκος Γιαννούλης. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή του Γιάννη Χαλδούπη και των MUCLIOMOS και άλλων.

 Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 θα συμμετέχουμε στην αντίστοιχη συζήτηση για τις εξορύξεις μαζί με συναγωνιστές και συναγωνίστριες από τις Πρωτοβουλίες της Ηπείρου που θα γίνει στο camping Resist.Reclaim.Revolt (camping ΠΑΝΟΡΑΜΑ, Μονολίθι Πρέβεζας) στις 7 το απόγευμα.

 Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 θα βρεθούμε στο Κομπότι, στο καφενείο του Οικονόμου στις 9 το βράδυ για ενημερωτική συζήτηση και προβολή υλικού για το θέμα των εξορύξεων με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κομποτίου. Όπως έχουμε πει ξανά δημόσια με ανακοινώσεις μας, η πολιτική απόφαση για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας, η οποία έγινε και προχωρά χωρίς καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, η παραχώρηση στην πετρελαιοβιομηχανία για τα επόμενα 35 χρόνια του τόπου και των ζωών μας, είναι μια
απόφαση καταστροφής!

Γιατί οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν, τις σεισμικές εκρήξεις και τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, τις εγκαταστάσεις εξόρυξης – παραγωγής και διανομής, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στα ύδατα, υπόγεια και μη, στην χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία, την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας. Θα βλάψουν επίσης άμεσα την τοπική οικονομία και θα ακυρώσουν οποιαδήποτε μορφή ήπιας ανάπτυξης για τον τόπο.
Η εξορυκτική διαδικασία υδρογονανθράκων και πετρελαίου είναι μια μονοδρομικού τύπου διαδικασία που δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό. Είναι μια διαδικασία που το μόνο που εξασφαλίζει είναι τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και τίποτα άλλο. Χιλιάδες τα παραδείγματα από την δράση των ενεργειακών κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και δίπλα μας όπως στο Fier στην Αλβανία και
στην Basilicata στην Ιταλία.

Καλούμε τους κατοίκους του νομού Άρτας να αναλάβουν δράση, να μην συναινέσουν, να μην παραδώσουν τα χωράφια τους στους πετρελαιάδες, να προστατέψουμε τον τόπο μας, τις δουλειές μας και τις ζωές μας! Εμείς θα σταθούμε στο πλάι τους και θα είμαστε μαζί τους στον αγώνα για να ακυρωθεί και να σταματήσει η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης μέσα στο σπίτι μας!
Σας περιμένουμε να δράσουμε μαζί!

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιριών

ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

ΟΧΙ στην καταστροφή!

ΝΑΙ στη ζωή!


Άρτα, 30 Ιουλίου 2019

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Αφίσα για τις δράσεις Ενάντια στα φράγματα και στην εκτροπή του Αχελώου

Τα φράγματα και η εκτροπή του ποταμού Αχελώου, με αποφασιστικό κριτήριο τη συνέχιση του υδροβόρου μοντέλου βιομηχανικής αγροτικής εκμετάλλευσης στη Θεσσαλία που έχει εξαντλήσει τους τοπικούς υδάτινους πόρους (και οδηγεί στη συγκεντρωποίηση της γης), την άντληση υπεραξίας από το κατασκευαστικό κεφάλαιο και τον έλεγχο (ιδιωτικοποίηση) του νερού, συνεχίζουν να απειλούν με τη διεύρυνση της περιβαλλοντικής καταστροφής δυτικά της Πίνδου από τις πηγές του Αχελώου σε όλο το μήκος που διατρέχει ο ποταμός μέχρι τις εκβολές του στο Ιόνιο πέλαγος. 


Τα γιγαντιαία έργα όπως τα φράγματα και η εκτροπή του ποταμού Αχελώου που αλλοιώνουν ολόκληρα οικοσυστήματα υποβαθμίζοντας συνολικά το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες ενώ παράγουν χωροταξικό έλεγχο και έλεγχο των φυσικών πόρων και ευρύτερα της κοινωνίας κατά συνέπεια, οι εξορύξεις επιφανείας όπως στη Χαλκιδική που καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα δάσους και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα όπου μεταξύ άλλων υδρεύονται ολόκληρα χωριά, το φύτεμα ανεμογεννητριών σε κάθε κορυφή των βουνών, η εκχέρσωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων και η μετατροπή τους σε φωτοβολταϊκά πάρκα, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων που απειλούν με μόλυνση, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, όλη τη δυτική Ελλάδα, από τη Θεσπρωτία ως τη Λακωνία και η συνακόλουθη υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων, αφορούν κεντρικούς σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου που βαδίζουν παράλληλα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την υποτίμηση της εργασίας, στην κούρσα της αλόγιστης παραγωγής ενέργειας. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές από φαινόμενα που δεν είναι καθόλου φυσικά αλλά προκαλούνται από την καπιταλιστική δραστηριότητα με αποκορύφωμα τη ραγδαία κλιματική αλλαγή, μετατρέπουν σε κρανίου τόπο τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη και ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπων δημιουργώντας στρατιές από περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.



Το άμεσο μέλλον που στρώνουν οι μηχανισμοί του κράτους και του κεφαλαίου για τις επόμενες γενιές με όχημα την καταστροφή της φύσης μπροστά στις ψεύτικες υποσχέσεις για ανάπτυξη ανταποκρίνεται στις χρόνιες επιταγές των πλανητικών αφεντικών για κουβετοποίηση της Βαλκανικής χερσονήσου με τη φτώχεια και τους εθνικισμούς διαρκώς να πληθαίνουν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον εξαθλίωσης όπου πολυεθνικοί κολοσσοί θα αλωνίζουν στα νέου τύπου τσιφλίκια που οργανώνονται. Η μετάλλαξη του κοινωνικού - ταξικού χάρτη, με το σκοταδισμό στην κοινωνία και τον ολοκληρωτισμό στην πολιτική, θα επιτευχθεί μέσα από τη λήθη της ομορφιάς από τη λεηλασία και υποβάθμιση της φυσικής μας οικείας, του φυσικού περιβάλλοντος, αν ως κοινωνία επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. 


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΟ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ




ΠΟΡΕΙΑ: 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 / ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ / 12:00



ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ / ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ –ΕΣ ΑΠΟ ΑΡΤΑ

Aφίσα Ενάντια στις Εξορύξεις Πετρελαίου


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου Οι Πετρελαϊκές Εταιρείες είναι εδώ!



Την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στο χωριό Μέγκλα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, συνεργείο των ΕΛΠΕ ( ή συνεργατών των ΕΛΠΕ, αφού όπως μάθαμε ήταν Πολωνοί και είχαν μαζί τους και διερμηνέα) έφτασε κι εγκατέστησε σε ιδιωτικές εκτάσεις, μηχανισμούς για την πρώτη φάση των ερευνών, στα πλαίσια της σύμβασης παραχώρησης των «οικοπέδων» Άρτας – Πρέβεζας για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, Ν.4526/2018, (ΦΕΚ Α΄48/16.03.2018) που τιτλοφορείται «Σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων»

Η φάση αυτή περιλαμβάνει διαδικασίες σεισμικών ερευνών ( άρθρο 3, παράγραφος 3.2 του Ν. 4526/2018) και για αυτό το λόγο άρχισε και η εγκατάσταση του εξοπλισμού στην γραμμή ερευνών που περνάει και από την Μέγκλα. Οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνουν και εκρήξεις σε βάθος 20 μέτρων με 18 kg πυρίτιδα, ανά 40/50 μέτρα της ερευνητικής γραμμής και καταγραφή με γεόφωνα.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι πολύ πιθανό σε αυτή την γραμμή ερευνών να έχουν γίνει και άλλες παρόμοιες επισκέψεις από τα συνεργεία των ΕΛΠΕ. Στην Μέγκλα είχαμε την τύχη να μας ειδοποιήσουν κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αισθάνονται παντελώς μόνοι τους στο έλεος των πετρελαϊκών εταιρειών.

Όπως έχουμε πει ξανά δημόσια με ανακοινώσεις μας, η πολιτική απόφαση για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας, η οποία έγινε και προχωρά χωρίς καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, η παραχώρηση στην πετρελαιοβιομηχανία για τα επόμενα 35 χρόνια του τόπου και των ζωών μας, είναι μια απόφαση καταστροφής!

Γιατί οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν, τις σεισμικές εκρήξεις και τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, τις εγκαταστάσεις εξόρυξης – παραγωγής και διανομής, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στα ύδατα, υπόγεια και μη, στην χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία, την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας. Θα βλάψουν επίσης άμεσα την τοπική οικονομία και θα ακυρώσουν οποιαδήποτε μορφή ήπιας ανάπτυξης για τον τόπο.

Η εξορυκτική διαδικασία υδρογονανθράκων και πετρελαίου είναι μια μονοδρομικού τύπου διαδικασία που δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό. Είναι μια διαδικασία που το μόνο που εξασφαλίζει είναι τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και τίποτα άλλο. Χιλιάδες τα παραδείγματα από την δράση των ενεργειακών κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και δίπλα μας όπως στην Αλβανία στο Fier στην Αλβανία και στην Basilicata στην Ιταλία.

Καλούμε τους φορείς των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των ψαράδων, των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το Επιμελητήριο Άρτας, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, τον επιστημονικό, ιατρικό και τεχνικό κόσμο του νομού, τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές να πάρουν επιτέλους έμπρακτη θέση στο ζήτημα αυτό!
Καλούμε τους κατοίκους του νομού Άρτας να αναλάβουν δράση, να μην συναινέσουν, να μην παραδώσουν τα χωράφια τους στους πετρελαιάδες, να προστατέψουμε τον τόπο μας, τις δουλειές μας και τις ζωές μας! Εμείς θα σταθούμε στο πλάι τους και θα είμαστε μαζί τους στον αγώνα για να ακυρωθεί και να σταματήσει η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης μέσα στο σπίτι μας!
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιριών
ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ
ΟΧΙ στην καταστροφή!
ΝΑΙ στη ζωή!
Άρτα, Ιούλιος 2019
Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
protovartas@gmail.com, protovartas.blogspot.com
fb: Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις









Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ιδιωτικοποίηση των συντάξεων απο τους από_γονους του Πινοσετ


«Μπουρλότο» Κυρανάκη στις συντάξεις

Σχέδιο ιδιωτικοποίησης και των κύριων συντάξεων «μαρτύρησε» ο βουλευτής της ΝΔ
● Για ασφαλιστικό Πινοτσέτ και πιθανότητα μείωσης συντάξεων κάνει λόγο ο Γ. Κατρούγκαλος
● «Εύχομαι να μην εφαρμοστεί» δηλώνει ο Γ. Κουτρουμάνης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επέκταση του «ασφαλιστικού Πινοτσέτ» όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις «μαρτύρησε» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα» και με συνομιλητές δύο πρώην υπουργούς Εργασίας, τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Γιώργο Κουτρουμάνη, ο Κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό είναι η ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης.

Διευκρίνισε ότι αυτό θα εφαρμοστεί για τους νέους εργαζομένους, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

« Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κώστας Κυρανάκης.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν αυτό ισχύει και για τη κύρια σύνταξη η απάντηση του βουλευτή της Ν.Δ. ήταν «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει».

«Βγαίνει αυτό; Βγαίνει να πληρώνετε τις συντάξεις» ρώτησε η δημοσιογράφος με τον Κώστα Κυρανάκη να απαντά «Φυσικά και βγαίνει. Αν γίνει για όλους προφανώς δεν βγαίνει γιαυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και υποστήριξε ότι «έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε. η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχου,ς εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (σ.σ. μια ασφαλιστική).

Τα λόγια του Κώστα Κυρανάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος δήλωσε «πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική, είναι και για την κύρια σύνταξη».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό είναι όντως το ασφαλιστικό Πινοτσέτ και εξήγησε πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να καταρρεύσει μια ασφαλιστική, αλλά και η δημιουργία μίας τεράστιας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό, η οποία θα φέρει μοιραία μείωση συντάξεων.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους και πως θα την καλύψουν» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να προσθέσει πως επί της ουσίας αλλοιώνεται η κοινωνική ασφάλιση και ότι εάν πάθει κάποιος κάτι κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα, έφερε παραδείγματα κατάρρευσης ασφαλιστικών στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα και απάντησε στις διάφορες αιτιάσεις του Κώστα Κυρανάκη πως «όταν το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, οι συντάξεις μπορεί να μειώνονται, αλλά πάντα καταβάλλονται».

Τα όσα ανέφερε ο Κώστας Κυρανάκης προκάλεσαν την αντίδραση και του Γιώργου Κουτρουμάνη (υπουργού Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ) ο οποίος ανέφερε « «εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης. Θεωρώ πως μάλλον κάνει λάθος σχετικά με την κύρια σύνταξη». «Ή μπορεί να ξέρει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε» συμπλήρωσε ο Γ. Κατρούγκαλος για να συμφωνήσει ο κ. Κουτρουμάνης.

«Αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη θα συμβεί το εξής. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Θα υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, μια τεράστια τρύπα που δεν θα μπορεί αν καλυφθεί» πρόσθεσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η συζήτηση στο βίντεο ΕΔΩ μετά το 1.26.00

Λίγη ώρα αργότερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε στο ζήτημα μέσω Twitter γράφοντας «Σε συζήτηση που είχαμε μόλις στην ΕΡΤ ο κύριος Κυρανάκης είπε ότι η ΝΔ θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση κ τη μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό όχι μόνο για την επικουρική αλλά και την κύρια σύνταξη. Υπάρχουν κ άλλα παρόμοια στην κρυφή ατζέντα της ΝΔ;»

πηγη

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Σεΐχηδες της Ηπείρου


Στην Ελλάδα, η αντίσταση οργανώνεται κατά της πετρελαϊκής φρενίτιδας

Andrea Fuori - Raphaël Goume
Reporterre  (06.07.2019)

 *

"Είναι αδύνατο να συμβαίνει αυτό στ' αλήθεια. 'Οχι, δεν μπορώ καν να φανταστώ ότι δεν θα υπάρχουν πια δέντρα εδώ. Αν τα έργα γίνουν πραγματικά, αν αρχίσουν να βγάζουν πετρέλαιο από τη γη, θα τους σταματήσουμε. Δεν έχουμε επιλογή. Όλος ο κόσμος φοβάται αυτήν την αλλαγή, και όχι μόνο εμείς οι συνταξιούχοι." Ο Κώστας, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών μας τα λέει όλα αυτά καθώς ξεφορτώνει από το αυτοκίνητό του τεράστια σακιά με λίπασμα και χώμα. Και, όπως κάθε μέρα, κάνει την ίδια ερώτηση στην κόρη του που έχει την ευθύνη του μαγαζιού: "'Εχουμε νέα σήμερα από τους εργάτες της εξόρυξης;" 'Εχει ένα γλυκό πρόσωπο, και το ηλιοκαμμένο του μέτωπο λάμπει στο φως του ήλιου. "'Οχι, τίποτα. Νομίζω πως τους είδαν το πρωϊ προς το Ζαγόρι [ένα γειτονικό χωριό που απέχει γύρω στα 30 χμ.], αλλά ο δήμαρχος πήγε ο ίδιος να διαμαρτυρηθεί, και οι εργάτες τα μάζεψαν όλα και έφυγαν."

Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως αυτό ακριβώς το χωριό τους, η Ζίτσα, ένα μικρό κεφαλοχώρι με περίπου 400 κατοίκους, χαμένο στον ορεινό όγκο της Ηπείρου, άνοιξε τις ορέξεις μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων. Κι όμως, το υπέδαφος αυτής της περιοχής της βορειο-δυτικής Ελλάδας, της πιο φτωχής της χώρας, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πλούσιο σε υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σχιστολιθικό αέριο). 'Οπως και το ένα τρίτο της χώρας άλλωστε, στη στεριά όπως και στη θάλασσα. "Η κυβέρνηση άνοιξε όλη τη δυτική χώρα στις πετρελαϊκές εταιρείες, και θα κρατήσει αυτό πολλά χρόνια, βρισκόμαστε στις εντελώς αρχικές φάσεις", λέει με θλίψη ο Τάκης Γρηγορίου, επικεφαλής αποστολής στην Greenpeace Ελλάδας. Η ΜΚΟ αυτή, μετά από μία ιστορική παρέμβαση ενάντια στην εξόρυξη λιγνίτη, αποφάσισε να θέσει το πετρέλαιο στην καρδιά των δραστηριοτήτων της στα τέλη του 2017. "'Εγινε φανερό ότι έπρεπε να μας προβληματίσει, ότι θα εξελισσόταν σε καίριο ζήτημα."

Η πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της Ηπείρου είναι παλιά υπόθεση. Ο ιταλικός στρατός υπήρξε ο πρώτος που διεξήγαγε έρευνες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν πάρει η Αθήνα τη σκυτάλη στη δεκαετία του '60, κι έπειτα του '80. Αλλά το δύσβατο τοπίο είχε δυσκολέψει και ματαιώσει τελικά την έρευνα. Οι πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η επεξεργασία των σεισμολογικών δεδομένων, αλλάζουν το παιχνίδι. Από μόνο του, το "οικόπεδο" των Ιωαννίνων, το οποίο καλύπτει ένα μέρος της Ηπείρου, υπόσχεται έτσι σήμερα μια παραγωγή που μπορεί να κυμανθεί ανάμεσα σε 3.000 και 10.000 βαρέλια την ημέρα.

Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2014 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να επωφεληθεί μέσα σε ένα διάστημα 30 χρόνων από φορολογικά έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ. Μάννα εξ ουρανού για ένα κράτος που δυσκολεύεται ακόμη, εννιά χρόνια αργότερα, να βγάλει την οικονομία του από τον μαρασμό στο οποίο την βύθισε η κρίση του δημοσίου χρέους, στερώντας του το ένα τρίτο σχεδόν του ΑΕΠ του.

Η συνέχεια είναι γνωστή: 20 "τομείς" οριοθετήθηκαν όπως κόβεται ένα γλυκό, κατά μήκος της δυτικής ακτής, από τα Βαλκάνια μέχρι και την Κρήτη. Τα θαλάσσια οικόπεδα καλύπτουν συνολικά 58.000 χμ2, δηλαδή 72% των ελληνικών υδάτων, ενώ της στεριάς 17.000 χμ2, δηλαδή το 13% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. 'Ολοι οι τομείς έχουν παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν υπό μορφή Περιοχών 25ετής Εκμετάλλευσης. Δήλωσαν παρών δύο εθνικές εταιρείες: η Hellenic Petroleum και η Energean. Αλλά και μεγάλες δυτικές εταιρείες: Total, ExxonMobil, Repsol, ή ακόμη και η Edison, μία θυγατρική της [γαλλικής] EDF.

Για την ώρα, στην καρδιά του Ηπειρώτικου ορεινού όγκου, δεν υπάρχει ούτε γεώτρηση, ούτε πετρελαιοπηγή, παρά μόνο ζέστη και σμήνη πεταλούδων. Για να δεις τις προπαρασκευαστικές εργασίες, μία μόνη λύση: να ακολουθήσεις τα μονοπάτια. Ο Κώστας, ο παλιός καθηγητής Μαθηματικών προθυμοποιείται αμέσως. Ο Πέτρος, ο καλός του φίλος, πρώην αρτοποιός στην Αθήνα, θέλει κι αυτός να μας συνοδεύσει. Πρέπει να απομακρυνθούμε από το χωριό, να αφήσουμε πίσω μας τον δρόμο και να ακολουθήσουμε βαδίζοντας αργά τα σκληροτράχηλα μονοπάτια, προχωρώντας δύσκολα μέσα από την πυκνή μακία βλάστηση, και διασχίζοντας δάση με καρυδιές και καστανιές. "Λίγοι άνθρωποι έρχονται ως εδώ." Η περιοχή είναι απομακρυσμένη, μόνο λίγοι κυνηγοί την διαβαίνουν αναζητώντας αγριογούρουνα και λαγούς. Δύσκολο να καταλάβεις πως οι εργάτες μπορούν να φτάσουν ως εδώ.

Ξφνικά, ο θόρυβος ενός ελικοπτέρου απλώνεται στον ουρανό. Πετώντας χαμηλά, μεταφέρει ογκώδη κιβώτια. "Με αυτόν τον τρόπο έρχονται τα υλικά και τα εργαλεία τους, κάποιες περιοχές δεν είναι καν οδικώς προσβάσιμες", διευκρινίζει ο Κώστας, στρέφοντας το προσωπό του προς τις κορυφές. 'Οταν τον ρώταμε πως μπορεί να είναι σίγουρος ότι πρόκειται πράγματι για εργάτες της πετρελαϊκής εταιρείας, καγχάζει. "Γιατί να υπήρχε τότε ελικόπτερο;" Ο φίλος του βάζει κι αυτός τα γέλια.

Μεά από αρκετή ώρα δύσκολης ανάβασης, ο παλιός δάσκαλος σταματά. Δείχνει με το δάχτυλο μία μικρή κίτρινη κορδέλα που ανεμίζει, δεμένη στο κλαδί ενός θάμνου. "'Ετσι σημαδεύουν το δρόμο τους μέχρι τις περιοχές όπου πραγματοποιούν τις εκρήξεις τους." Πράγματι, κάθε 20 μέτρα, η μία κορδέλα οδηγεί στην άλλη. Στο τέλος αυτής της πίστας, βλέπουμε τεχνητά ανοίγματα γύρω από τα οποία η βλάστηση έχει αφαιρεθεί. Στη μέση, αμμόσακοι καλύπτουν τις τρύπες όπου τοποθετήθηκαν εκρηκτικά. Εδώ κι ένα χρόνο, χιλιάδες παρόμοιες τρύπες έχουν γεμίσει την περιοχή.  [Συνέχεια του ρεπορτάζ αύριο]
Andrea Fuori - Raphaël Goume

Δείτε επίσης το εξαιρετικό άρθρο του Θοδωρή Αντωνόπουλου στη Lifo: