Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Επί δύο συνεχόμενες νύχτες οι φασίστες επιτίθενται με μολότοφ στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Χίο

Για δύο συνεχόμενες νύχτες το Κέντρο κράτησης προσφύγων στη Σούδα της Χίου δέχεται επιθέσεις φασιστών. Την πρώτη νύχτα, 16 προς 17 Νοεμβρίου, φασίστες άρχισαν να πετάνε πέτρες και βεγγαλικά, με αποτέλεσμα κάποιες σκηνές να πιάσουν φωτιά. Πιο πριν επίθεση από τους φασίστες είχε δεχτεί μία παρέα νεαρών Αλγερινών που καθόταν στον Δημοτικό Κήπο.
Οι φασίστες μπλόκαραν τις εξόδους του στρατοπέδου, ενώ την ίδια σχεδόν στιγμή ή λίγο αργότερα, τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον των προσφύγων με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, χτυπώντας πρόσφυγες και συλλαμβάνοντας 40 περίπου πρόσφυγες και 3 αλληλέγγυους.

Οι φασίστες είχαν ετοιμάσει ανενόχλητοι αυτές τις επιθέσεις με αναρτήσεις στο ίντερνετ με τις οποίες καλούσαν σε συμμετοχή.
Για για αρκετή οι φασίστες ώρα πετούσαν πάνω από τα τείχη του βυζαντινού κάστρου, δίπλα στα οποία είναι το στρατόπεδο, μεγάλες πέτρες και τσιμεντόλιθους που πέφτανε εκεί όπου βρίσκονταν οικογένειες με μικρά παιδιά. Ένας 25χρονος Αλγερινός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενώ πολλά καταλύματα καταστράφηκαν από τις πέτρες.
Οι φασίστες μάλιστα επιτίθονταν και χτυπούσαν με σιδηρολοστούς πρόσφυγες που είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν στα χέρια της αστυνομίας.

Φυσικά, τα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ, έσπευσαν να δώσουν κάλυψη στους φασίστες και στα ΜΑΤ, λέγοντας ψέματα ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες πέταξαν τα βεγγαλικά εναντίον του στρατοπέδου.

Η υποστήριξη από τα ΜΜΕ, και η ανοχή της αστυνομίας αποθράσυναν ακόμα περισσότερο τους φασίστες, αλλά οπωσδήποτε βοήθησε σ’ αυτό και η επίσκεψη Κασιδιάρη Λαγού στη Χίο και τη Μυτιλήνη, με την αστυνομία να τους προστατεύει από το αντιφασιστικό κίνημα. Έτσι, το βράδυ 17 προς 18 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια μάλιστα της πορείας για το Πολυτεχνείο, ομάδα 30 περίπου φασιστών επιτέθηκε ξανά εναντίον των προσφύγων του Κέντρου Κράτησης της Σούδας, αυτή τη φορά όχι μόνο με βεγγαλικά, αλλά και με βόμβες μολότοφ και κροτίδες. Από τις βόμβες μολότοφ κάηκαν σκηνές και καταλύματα προσφύγων.

Μία ομάδα διαδηλωτών που συμμετείχε στην πορεία για το Πολυτεχνείο, όταν κυκλοφόρησε η είδηση για τη φασιστική επίθεση, κατευθύνθηκε προς το Κέντρο κράτησης για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, αλλά η αστυνομία δεν τους άφησε να πλησιάσουν. Αντίθετα, η αστυνομία άφησε ανενόχλητους τους φασίστες να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις εναντίον των προσφύγων, με πέτρες και μολότοφ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Εξαιτίας αυτών των επιθέσεων, 150 περίπου πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες με παιδιά) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο και να καταφύγουν στο κοντινό κτίριο της ιχθυόσκαλας.
Οι φασίστες στη συνέχεια επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια δύο αλληλέγγυους (έναν άντρα και μία γυναίκα) οι οποίοι αποχωρούσαν από το Κέντρο κράτησης, δίπλα μάλιστα στους αστυνομικούς. Η αστυνομία φυσικά, δεν συνέλαβε κανέναν απ’ αυτούς τους 30 φασίστες που χτύπησαν τους αλληλέγγυους. Λίγο αργότερα, οι φασίστες επιτέθηκαν και χτύπησαν πρόσφυγα στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ο οποίος μεταφέρθηκε αργότερα στο νοσοκομείο.

Αυτές οι φασιστικές επιθέσεις λειτούργησαν για ακόμα μια φορά ως αφορμή για να ξεκινήσει μια άλλη ρατσιστική επίθεση εναντίον των προσφύγων, από τα ΜΜΕ, τις δημοτικές αρχές και τη ΝΔ, με άρθρα και ανακοινώσεις που κατηγορούν για τα επεισόδια αυτά τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο Μουζάλας, έχουν αποφασίσει να χειριστούν τη δυσαρέσκεια των προσφύγων εξαιτίας της μακροχρόνιας παραμονής τους στο νησί και των άθλιων συνθηκών, με τη βία των ΜΑΤ, αλλά και με τη... συνδρομή των φασιστών.


http://www.elaliberta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου