Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ντοκουμέντο βίαιης επαναπροώθησης


Η παράνομη δραστηριότητα αστυνομικών και κουκουλοφόρων στο Διδυμότειχο δεν σταματά στις απαγωγές και επαναπροωθήσεις Τούρκων αντιφρονούντων, αλλά επεκτείνεται και σε Σύρους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από επώνυμη καταγγελία που έχει στείλει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Η καταγγελία βασίζεται στη συγκεκριμένη και ανατριχιαστική στις λεπτομέρειές της μαρτυρία ενός θύματος, η οποία, αν ισχύει, αναδεικνύει τον τρόπο δράσης ενός καλά οργανωμένου παρακρατικού και πιθανόν παραστρατιωτικού μηχανισμού εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος καταφέρνει και δρα, άγνωστο πώς, κάτω από τη μύτη του επίσημου κράτους, χωρίς να τον εμποδίζουν ούτε η δημοσιοποίηση της δράσης του από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, ούτε οι αντιδράσεις σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο, ούτε οι έρευνες που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή αυτές που διεξάγουν ο Συνήγορος του Πολίτη και η ελληνική Δικαιοσύνη.
Τα μηνύματα

Στη διάθεση του Δικτύου βρίσκονται γραπτά και ηχητικά μηνύματα και φωτογραφικό υλικό των συλληφθέντων που έστειλαν στον Σύρο Ι. πριν από τη σύλληψή τους.

Μια καταγραφή των τηλεφωνικών κλήσεων και των μηνυμάτων που αντάλλαξαν με τα κινητά τους τις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι πρόσφυγες που συνελήφθησαν, όπως και η καταγραφή των συστημάτων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση.

Το ερώτημα είναι αν έχει προβεί ή αν σκοπεύει να προβεί σε τέτοιες κινήσεις η ΕΛ.ΑΣ. ή αν, αντιθέτως, πρόκειται να συνεχίσει να επικαλείται τη... μορφολογία του εδάφους και τη στάθμη του νερού στον Εβρο για να αρνηθεί και αυτές τις καταγγελίες, όπως το έκανε ανώτερος αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις καταγγελίες της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την επαναπροώθηση στην Τουρκία 17 Τούρκων πολιτών, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος, στις 29 Μαΐου και στις 6 Ιουνίου.
Η γραφειοκρατία

Το πρωί της Παρασκευής 26 Μαΐου, ο Ι., Σύρος αναγνωρισμένος πρόσφυγας στη Γερμανία (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του Δικτύου), τηλεφώνησε στο Δίκτυο, ενημερώνοντας ότι συνελήφθη στο Διδυμότειχο η σύζυγός του και τέσσερα ανήλικα παιδιά του, ηλικίας από 3 έως 10 ετών, όπως και η πενταμελής οικογένεια του κουνιάδου του, ονόματι Μ.

Μέλος του Δικτύου επικοινώνησε άμεσα με την αστυνομική διεύθυνση Διδυμότειχου, για να ενημερώσει ότι οι συλληφθέντες είναι Σύροι που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Από το Διδυμότειχο παρέπεμψαν το μέλος του Δικτύου στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας και τον υπασπιστή κ. Πιτίδη.

Στις 15.22 στάλθηκε φαξ στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας με τα πλήρη στοιχεία των κρατουμένων. Την επομένη ο υπασπιστής Πιτίδης ενημέρωσε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία σύλληψη με αυτά τα στοιχεία.

Λίγο αργότερα ο Ι. ειδοποίησε το Δίκτυο ότι οι δύο οικογένειες είχαν ήδη επαναπροωθηθεί στην Τουρκία.
Το χρονικό

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μ., ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των δύο οικογενειών, συνολικά δέκα άτομα, έφτασαν στην Ελλάδα από τον Εβρο τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Μαΐου.

Εφτασαν περπατώντας στο Διδυμότειχο τα ξημερώματα, έμειναν για λίγο στην πίσω αυλή ενός ξενοδοχείου και μετά τις 8 το πρωί κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό των ΚΤΕΛ.

Ο Μ. έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα στον Ι. ότι έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς και στη συνέχεια τα κινητά τους απενεργοποιήθηκαν.

Η πρώτη εντολή των αστυνομικών, σύμφωνα με τον Μ., ήταν να κλείσουν τα κινητά τους και να αφαιρέσουν τις μπαταρίες.

Στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε αστυνομικά οχήματα και τους οδήγησαν σε έναν χώρο κράτησης μέσα στην πόλη, δέκα λεπτά απόσταση, ένα παλιό αλλά ανακαινισμένο κτίριο, χωρισμένο σε θαλάμους.

Ο Μ. πρόσεξε το έτος 2013 σε μια επιγραφή. Μέσα μπόρεσε να δει περίπου 200 άτομα, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά και έγκυες, που φυλάσσονταν από αστυνομικούς.

Κάποια στιγμή οι αστυνομικοί πήραν παραγγελίες για σάντουιτς προς 2,50 ευρώ.

Υστερα από 11-12 ώρες, όταν είχε πια βραδιάσει, τους διέταξαν να βγουν μαζί με άλλους, συνολικά περίπου 60-70 άτομα, και τους επιβίβασαν με βία σε πράσινο φορτηγό χωρίς διακριτικά, κλειστού τύπου, με τρύπες για εξαερισμό.

Το φορτηγό σταμάτησε έπειτα από 10 λεπτά σε χώρο που θύμισε στον Μ. στρατόπεδο, ξαναξεκίνησε, για να φτάσει μετά μία ώρα στον Εβρο.

Τους περίμενε ομάδα αντρών με στολές παραλλαγής, ιδιαίτερα σωματώδεις, με όπλο στη ζώνη και κουκούλες στο πρόσωπο. Στην κοίτη υπήρχε μαύρο φουσκωτό μεσαίου μεγέθους.

Οι ένστολοι παρέταξαν τους πρόσφυγες σε δυάδες. Ενας έμεινε πίσω για να ελέγχει, ένας επόπτευε με κιάλια την απέναντι όχθη κι ένας άλλος μάζεψε τα έγγραφα και τα κινητά των προσφύγων και τα πέταξε στο νερό.

Επιβίβασαν στη βάρκα 15 πρόσφυγες, μαζί με δύο ένστολους, και έτσι τους μετέφεραν όλους με διαδοχικές διαδρομές στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες άρχισαν να περπατούν προς την ενδοχώρα και συνελήφθησαν ύστερα από δύο ώρες από την τουρκική αστυνομία.

Δημήτρης Αγγελίδης / ef syn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.