Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τι έκανες στον… πόλεμο της διαπλοκής «Βαγγέλα»;

 


Η θητεία του νυν (μεταβατικού;) αρχηγού της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο υπουργείο Αμύνης, χαρακτηρίζεται από «αδιάφορη» έως αρνητική. Πλην όμως, διαχειρίστηκε και τεράστια κονδύλια για εξοπλισμούς.

Από τις 16 Φεβρουαρίου 2006 ως τις 7 Οκτωβρίου του 2009, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Μεταξύ των άλλων, εκείνη την εποχή είδαν το φώς της δημοσιότητας, τα γερμανικά υποβρύχια (σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου), και ειδικά το ένα, ο «Παπανικολής», που όπως λεγόταν «έγερνε». Αν και ο ίδιος είχε αναφερθεί πολλές φορές στο σκάνδαλο, τελικώς ουδέν έπραξε, με τις γνωστές συνέπειες να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, και να βασανίζεται επί χρόνια να φτιαχτούν, ώστε να τα παραλάβει πρόσφατα.

Ο κ.Μεϊμαράκης ασχολήθηκε επίσης με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Ναι, τα P3 Orion, τα οποία είχε πάρει τότε η Ελλάδα, τα καθήλωσε ο ίδιος ως υπουργός Αμύνης, για να βγει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να ενεργοποιήσει τον εκσυγχρονισμό τους (ένα δις. στους αμερικανούς), και στη συνέχεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ο κ. Πάνος Καμμένος, να επικυρώσουν την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, και να εγκρίνει την «μπροστάτζα» των 500 εκατομμυρίων για να προχωρήσει το έργο. Ηταν κι αυτό ένα από τα «κατορθώματα» του κ.Μεϊμαράκη.





Πάντως, την τριετία της υπουργίας του, ο κ.Μεϊμαράκης διαχειρίστηκε διόλου ευκαταφρόνητα κονδύλια, συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικά για τα εξοπλιστικά προγράμματά. Το 2007, μάλιστα, ενώ οι εγγραφείσες πιστώσεις για εξοπλισμούς ήταν 1,7 δις. ευρώ, απογειώθηκαν στα 2,1 δις. Το ίδιο, το 2008, οπότε από 1,8, έφτασαν τα 2,1 δις. Όλα αυτά σε μια περίοδο που πλησίαζε η διεθνής κρίση, και άπαντες το ήξεραν και το επεσήμαιναν τα διεθνή ΜΜΕ. Ήταν εκείνη η περίοδος, κατά την οποία η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, αντί να μειώνει ό,τι μπορεί για να σώσει ό,τι γίνεται, άνοιξε τις πόρτες σε μαζικές προσλήψεις (βλέπε Προκόπης Παυλόπουλος), και αντί να μειώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες (Μεϊμαράκης), τις αύξησε. Να σημειωθεί ότι τα εγγραφέντα κονδύλια του προϋπολογισμού για το υπουργείο Αμύνης, το 2006 ήταν 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, για να φτάσουν το 2009 στα 6,5 δις. Ήταν η περίοδος των παχέων αγελάδων. Τώρα, έχουν πέσει στα 3,2 δις. (!).

Αντισταθμιστικά με ερωτηματικά

Κατά τα λοιπά, η θητεία του κ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Άμυνας δεν συνοδεύτηκε ούτε από τομές, τις οποίες είχαν μεγάλη ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις –κάτι που φαίνεται σήμερα- ούτε και από ιδιαίτερους … επικοινωνιακούς θορύβους, αν και, κατόπιν, όταν πλέον ο νυν πρόεδρος της ΝΔ έγινε πρόεδρος της Βουλής, ο άλλοτε αναπληρωτής υπουργός Αμύνης (της ΝΔ) κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος είχε αφήσει αιχμές για εκείνη την περίοδο, όπως το ίδιο έκανε, ακόμα και με δημόσια αρθρογραφία του, ο υποστράτηγος ε.α., Κωνσταντίνος Φράγκος. Εκτός αυτού, στη Βουλή είχε έλθει το θέμα μεγάλης αμυντικής προμήθειας από ελληνική εταιρεία, της οποίας δεν είχαν υλοποιηθεί τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Διερωτούνταν μάλιστα, οι βουλευτές, γιατί δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, δεδομένου ότι το σύστημα ήταν άκρως αναγκαίο για τις ΕΔ.



Τους προηγούμενους μήνες, οπότε η προηγούμενη κυβέρνηση «ξέθαψε» από τα χρονοντούλαπα του υπουργείου Αμύνης, τα ΑΩ τα οποία εκκρεμούν, αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία, με ιδιοκτήτη γνωστό διαπλεκόμενο μεγαλοεπιχειρηματία, χρωστάει σε ΑΩ το μεγαλύτερο ποσόν σε σχέση με αυτά που οφείλουν οι ξένες πολυεθνικές (αμερικανικοί, γερμανικοί, γαλλικοί κολοσσοί). Συνολικά, 82,3 εκ. ευρώ.- τα ποσά που οφείλουν όλες οι άλλες εταιρείες είναι περί τα 530 εκ. ευρώ.

«Καρούζος Gate».

Προ ημερών, με την επιστροφή στη Ρηγίλλης, και τη συγκέντρωση που στήθηκε για να γιορταστεί το γεγονός, είδαμε και παρουσίες, όπως του κ. Γ. Βουλγαράκη. Παλαιότερα, τους Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη, είχε βάλει για τα καλά στο στόχαστρό του ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Τον τελευταίο, ως γνωστό, «φήμες» τον έφεραν να διεκδικεί την ηγεσία της ΝΔ, αλλά ο ίδιος τα διαψεύδει όλα αυτά. Εν πάση περιπτώσει, το 2012, η Real News δημοσίευε κατάθεση κτηματομεσίτη, ο οποίος ενέπλεκε σε σκάνδαλο με ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις πολιτικοί εμφανίζονταν να μετέχουν την περίοδο 2005-2008 σε αγοραπωλησίες σε περιοχές-φιλέτα της Αττικής, τις οποίες αγορές χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα για να καλύψουν μαύρο χρήμα που υπολογίζεται στα 10,2 δισ ευρώ. Οι αγορές, σύμφωνα με τις καταθέσεις, γίνονταν μέσα από εταιρία real estate του ομίλου του Ιωάννη Καρούζου, ο οποίος είναι κουμπάρος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τότε, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής που «αλιεύσαμε» στο Διαδίκτυο, είχε ξεσπάσει πόλεμος με πολύ σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου. Τότε, ο κ.Μεϊμαράκης είχε αποκαλέσει «μαφιόζικη, εκβιαστική και αλήτικη επίθεση» το δημοσίευμα της Real News, ενώ ο Ν. Χατζηνικολάου ανταπαντούσε ότι «το μέγα σκάνδαλο είναι η συγκάλυψη επί 1,5 και πλέον έτος της καταγγελίας που έφερε στο φως η Real news. Και σε αυτό το σκάνδαλο η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: πλήρης δικαστικός έλεγχος, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιρειών. Αυτός είναι ο δρόμος για να απαντήσει ο πρόεδρος της Βουλής σε όσους δικαίως ή αδίκως τον κατήγγειλαν και όχι οι ύβρεις και οι απειλές εναντίον μου».

Επικοινωνιακή «φούσκα» ή επικοινωνιακή επίθεση;

Όπως και να’ χει, οι θητείες του κ.Μεϊμαράκη τόσο στο –νευραλγικής σημασίας- υπουργείο Άμυνας, όσο και στη Βουλή, δεν έφεραν νέο αέρα. Άλλωστε, και ο ίδιος μόνον «φρέσκος», ως πολιτικός, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τώρα, για να του αλλάξουν την εικόνα, λέγεται ότι πήρε ως επικοινωνιολόγο, τον κ. Νίκο Καραχάλιο. Ο ίδιος ήταν και παλιότερα στη ΝΔ. Μάλιστα, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ για –ολόκληρες- 12 εβδομάδες. Τότε, ο ίδιος είχε καταγγείλει ότι ουσιαστικά έφυγε από τον ΕΟΤ, επειδή επιχείρησαν να στήσουν σκευωρία σε βάρος του, ενώ έκανε λόγο για κύκλωμα που έφαγε 12 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΤ.

Τον Δεκέμβριο του 2012, συνελήφθη από την ΕΛΑΣ πρώην ειδικός σύμβουλος του κ. Καραχάλιου, καθώς και άλλοι, για απόπειρα να εξαργυρώσουν (υπεξαιρέσουν ουσιαστικά) επιταγή του ΕΟΤ, ύψους 147.000 ευρώ. Ο διαδεχθείς τον κ. Καραχάλιο στο πόστο του γ.γ., κ. Πάνος Λειβαδάς, είχε αναφέρει, πως, αφού ενημέρωσε την τότε υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, «η πρώτη μας ενέργεια ήταν να απευθυνθούμε άμεσα στην Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου. Η εντολή της Υπουργού ήταν να κατατεθεί ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την διερεύνηση του όλου θέματος και ειδικότερα για το πως το μπλόκ των επιταγών, από τις οικονομικές υπηρεσίες, βρέθηκε στα χέρια του πρώην Ειδικού Συμβούλου, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ».

Του Αργύρη Μέζαπου



http://www.hitandrun.gr/ti-ekanes-ston-polemo-tis-diaplokis-vangela/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.