Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

«Ερείπια»: Οροθετικές γυναίκες - Το χρονικό μιας διαπόμπευσης - Σε λίγο η Online πρεμιέρα στην ΕΡΤ3





                        

Τα Ερείπια είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Η δίωξη και η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, παρότι έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα της κρίσης και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, δεν οδήγησαν σε κανέναν καταλογισμό ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα ή στους υπεύθυνους των ΜΜΕ, παραδόξως για μια δημοκρατική χώρα. Το ντοκιμαντέρ Ερείπια αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τη ζοφερή αυτή στιγμή της ελληνικής δημοκρατίας.

«Η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ξεχαστεί» επισημαίνει η υπεύθυνη παραγωγής του ντοκιμαντέρ Θεοδώρα Οικονομίδου. «Οι καταφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ελληνικό κράτος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εναντίον αυτών των γυναικών, καθώς και όσων υπέφεραν τις συνέπειες της δίωξής τους, αποτελούν μια συμβολική αποτυχία των δημοκρατικών αξιών στη χώρα μας».

Τα Ερείπια περιλαμβάνουν αποκλειστικές συνεντεύξεις με δύο από τις διαπομπευμένες γυναίκες, δύο από τις μητέρες τους, καθώς και συνεντεύξεις με γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές που πάλεψαν για την αποφυλάκισή τους.

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει η Ζωή Μαυρουδή. Η θεατρική δουλειά της έχει παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα κινηματογραφικά της σενάρια έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το Independent Film Festival Βερολίνου 2013 και το Evolution International Film Festival 2012. Το σενάριό της Safeword έχει επιλεγεί από βραβευμένους παραγωγούς στις ΗΠΑ. Το θεατρικό της έργο Beauty is Prison-Time προτάθηκε για τρία βραβεία Off West End Awards, το 2011, στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων για την πιο πολλά υποσχόμενη θεατρική συγγραφέα και ηθοποιό. Τα Ερείπια είναι η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα.

H παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό αλληλεγγύης εργαζομένων Union Solidarity International και το βρετανικό σωματείο Unite the Union.


Πρεμιέρα Αθήνας: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, 19:00, Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και τους συντελεστές.

Πρεμιέρα Θεσσαλονίκης: Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013, 19:00, Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και τους συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.