Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η σχέση των ταγματασφαλιτών με τους πολιτικούς από το ΄44 μέχρι σήμερα.


Μια προσπάθεια να διασαφηνιστεί η σχέση των ταγμάτων ασφαλείας με την πολιτική ζωή της χώρας.
Επικουρικά στο άρθρο: Tα τάγματα ασφαλείας γεννήθηκαν σε μία πολιτική περίοδο κατοχής της Ελλάδας απο τους ναζιστές,  ως απάντηση στις ομάδες της αντίστασης κατά της κατοχής. Δημιουργήθηκαν απο πολιτικούς που είχαν διορισθεί απο τις κατοχικές δυνάμεις και άνηκαν στο χώρο της δεξιάς , του " ακροδεξιού πατριωτικού χώρου" και πρόερχονταν απο την υπερΑστική Τάξη-πχ Ράλλης, Έβερτ κλπ. 

Το ΄43-΄44, και ενώ το αντάρτικο κίνημα γιγαντωνόταν στην ηπειρωτική, και όχι μόνο, Ελλάδα, οι γερμανοί διοικητές και η προδοτική κυβέρνηση Ράλλη ίδρυσε τα, λεγόμενα, τάγματα ασφαλείας. Τα τάγματα ασφαλείας στελεχώθηκαν από βασιλόφρονες και Μεταξικούς πολίτες ενώ, παρά την υποκριτική εναντίωση της κυβέρνησης, υποστηρίζονταν από τα μέσα ενημέρωσης και τα στελέχη του Ράλλη (η κυβερνητική θέση ήταν αρνητική αλλά οι μετέχοντες της κυβέρνησης τα υποστήριζαν ανοιχτά).

Ποίοι όμως πολιτικοί και στρατιωτικοί, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή των μεταπολεμικών χρόνων της χώρας, είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τα τάγματα ασφαλείας;
Εμπνευστές των ταγμάτων ασφαλείας είναι οι δύο, από τους μεγαλύτερους Έλληνες στρατηγούς, Θεόδωρος Πάγκαλος και Στυλιανός Γονατάς. Ο πυρήνας τους προέρχεται από τον προδοτικό ΕΔΕΣ Αθήνας. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν αξιωματικός του στρατού, πολιτικός και δικτάτορας με το κίνημα της 25ης Ιουλίου που ανέλαβε την πρωθυπουργεία. Εγγονός του είναι ο σημερίνος υπουργός και αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Στυλιανός Γονατάς ανέλαβε επί κυβερνήσεως Κων. Τσαλδάρη το υπουργείο δημοσίων έργων ενώ ανέλαβε υπυργικές θέσεις και στις επόμενες κυβερνήσεις.

Η σχέση τψν χουντικών της 7ετίας με τα τάγματα ασφαλείας.

Στρατηγικά πόστα των ταγμάτων ασφαλείας επιτέλεσαν οι: Β.Ντερτιλής, Ι.Πλυντζανόπουλος, Α.Παπαγεωργίου, Χ.Παπαθανασόπουλος, Διον.Παπαδόγκωνας, Ν.Κουρκουλάτος. Ο συσχετισμός των παραπάνω ονομάτων με τους αξιωματικούς και τα στελέχη της χούντας των συνταγματαρχών δεν είναι καθόλου τυχαίος, σχεδόν όλοι οι ταγματαλήτες ή Ραλλήδες (όπως τους αποκαλούσαν οι χωρικοί), στελέχωσαν την Απριλιανή δικτατορία. Επίσης, μεγάλος στρατηγός των ταγμάτων ήταν ο δικτάτορας Γ.Παπαδόπουλος. Τέλος, μερικοί ακόμη επιφανείς αστέρες της χούντας που ήσαν μέλη των ταγμάτων ήταν οι Πατιλής, Πηλιχός κα.α

Ο συνταγματάρχης Κουρκουλάτος (ανώτερος του προέδρου της χούντας) μετά το πραξικόπημα μείφθηκε με τη διεύθυνση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και οι συγγενείς του βρίσκονταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια στην κεφαλή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ποία η σχέση του προδοτικού αυτού στρατού με τις ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού;

Ο συνταγματάρχης Χ.Γερακίνης σε αναφορά του προς την γερμανική Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Χαλκίδας μετά από μάχη εναντίον του ΕΛΑΣ στις 4.6.1944 γράφει το κατάπτυστο "Εκ των ημετέρων, είς Γερμανός στρατιώτης βαρέως τραυματίας". Μεταπολεμικά, ο εν λόγω "ημέτερος των Γερμανών συνέχισε την ένδοξη καριέρα του και έγινε στρατηγός του Ελληνικού Στρατού, ενώ το ΓΕΣ στελέχωσαν ή πέρασαν από υψηλόβαθμες θέσεις αρκετοί μεγαλοταγματασφαλίτες της Πελ/νήσου όπου άνθισαν τα τάγματα.

Αντί επιλόγου, η συνθήκη του Λιβάνου που σύναψε η κυβέρνηση εξωτερικού (με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου) με την διοίκηση του ΕΑΜ προέβλεπε την καταδίκη των ταγματασφαλιτών με την επάνοδο στην ηγεσία του μεταπολεμικού κράτους και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ αφού, πρωτα, είχαν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα (δημοψίφησμα για την επάνοδο ή μη του βασιλέα και δημοκρατικές εκλογές με την νόμιμη συμμετοχή του ΚΚΕ). Αντ'αυτού, η κυβέρνηση Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα τάγματα ασφαλείας σε συνδυασμό με τον βρετανικό στρατό για να επιβάλλει τις υπαγορεύσεις της αγγλικής κυβέρνησης κα για να διαλύσει τον ΕΛΑΣ.

πηγές:
-Μαθιόπουλος:Δεκέμβριος, αρχεία ΔΙΣ/ΓΕΣ,
-Φ.Γρηγοριάδης: Αντίσταση, Κέδρος-Σταυριανός-Mazower (συνεντέυξεις),
-δημοσιεύματα της "Le monde diplomatique" εκείνης της εποχής,
-Καπετάν-Θωμάς: Η πολιτική διαθήκη του Άρη Βελουχιώτη,
-Διονύσης Χαριτόπουλος: Άρης ο αρχηγός των ατάκτων.

athens indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.