Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Erga omnes : "καραγκιόζηδες"

 

Σε ξενοδοχείο και προγραμματισμένη από τον Μητσοτάκη η συνάντηση Σπυράκη - Ζάεφ



Τυχαία, πηγαίνοντας για καφέ, έπεσα πάνω του», ισχυρίστηκε η Μαρία Σπυράκη για την αποκάλυψη πως είχε μυστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία, η συνάντηση όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ξενοδοχείο «Courtyard by Mariott Brussels».

Στο εν λόγω ξενοδοχείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, διέμενε η αποστολή της ΠΓΔΜ, η οποία βρέθηκε στις Βρυξέλλες το διήμερο 5-7 Δεκεμβρίου για συνομιλίες του Ζόραν Ζάεφ με τους Γιούνκερ, Ταγιάνι και Χαν. Την επαφή έκανε άνθρωπος από το διπλωματικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ζητήσει να δεχτεί ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός τον απεσταλμένο του αρχηγού της Ν.Δ., δηλαδή την Μαρία Σπυράκη.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει στο ξενοδοχείο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από τα μάτια περίεργων κι από τυχαίες ανεπιθύμητες συναντήσεις». Προφανώς γιατί ο λόγος της συνάντησης δεν ήταν για δημοσιοποίηση, αλλά στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας για την υπονόμευση των διαπραγματεύσεων στο Μακεδονικό, που θα ξεκινούσαν λίγο καιρό αργότερα, ώστε να μην επιτευχθεί η λύση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσημα η ΠΓΔΜ δεν έχει σχολιάσει τις αποκαλύψεις. Αντίθετα τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί από την ελληνική ιστοσελίδα «IBNA», που ασχολείται με θέμα της Βαλκανικής, μια «αποκλειστική δήλωση» του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποζνακόφσκι, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά φέρεται να σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση Ζάεφ-Σπυράκη». Σημειώνεται ωστόσο πως οι συναντήσεις που αποκαλύφθηκαν από τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, μέσω των πρακτικών των συνεδριάσεων των πολιτικών αρχηγών, τις οποίες δημοσίευσε η γερμανική FAZ, προφανώς και δεν ήταν «επίσημες», καθώς αυτό θα απαιτούσε και επίσημη ενημέρωση για τον χρόνο, τον τόπο και κυρίως την ατζέντα.

Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών που επικαλείται πληροφορίες από έγκυρες πηγές - σε πολύ υψηλό επίπεδο - από τα Σκόπια, η κ. Σπυράκη μετέφερε ένα πολύ σαφές μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στον Ζόραν Ζάεφ, ώστε εκείνος και η κυβέρνησή του να μην προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Μην εμπιστεύεστε τον Τσίπρα, είναι αναξιόπιστος και στο τέλος θα σας πουλήσει», φέρεται να είπε η Μαρία Σπυράκη, ευθύς εξαρχής, στον Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανίσει ως μοναδικό ικανό να επιλύσει το πρόβλημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αυτός θα γινόταν πρωθυπουργός. Για να προλάβει την εύλογη απορία του συνομιλητή της «γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα θα μπορέσει ως πρωθυπουργός, στηρίζοντας από τώρα μια ενδεχόμενη συμφωνία;» η Κ. Σπυράκη - πάντα κατά τις ίδιες πηγές - ξεδίπλωσε μια πολύπλευρη επιχειρηματολογία.

Ένα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε στον συνομιλητή της είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναγκάζεται να αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί έχει μπροστά του εκλογές και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ενότητα τον κόμματός του.

Η κ. Σπυράκη φέρεται μάλιστα να πρόσθεσε πως μια λύση, δηλαδή μια συμφωνία με κυβέρνηση της ΝΔ είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία με κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο διότι τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα η ΝΔ θα υποχρεωθεί, για εσωκομματικούς λόγους, να την καταψηφίσει, ενώ αντίθετα μια συμφωνία από κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας θα την υπερψηφίσει, καθώς εκείνος δεν έχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα πάνω στο μακεδονικό ζήτημα.

Επομένως - φέρεται να σημείωσε η Μ. Σπυράκη - μια συμφωνία με κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει ευρύτατη συναίνεση. Οι προαναφερόμενες πηγές σημειώνουν επίσης ότι η κ. Σπυράκη επιχείρησε να απογοητεύσει τον Ζ. Ζάεφ έτσι ώστε εκείνος να μην προχωρήσει στην επισημοποίηση των διαπραγματεύσεων. «Ούτως ή άλλως μια συμφωνία τώρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει», φέρεται να του είπε.

Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ θα είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντέξει, γιατί δεν θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του μνημονίου (σσ τότε που λέγονταν αυτά ήταν Δεκέμβριος 2017) με αποτέλεσμα να πέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Συνεπώς δεν έχετε κανένα λόγο να προχωρήσετε τώρα, αλλά να περιμένετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.