Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η νέα Siemens του Κυριάκου: Φίλος και υποστηρικτής του ο mister Novartis



Σχέση στα πρότυπα της σχέσης με τη Siemens και τον Χριστοφοράκο φαίνεται πως είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis. Οχι μόνο τον γνώριζε, αλλά φαίνεται πως ήταν αυτός που ανέλαβε να τον προωθήσει ως «καλό βιογραφικό» όταν τερμάτισε την καριέρα του στη φαρμακευτική.


Με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Φρουζής, την εποχή που ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει την προεκλογική μάχη του για την προεδρία της ΝΔ, διοργανώνει για τον φίλο του δείπνο στήριξης με διευθυντές πολυεθνικών.

Ρεπορτάζ   Κώστας Βαξεβάνης / Αντιγόνη Μιχοπούλου / Ντοκουμέντο

Τα mails που φέρνει στη δημοσιότητα το Documento αποδεικνύουν τη φιλική σχέση μεταξύ Μητσοτάκη και Φρουζή η οποία ξεκινάει από τις πολιτικές συμπάθειες και φτάνει έως τη διοργάνωση δείπνων με αφρώδη οίνο για χάρη του αρχηγού της ΝΔ. Αποδεικνύεται πως για δεύτερη φορά (η πρώτη αφορά τον Χριστοφοράκο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στενές σχέσεις με πολυεθνική που απομύζησε και έβλαψε το ελληνικό δημόσιο.

Οπως προκύπτει από την ημερομηνία του δείπνου αλλά και το γεγονός πως όσοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν δήλωσαν, κατά τον Φρουζή, τη στήριξή τους στο Μητσοτάκη, επρόκειτο για τη στήριξη του δικού του ανθρώπου. Την ώρα που διοργανωνόταν τα πάρτι της κλοπής του δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζούσε στα δικά του πάρτι είτε με τον Χριστοφοράκο είτε με τον Φρουζή. Αν πρόκειται για απλή κοινωνική σχέση, το ερώτημα είναι γιατί την έχει αποκρύψει ο πρόεδρος της ΝΔ. Δηλαδή γιατί αποκρύπτει από τον κόσμο πως η επίσημη άποψη της ΝΔ ότι το Novartis-gate είναι σκευωρία συμπορεύεται με ένα άλλο πραγματικό στοιχείο, πως ο πρωταγωνιστής είναι στενός φίλος και υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οταν ο Μητσοτάκης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, υποστηρίζει την αλήθεια ή τον φίλο και δικό του άνθρωπο Φρουζή; Πρέπει να απαντήσει αν η πολιτική του στάση σχετίζεται με τις προσωπικές σχέσεις που είχε ο ίδιος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis και φυσικά να πει μέχρι πού είχαν φτάσει αυτές οι σχέσεις.

Από τον Απρίλιο του 2018, όταν η δικογραφία της Novartis που αφορούσε τα πολιτικά πρόσωπα (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Στουρνάρας κ.ά.) επέστρεψε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, οι αμερικανικές αρχές και το FBI άρχισαν να ερευνούν επισταμένα τα περιουσιακά στοιχεία και τη σχέση των πολιτικών αυτών προσώπων με την πολυεθνική. Ως εκείνη τη στιγμή οι Αμερικανοί είχαν επιλέξει να είναι διακριτικοί για να μην κατηγορηθούν ότι βάλλουν κατά πολιτικών προσώπων για ένα θέμα που απασχολούσε την ελληνική Βουλή.

Με την επιστροφή της δικογραφίας σε εισαγγελικά χέρια θεώρησαν πως το θέμα τοποθετείται σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας αρμόδιων υπηρεσιών και μόνο. Κάποιοι από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα έχουν ήδη καταθέσει στο FBI παρουσία Αμερικανού εισαγγελέα στην Αυστρία. Στις συναντήσεις αυτές μάρτυρας ενημέρωσε το FBI για τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis. Ως εκείνη την ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν απλώς ο πρόεδρος ενός κόμματος που τα στελέχη του είχαν εμπλακεί στην υπόθεση από τους μάρτυρες και γι’ αυτό είχε επιλέξει τη γραμμή της στήριξής τους. Οι Αμερικανοί πράκτορες όμως βρέθηκαν μπροστά σε στοιχεία που συσχέτιζαν τον Μητσοτάκη απευθείας με τον Φρουζή.

Τα mail της βαθιάς φιλίας

Οσα κατέθεσαν οι μάρτυρες επιβεβαιώνονται από στοιχεία στους σκληρούς δίσκους της Novartis και του ίδιου του Κ. Φρουζή που έχουν κατασχεθεί. Στα αρχεία της αλληλογραφίας του διευθύνοντος συμβούλου υπάρχουν πολλά μηνύματα επικοινωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο «Μr Novartis» σε αυτές τις ηλεκτρονικές συνομιλίες αποκαλεί «φίλο» τον Κυρ. Μητσοτάκη και ο πρόεδρος της ΝΔ του απαντά επίσης φιλικά με διάθεση και ύφος που φανερώνει βαθιά σχέση. Σε ένα από τα mails αυτά ο Κώστας Φρουζής διοργανώνει δείπνο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο συμμετέχουν επικεφαλής εταιρειών με τις συζύγους τους. Σε mail μάλιστα που έχει στείλει η συνεργάτιδα του Φρουζή Μαρία Λεοντάρη προκειμένου να ενημερώσει για τη διοργάνωση του δείπνου, ο τίτλος είναι «Kyriakos Mitsotakis Dinner» (δείπνο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Στις 27 Αυγούστου 2015 ο Κώστας Φρουζής στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στο προσωπικό mail του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο του γράφει:

«Καλημέρα και πάλι Κυριάκο.

Κάποια πρώτα ονόματα φίλων που θα πρότεινα, χωρίς βέβαια να έχω κάνει επαφή μαζί τους πριν μιλήσουμε είναι:

Κεφαλάς CEO JnJ

Gerasopoulos CEO Sanofi

Karavias CEO EFG

Drandakis CEO Taxibeat

Katsos CEO Pharmathen and SEV

Andreas Marinopoulos CEO Famar

Anastasopoulos Pdt American chamber kai CEO pharma Co

Karakakasis CEO Medronic

Neiadas CEO Cana and SEV

Arnaoutis CEO medical devices Co and President of the relevant Association

Arkoumaneas CEO of PR company

My 2 sons…

Λέω να είναι 7-8 ζευγάρια, ένα βράδυ τύπου 14/9 ή 15/9, αλλά σίγουρα περιμένω το δικό σου κυρίως availability. Παρακαλώ το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου για να υπάρχει λίγος χρόνος οργάνωσης.

Περιμένω νέα σου

Φιλικά

Κώστας»

Σε δύο ώρες

Το mail στέλνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10.10 το πρωί και στις 13.26 ο Κυριάκος απαντά:

«Μου φαίνεται μια χαρά! Προτιμώ 15/9 και ακόμη καλύτερα 16/9».

Ο Φρουζής σε δύο ώρες απαντά:

«Σε πρώτη φάση παρακαλώ κράτα την ημερομηνία 16/9 Τετάρτη. Πάμε γι’ αυτό που προτιμάς περισσότερο».

Στις 29 Αυγούστου ο Κ. Φρουζής ενημερώνει πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όλα είναι έτοιμα. Γράφει:

«Καλησπέρα Κυριάκο

Εχουν ήδη αποδεχθεί με χαρά την πρόσκληση οι περισσότεροι. Περιμένω μέσα στη βδομάδα κάποια τελευταία confirmations

Πάμε για 16/9 βραδάκι

Θα σου κάνω μια ενημέρωση μέσα στη βδομάδα.

Οk;

Καλό Σαββατοκύριακο

Κώστας».

Ο Φρουζής στήριξε Κυριάκο

Το συγκεκριμένο δείπνο όμως φαίνεται ότι είναι μια πρωτοβουλία για τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μόλις έχει ανακοινώσει πως θα πάρει μέρος στην κούρσα για την αρχηγία της ΝΔ.

Σε mail που στέλνει ο μάνατζερ της Novartis στον Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τους συμμετέχοντες στο δείπνο γράφει:

«Καλημέρα αγαπητέ Κυριάκο

Καλή βδομάδα και καλή δύναμη στο sprint της Κυριακής…

Σου στέλνω με sms τη διεύθυνση. Μιλάμε και στο τηλέφωνο για λεπτομέρειες. Είμαι βέβαιος πως θα περάσουμε ευχάριστα και αρκούντως χαλαρά.

Φιλικά Κώστας

ΥΓ. Αλλοι τρεις αγαπητοί μου φίλοι δυστυχώς θα είναι στο εξωτερικό αν και θα ήθελαν πολύ να παρευρίσκονται.

Καραβίας CEO EFG,

Κεφαλάς CEO J&J,

Κουμέτης CEO Coca Cola

(μου είπαν και οι τρεις ότι έχεις την υποστήριξή τους γιατί σε εκτιμούν ούτως ή άλλως)».

Η αναφορά στη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη την επίμαχη περίοδο παραπέμπει σε μια συνάντηση που διοργανώθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το πολυτελές δείπνο για είκοσι

Η προπαρασκευή ξεκινά και απ’ ό,τι προκύπτει από τα mails η στενή συνεργάτιδα του Φρουζή Μαρία Λεοντάρη απευθύνεται σε διάφορες εταιρείες catering για την προετοιμασία ενός «δείπνου για 20 άτομα». Αφού παίρνει προσφορές, ενημερώνει τελικώς τον Φρουζή στις 4 Σεπτεμβρίου για το πρόγραμμα. Το δείπνο διοργανώνεται στο σπίτι του «Μr Novartis» στην Πεντέλη.

Το πρόγραμμα προβλέπει μπουφέ στην αυλή της μονοκατοικίας για την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 21.00. Στις 7 Σεπτεμβρίου αποστέλλεται στους καλεσμένους τελικό mail με πληροφορίες για το δείπνο. Το σπίτι καθαρίζεται δύο φορές την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και όλη μέρα κατά την παραμονή του δείπνου. Δύο παρκαδόροι αναλαμβάνουν να εξυπηρετούν τους καλεσμένους, όπως και δύο σερβιτόροι. Το μενού, σύμφωνα με το ενημερωτικό mail, περιλαμβάνει κρασιά από την κάβα του Φρουζή και:

«WELCOME (τραπεζάκι μέσα)

- Δροσερό αφρώδη οίνο με γεύση ροδάκινο

- Spring rolls με γλυκόξινη σως

- Πιατέλα σολομού, κρόκου αυγού ξύσμα, κάπαρη

Πρώτο πιάτο (μπουφές έξω)

- Χειροποίητη τυρόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι

- Κρέπες με κολοκύθια με τέσσερα τυριά

Κυρίως πιάτο (μπουφές έξω)

- Κοτόπουλο φιλέτο σχάρας με σάλτσα λεμόνι ντομάτα και θυμάρι

- Μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα ροδιού (συνοδευτικό ρύζι κρεόλ και στα δύο κυρίως)

- Φιλεταρισμένο λαυράκι με στικς λαχανικών και βινεγκρέτ ντομάτας

Σαλάτες (μπουφέ έξω)

- Μεσογειακή σαλάτα με ντομάτα, δυόσμο, κάπαρη και κρίθινα παξιμάδια

- Ανάμικτη με πράσινα λαχανικά, μανούρι, λιαστή ντομάτα και κρουτόν, ντοματίνια

Πλατώ ελληνικών τυριών

- Γραβιέρα Κρήτης

- Καπνιστό Μετσόβου

- Λαδοτύρι Μυτιλήνης».

Στο δείπνο προβλέπονται διάφορα φρούτα και γλυκά και το σερβίρισμα γίνεται σε πορσελάνινο λευκό πιάτο με πλατίνα.

Τα καλύτερα βιογραφικά της χώρας

Φυσικά το δείπνο δεν αποτελεί τυχαία συνεύρεση των δύο αντρών. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη Novartis, το 2015, ο Φρουζής στέλνει το βιογραφικό του στον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με επισυναπτόμενα που αποδεικνύουν τις ικανότητές του.

Γράφει στις 21 Μαΐου 2015 ο Κώστας Φρουζής στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Αγαπητέ Κυριάκο

Σου προωθώ τα στοιχεία που μου ζήτησες.

Παραμένω στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε διευκρίνιση

Φιλικά

Κώστας».

Το θέμα δεν είναι ότι η αλληλογραφία μεταξύ των δύο αντρών ξεχειλίζει από οικειότητα και φιλία, αλλά πως, απ’ ό,τι φαίνεται, ο Κ. Φρουζής εμπιστεύεται το βιογραφικό του στα χέρια του καλύτερου βιογραφικού της χώρας. Το mail συνοδεύεται από όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις ικανότητες του Φρουζή και θα βοηθούσαν στην προώθησή του. Συγκεκριμένα επισυνάπτονται: Παρουσίαση της αγγλόφωνης «Athens Views» που εμφανίζει τον Φρουζή ως ένα από τους πέντε leaders της χώρας, δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τον Φρουζή ως «manager της χρονιάς 2012», συνέντευξή του στο «Scrip» και φυσικά αναλυτικό βιογραφικό στα αγγλικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ένα λεπτό γράφοντας:

«Κώστα σε ευχαριστώ πολύ: Και χρόνια πολλά!»

Το μόνο συμπέρασμα δεν είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιεί σε όλα τα mails του το θαυμαστικό στη θέση της τελείας. Φρουζής και Μητσοτάκης γνωρίζονται, είναι ομοτράπεζοι και έχουν την οικειότητα των προσωπικών εξυπηρετήσεων.

Στην υπηρεσία των Μητσοτάκηδων

Η σχέση όμως Μητσοτάκη και Φρουζή πάει ακόμη πιο πίσω. Οπως φαίνεται από τα κατασχεμένα αρχεία του Φρουζή, το 2007 είχε επισκεφθεί την ιδιαιτέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην οποία απέστειλε στη συνέχεια επιστολή αφοσίωσης στους Μητσοτάκηδες. Γράφει στο γράμμα στις 17 Δεκεμβρίου 2007, το οποίο έχει κατασχεθεί:

«Αγαπητή κυρία Κυπραίου

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας συναντήσω από κοντά.

Επιπλέον είναι χαρά μου να σας επισυνάψω όπως μου ζητήσατε ένα σύντομο βιογραφικό μου σημείωμα ώστε να φανώ ίσως χρήσιμος στην κα Μπακογιάννη και κυρ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Θα είναι τιμή για μένα, μετά την συνεργασία που είχε ο πατέρας μου Μιχάλης με τον πρόεδρο, να έχω κι εγώ κάτι αντίστοιχο με τα παιδιά του.

Περιμένοντας νέα σας

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής».

Είναι άγνωστο αν η σχέση Κώστα Φρουζή και Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε εκείνη την περίοδο. Το βέβαιο είναι πως υπήρξε, είναι θερμή και την έχει κρατήσει κρυφή ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει ούτε από Novartis ούτε από Φρουζή. Οπως και στην υπόθεση της Siemens και τη σχέση με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία για να μάθουμε πως η Novartis δεν ήταν απλώς κοντά με τον Κυριάκο αλλά έπιναν και αφρώδη οίνο μαζί.

Τα διαπιστευτήριά του στην οικογένεια Μητσοτάκη επιδίδει με επιστολή που έχει κατασχεθεί από το αρχείο του ο Κώστας Φρουζής, την οποία αποστέλλει στην ιδιαιτέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Το βιογραφικό του καλύτερου μάνατζερ (Φρουζής) στο καλύτερο βιογραφικό της χώρας (Μητσοτάκης). Εχοντας αποχωρήσει από την πολυεθνική, ο πρώην «Μr Novartis» στο mail του προς τον Κυριάκο επισυνάπτει εκτός από το βιογραφικό του και δημοσιεύματα γι’ αυτόν από την αγγλόφωνη «Athens Views», την «Καθημερινή» και το «Scrip».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.