Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Η κυβέρνηση Σημίτη έκανε το Άγιο Φως… αρχηγό κράτους και τώρα «τον» υποδέχονται αριστεροί και χρυσαυγίτες




Όταν στις 14 Απριλίου 2001, Μεγάλο Σάββατο, ο δημοσιογράφος που κάλυπτε την για πρώτη φορά αφή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, μετέδιδε ότι πρόκειται (το Άγιο Φως) για τον πρώτο αρχηγό κράτους που επισκέπτεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε εγκαινιαστεί λίγες ημέρες πριν στις 29 Μαρτίου, κανείς δεν είχε, ίσως, συνειδητοποιήσει, ότι άρχιζε ένα επικίνδυνο φλερτ.

Η διέγερση, με αμιγώς πολιτικά πελατειακά κίνητρα, του πιο χαμηλού επιπέδου εκκλησιαστικού αισθήματος και η καλλιέργειά συγκίνησης και κατάνυξης στον καναπέ με αμιγώς τηλεοπτικούς όρους.

Το παράδοξο – που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει- ήταν ότι αυτή την απόφαση πήρε η τότε εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου. Μια απόφαση που ελήφθη ενώ διανύαμε τα πρώτα βήματά μας στη νέα χιλιετία και η χώρα, μόλις, είχε μπει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Ήταν η περίοδος των μεγάλων οραμάτων ή «οραμάτων» για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Σύγχρονες υποδομές, καθαρός ευρωπαϊκός προσανατολισμός με συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Το όραμα για αλλαγή επιπέδου για μια χώρα που ακόμα εθεωρείτο ψωροκώσταινα…

Δεκαεπτά χρόνια μετά, το Άγιο Φως όχι μόνο συνεχίζει να φτάνει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ως αρχηγός κράτους, αλλά η σύνθεση της υποδοχής του, πλέον, έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία.

Αριστερός υπουργός, με συμπαραστάτες ακροδεξιούς αλλά και νεοναζιστές, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που κάθονται στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Και αυτή η εικόνα, εν έτει 2018, της υποδοχής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα με τιμές αρχηγού κράτους, είναι, τουλάχιστον, θλιβερή. Και γίνεται αβάσταχτα θλιβερή όταν σταθείς με προσοχή στα πρόσωπα και τα βλέμματα εκείνων των επισήμων και πολιτικών που κλήθηκαν ή αυτοβούλως έσπευσαν να παραστούν στην υποδοχή του «αρχηγού κράτους».

Στόμφος χωρίς κατάνυξη, κόρδωμα προς χάρη ενός καλού πλάνου για την απευθείας μετάδοση, μια περίεργη μίξη –που συνεχίζει ευτυχώς ακόμα να ενοχλεί αρκετούς – αριστερών αγκαζέ με ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες.



ΥΓ

Just for the record



Μέχρι το 1987 το Άγιο Φως έφτανε με πλοίο στην Ελλάδα μια εβδομάδα μετά το Πάσχα. Το 1988 με πρωτοβουλία ενός ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου και σε συνεργασία με τον τότε έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Αθήνα (και μετέπειτα πατριάρχη Ιεροσολύμων) Ειρηναίο ξεκίνησε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με αεροπλάνο αμέσως μετά την αφή του στον Πανάγιο Τάφο με ειδική πτήση της Ολυμπιακή. Το 2001 αποφασίστηκε την ευθύνη της μεταφοράς να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και να αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.