Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Διαρροή πετρελαίου σκορπά το θάνατο στην Κολομβία



Sτις αρχές του Μαρτίου, μια πετρελαιοπηγή στη βόρεια Κολομβία εξερράγη, διοχετεύοντας άγνωστη μέχρι στιγμής ποσότητα πετρελαίου στον ποταμό Magdalena, που καλύπτει 950 μίλια από το δυτικό τμήμα της χώρας. Ένα μήνα μετά, πηγές αναφέρουν ότι το αργό πετρέλαιο έχει σκοτώσει περισσότερα από 2.400 ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, ψαριών, πτηνών και ερπετών, στην περιοχή Santander. Περισσότερα από 1.000 είδη δένδρων στην περιοχή έχουν επίσης υποστεί καταστροφές, ενώ οι οικογένειες που κατοικούσαν εκεί έχουν μετεγκατασταθεί και δέχονται φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα εμετού, πονοκεφάλους και ζάλης που σχετίζονται με τη διαρροή πετρελαίου.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τη διαρροή είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η χώρα εδώ και δεκαετίες, χωρίς να είναι καν σαφής η ποσότητα πετρελαίου που έχει διοχετευθεί στο οικοσύστημα. Η Ecopetrol, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία που ορισμένοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατηγορούν για τη διαρροή, ισχυρίζεται ότι αυτή ανερχόταν σε 550 βαρέλια, όμως τοπικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο αριθμός τους άγγιζε τα 24.000.



Παρόλο που η Ecopetrol αναφέρει ότι περίπου 1.250 ζώα έχουν διασωθεί και η διαρροή βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει, όπως μεταδίδουν ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν μολυνθεί περίπου 15 μίλια από τους ποταμούς Lizama και Sogamoso, ενώ διεξάγεται έρευνα για να ανακαλυφθεί η αιτία της διαρροής, με μόλις λίγες λεπτομέρειες να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.


Οι πετρελαιοκηλίδες συχνά έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες και η χώρα διαθέτει ήδη κι άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόσφατα, μια έκθεση αποκάλυψε ότι ο ποταμός Cauca της Κολομβίας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της περιοχής της διαρροής, δεν είναι ασφαλής για τον άνθρωπο. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα El País, έχουν ανιχνευθεί καρκινογόνα βαρέα μέταλλα σε διάφορα είδη ψαριών που καταναλώνονται από τους κατοίκους της περιοχής.

Η πετρελαιοκηλίδα της Κολομβίας θυμίζει κατά πολύ όσα συνέβησαν στο Περού το 2016, όταν είχε συμβεί ένα αντίστοιχο περιστατικό. Τότε, περίπου 450 ντόπιοι κάτοικοι είχαν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που είχαν προκληθεί από την πετρελαϊκή μόλυνση.


Οι πετρελαιοκηλίδες επηρεάζουν όχι μόνο τη χλωρίδα και την πανίδα του περιβάλλοντος, αλλά και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του. Τα μολυσμένα χωράφια καθιστούν απαγορευτική την καλλιέργεια της γης και τα δηλητηριασμένα από τα χημικά ψάρια είναι ακατάλληλα για κατανάλωση, τη στιγμή που θα μπορούσαν να είναι εκπληκτική πηγή πρωτεϊνών.

Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρουν οι ντόπιοι κάτοικοι της Κολομβίας, τα άτομα που επηρεάζονται από τη μόλυνση του πετρελαίου μπορούν να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα, δερματικά εξανθήματα, κόπωση και φαινομενικά μη διαγνωσμένες ασθένειες που διαρκούν για μήνες ή και χρόνια. Οι συνθήκες που σχετίζονται με τη διαρροή μπορούν επίσης να σκοτώσουν παιδιά, λόγω της αδυναμίας του οργανισμού τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση τις περισσότερες φορές καθυστερεί πολύ να εμπλακεί στον καθαρισμό της περιοχής από το πετρέλαιο και άλλα απόβλητα, με αποτέλεσμα αυτό να βαραίνει τους ντόπιους πληθυσμούς, που καθαρίζουν τον τόπο τους χωρίς να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Επιπλέον, η κυβερνητική εμπλοκή σε περιπτώσεις πετρελαιοκηλίδας σταματά μόλις 60 μέρες αφού αυτή έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μια περιβαλλοντικής καταστροφής αυτού του είδους.

Ελπίδα για το μέλλον

Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο σε αντίστοιχα ζητήματα, ώστε να γίνει έρευνα πάνω στις συνέπειες περιβαλλοντικών καταστροφών όπως οι πετρελαιοκηλίδες και να βοηθηθούν και οι τοπικές κοινωνίες που επιβαρύνονται από αυτές.

Οι κάτοικοι του Περού που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για το περιστατικό του 2016 ήδη έστειλαν ένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ακόμη κρίνεται απαραίτητη η μακροπρόθεσμη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η οικονομική ενίσχυση για αυτές τις κοινωνίες.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.