Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Σκάνδαλο Novartis: Το ιδιόχειρο σημείωμα Σαμαρά και οι «οδηγίες» σε Άδωνι



Tην ύπαρξη ιδιόχειρης επιστολής του Αντώνη Σαμαρά προς τη Novartis αποκαλύπτει σύμφωνα με πληροφορίες η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση σε νέα κατάθεσή της στην εισαγγελέα Διαφθοράς. Ακόμη στη Βουλή έφτασαν τρεις επιστολές στελεχών της Novartis προς το γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και CD με αρχεία.

Σε γνώση των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis βρίσκονται νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

H εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση από το 2016 και συνεχίζει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και για άλλα αδικήματα, διαβίβασε στην επιτροπή της Βουλής αμελλητί, χωρίς δηλαδή αξιολόγηση, τα στοιχεία που της κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, όταν προσήλθε την περασμένη Παρασκευή στην Εισαγγελία αυτοβούλως.

Η διαβίβαση των συμπληρωματικών στοιχείων πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κάνουν λόγο για «συνέχιση της γελοιότητας από τη γνωστή συμμορία» και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κατηγορεί την Ελένη Τουλουπάκη για παράβαση καθήκοντος. Την ίδια ώρα η εφημερίδα "ΑΥΓΗ" επικαλείται έγγραφο της Novartis, υπό τον τίτλο «Proposal for Adonis», με το οποίo η εταιρεία φέρεται να δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση Σαμαρά για την φαρμακευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.



Το ιδιόχειρο σημείωμα και οι επιστολές στον Α. Σαμαρά

Ιδιόχειρο σημείωμα, που αποδίδεται στον Αντώνη Σαμαρά και βρέθηκε στο αρχείο του πρ. αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, κατέθεσε στην εισαγγελέα Διαφθοράς η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση! Ο Α. Σαμαράς για άγνωστο λόγο εμφανίζεται να δίνει στον Κ. Φρουζή το τηλέφωνο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τις πληρωμές και τις δαπάνες του κράτους... Παράλληλα η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έστειλε στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής επιστολές της Novartis με τις οποίες η εταιρεία ζητούσε συναντήσεις με τον Α. Σαμαρά!

Έδωσε τα τηλέφωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αικ. Κελέση προσήλθε αυθορμήτως στην Εισαγγελία Διαφθοράς την Παρασκευή προκειμένου να προσκομίσει έγγραφο, το οποίο (όπως φέρεται να κατέθεσε) είχε μαζί του ο Κ. Φρουζής την επομένη της συνάντησής του με τον Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με την Αικ. Κελέση, ο Κ. Φρουζής το έβγαλε φωτοτυπία την οποία κράτησε ο ίδιος για δική του χρήση.

Πρωθυπουργικό έγγραφο

Το επίμαχο έγγραφο φέρεται να έχει τη σφραγίδα «Ελληνική Δημοκρατία - Ο πρωθυπουργός» και χειρόγραφα αναγράφονται δύο τηλέφωνα και το όνομα «Σταϊκούρας Χρ.». Σύμφωνα με το έγγραφο και τα δύο τηλέφωνα είναι κινητά (αρχίζουν από 6943 και από 6946). Ακόμη υπάρχει στα αγγλικά η κάρτα του πρ. πρωθυπουργού «Antonis C. Samaras Prime Minister», με τα τηλέφωνα του γραφείου του, το φαξ και το mail του. Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία για τη Novartis υπάρχουν αναφορές στην προνομιακή αποπληρωμή της εταιρείας από το Δημόσιο την περίοδο Γεωργιάδη, όταν η εταιρεία μέσα σε έξι μήνες πήρε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Βεβαίως είναι άγνωστο αν τα τηλέφωνα του Χρ. Σταϊκούρα, που ενδεχομένως έδωσε ο Α. Σαμαράς στον Κ. Φρουζή, σχετίζονται με αυτές τις αποπληρωμές.



Ερωτήματα

Τα ερωτήματα είναι:

α) Αποδέχεται ο Α. Σαμαράς την πατρότητα του σημειώματος;

β) Γιατί φέρεται να παραπέμπει τον Κ. Φρουζή στον Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τα δαπάνες και όχι για τα φάρμακα;

γ) Μετά από ποια συνάντηση ο Α. Σαμαράς έδωσε στον Κ. Φρουζή το συγκεκριμένο σημείωμα το οποίο αποδίδεται σε αυτόν;

Τι έλεγε στη Βουλή

Ο ίδιος ο πρ. πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει στη Βουλή ότι ουδέποτε συνάντησε ιδιωτικά τον Κ. Φρουζή, αλλά μόνο δημόσια δύο φορές. «Το πιο εκπληκτικό είναι πως τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου, θεσμικά, ως πρόεδρο της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους άλλων 12 πολυεθνικών και τριών υπουργών, μπροστά στις κάμερες του Τύπου. Τη μία από τις δύο μάλιστα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρουσία της Μέρκελ, στο Χίλτον. Κι αυτή μπροστά σε κάμερες» είπε στη Βουλή.

Η Novartis στο «think tank» του Α. Σαμαρά με τους βιομηχάνους

Η εισαγγελέας Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να απέστειλε ακόμη στην Προκαταρκτική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Novartis επιστολές με τις οποίες η εταιρεία ζητά συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Οι δύο επιστολές εστάλησαν στον Α. Σαμαρά ενόψει της ενδεχόμενης επίσκεψής του στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ συνεργάτες του πρ. πρωθυπουργού επεσήμαναν χθες ότι δεν είχε μεταβεί στην ελβετική πόλη όταν ήταν στο Μαξίμου.

Την επιστολή με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2013 φέρεται να υπογράφει ο οικονομικός διευθυντής της Novartis Τζόναθαν Σίμοντς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζ. Σίμοντς αναφέρεται στη συμφωνία σταθερότητας μεταξύ ΣΦΕΕ/ΕΦΠΙΑ και της κυβέρνησης και επισημαίνει με νόημα ότι η Novartis επενδύει κάθε χρόνο 11 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Αποκαλύπτει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Novartis Ελλάδος George Schroeckenfuchs και ο αντιπρόεδρος Κώστας Φρουζής είναι μέλη της δεξαμενής σκέψης (ομάδα προβληματισμού) που δημιούργησε ο Α. Σαμαράς με 14 πολυεθνικές και βιομηχάνους ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα από την κατάσταση επιβίωσης στη σταθερότητα και την ανάκαμψη!

Η δεύτερη επιστολή της Novartis στον Α. Σαμαρά για συνάντηση φέρεται να ήταν στις 13 Ιανουαρίου 2014. Σε αυτήν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Ελλάς Ρικάρντο Κανεβάρι προτείνει στον πρ. πρωθυπουργό συνάντηση με τον Felix Ehrat, ο οποίος ήταν ανώτερο διοικητικό στέλεχος της μητρικής Novartis. Η εταιρεία δηλώνει πρόθυμη να πετύχει τους στόχους του μνημονίου συμφωνίας αναφορικά με τη φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα και αυτοσυστήνεται ως «καίριος παίκτης». Και σε αυτή την επιστολή τονίζεται στον Α. Σαμαρά ότι η «δεξαμενή σκέψης (ομάδα προβληματισμού) ξεκίνησε (οργανώθηκε) από εσάς υπό τον τίτλο 'Η Ελλάδα από την κατάσταση επιβίωσης στην σταθερότητα και την ανάκαμψη'».

Ακόμη στη δικογραφία φέρεται να υπάρχει άλλο έγγραφο της Novartis με οδηγίες για την πολιτική της εταιρείας το 2014. Το έγγραφο έχει συνταχθεί τον Ιανουάριο του 2014 και ζητείται να κλειστεί συνάντηση με τον Α. Σαμαρά παρουσία του υπουργού Υγείας στην οποία θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Novartis να παραμείνει στην αγορά υπό την προϋπόθεση να επιβραβεύεται η καινοτομία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θέτει ως στόχο την «ενίσχυση της σχέσης μας» με τον Α. Σαμαρά.

«Proposal for Adonis από τη Novartis!»

Έγγραφα με οδηγίες της Novartis για τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, τα οποία είχαν τον εύγλωττο τίτλο "Proposal Novartis for Adonis" ("Προτάσεις Novartis για Άδωνι") περιλαμβάνονται στο CD με τα 165 αρχεία που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπαλλήλων της Novartis. Υπενθυμίζεται ότι σε εφόδους των αστυνομικών και των εισαγγελικών αρχών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία, τα οποία εστάλησαν χθες από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

Τα περισσότερα από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν συνταχθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2013 και σε αυτά γίνονται πολλές διορθώσεις μέχρι να λάβουν την τελική τους μορφή οι... «Προτάσεις για Άδωνι».

«Απαραίτητα» και υπογραμμισμένα

Ενδεικτικό είναι το έγγραφο που συνέταξε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 η υπάλληλος της Novartis Ι.Ρ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Αυγής»). Σε αυτό το draft, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνονται κατευθύνσεις υπό τον τίτλο «Κατάλογος προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν. 3816 - Σεπτέμβριος 2013». Εκεί διακρίνεται ρυθμιστική πρόταση, νομοθετική πρόταση και οικονομική πρόταση. Μεταξύ άλλων ζητείται «απαραίτητα» (σ.σ.: στο κείμενο η λέξη είναι υπογραμμισμένη και με έντονα γράμματα) να διατηρηθεί ο κατάλογος των προϊόντων σοβαρών παθήσεων.

Ζητείται υπουργική απόφαση

Σε άλλο έγγραφο αναφέρονται οι «Προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων της λίστας 3816 σε περίπτωση που θα διατίθενται μέσω του ιδιωτικού τομέα», όπως επιθυμούσε σφοδρώς η Novartis. Για να επιτευχθεί η Novartis φέρεται να προτείνει να υπάρξει:

* Υπουργική απόφαση / νόμος που θα επιβάλει τη διάθεση των προϊόντων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.

* Οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίρνουν ενημερωμένα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ ανά Τ.Κ. με τον αριθμό των εκτελεσθέντων συνταγών.

* Κανάλια διανομής: Οι χονδρέμποροι να είναι μόνο πιθανοί διανομείς των σκευασμάτων και οι φαρμακευτικές να επιλέγουν με ποιους θα συνεργάζονται.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.