Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

"Άδωνη να ποτίσεις τα φυτά και να ταΐσεις τη γάτα "




Και τι δεν έχει ζήσει αυτή χώρα. Πολιτικούς να κάνουν τεμενάδες σε επιχειρηματίες, βουλευτές να εμφανίζουν ως δικαιολογημένα τα αδικαιολόγητα για να τους εξυπηρετήσουν, υπουργούς να νομοθετούν στο όνομα της Ελλάδας θεωρώντας πως η Ελλάδα είναι ιδιοκτησία μιας ελίτ και των παιδιών της. Συνήθως λέμε «διαπλοκή» και εννοούμε όλη αυτή την συμφεροντολογική οικειότητα που αναπτύσσεται μεταξύ πολιτικού συστήματος και των πραγματικών αφεντικών του, νομίζοντας πως τα έχουμε συμπεριλάβει όλα. Αυτό όμως που αποκαλύπτεται πως έχει συμβεί μεταξύ του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη και της Novartis ξεπερνά τις προβλέψεις και τα προσχήματα αξιοπρέπειας που πρέπει να επιδεικνύει ή να επικαλείται ένας Υπουργός του ελληνικού κράτους.

του Κώστα Βαξεβάνη

Την Κυριακή ανάμεσα στα άλλα, το Documento αποκάλυψε επιστολή του mr Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή προς τον Άδωνη Γεωργιάδη με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ως υπουργός. Δεν πρόκειται για προτάσεις, ούτε για οικειότητα που μπορεί να παρεξηγηθεί. Άλλωστε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος δεν έχει αρθρώσει λέξη επικαλούμενος έστω το θράσος του Φρουζή απέναντι στο οποίο δεν ανταπεξήλθε. Με ύφος ανθρώπου που δίνει εντολές στον παραγιό του, ο Φρουζής απαριθμεί όσα ο έλληνας Υπουργός πρέπει να κάνει για να εξυπηρετήσει τη Novartis, φτάνοντας σε σημείο να απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο γιατί όπως γράφει πρέπει οι φαρμακευτικές να δώσουν αναφορά στα Headquarters (αρχηγεία). Ακόμη και αν παραβλέψουμε το γεγονός πως οι επιθυμίες έγιναν πραγματικότητα, δηλαδή νόμοι του ελληνικού κράτους, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στον επίλογο του γράμματος που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για το ποιος είναι το αφεντικό. Γράφει ο Φρουζής στον Έλληνα Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη.

«Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα»

Σα να είναι μια παρέα ίδιων συμφερόντων, με αδιαμφισβήτητο αφεντικό και εντολέα τον Φρουζή, ο Γεωργιάδης λαμβάνει εντολή να παρακολουθεί αν υλοποιούνται οι επιθυμίες και να αναφέρει.

Πρόκειται για τον ευτελισμό του ρόλου του πολιτικού, για την εξευτελισμό του θεσμού του Υπουργού και φυσικά για την ομολογία του είδους της σχέσης μεταξύ Άδωνη και Novartis.

Έχει σημασία πως ως σήμερα έχει αποκαλυφθεί από το Documento και έχει επιβεβαιωθεί από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στα κομπιούτερ της Novartis ότι:

1. Ο Άδωνης υλοποίησε το Harvard Project , δηλαδή ένα σχέδιο της Νovartis να βάλει 10 νέα φάρμακα σε κυκλοφορία μέσα σε 10 μήνες , παρότι όπως (ομολογούν πάλι τα έγγραφα της Novartis) αυτό δε επιτρεπόταν από την τρόικα.Πρόκειται για τη μοναδική εναντίωση του Άδωνη στην τρόικα

2. Άλλαξε τρεις λέξεις σε νόμο με αποτέλεσμα να μπουν στη θετική λίστα φάρμακα που ήθελε η Novartis

3. Κατέθεσε στη Βουλή και έκανε νόμο του ελληνικού κράτους, σχέδιο νόμου που παρέλαβε από τη Novartis (το σχέδιο με τις παρατηρήσεις βρέθηκε στα κομπιούτερ της εταιρείας)

4. Έβαλε τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία και ακολούθησε τα κανάλια τροφοδοσίας που επέλεξε η Novartis ενώ υπήρχε έγγραφο του ΕΟΠΠΥ (28 Αυγούστου 2013) πως αυτό θα αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμη ο Άδωνης απαντά με γενικούς αφορισμούς που περιλαμβάνουν τα εξής επιχειρήματα

1. Το έκανα για το καλό των ασθενών. (Αυτό όμως είναι ακριβώς το επιχείρημα που αναφέρει στα έγγραφά της η Novartis πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καταφέρουν όσα θέλουν)

2. Ήταν απαίτηση του μνημονίου (τα έγγραφα της Novartis αναφέρουν πως δεν θέλει με τίποτα η τρόικα και πρέπει να το προωθήσει το Υπουργείο Υγείας στην τρόικα)

3. Μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη (Δεν μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη, απλώς ένα μεγάλο μέρος της το μετακύλησε στη συμμετοχή του ασθενούς)

Ο Άδωνης δεν απαντά επί της ουσίας σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δείχνουν με έγγραφα από τα αρχεία της φαρμακοβιομηχανίας πως ήταν εντολοδόχος του Φρουζή. Δεν απαντά στο πώς είναι δυνατόν ένας έλληνας υπουργός (αχ αυτός ο πατριωτισιμός αλά Novartis) να λαμβάνει με ραβασάκια εντολές για το τί θα κάνει. Και φυσικά δεν απαντά γιατί επί ένα χρόνο λέει ψέματα κατηγορώντας το Documento και εμένα για συκοφαντία.

Μια έκθεση του Φεβρουαρίου του 2017 και αυτή δημιούργημα Novartis , χαρακτηρίζει τον Άδωνη Γεωργιάδη «εμπλεκόμενο». Δηλαδή πριν καν υπάρξει δικογραφία και «κουκουλοφόροι» μάρτυρες –κατά Άδωνη- που έστησαν σκευωρία εναντίον του.

Για τον Άδωνη και να πετάει ο γάιδαρος πόσο θα πετάει, αλλά για την κοινωνία και τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το θέμα δεν είναι να ακολουθούν τον Άδωνη στην κατρακύλα αλλά να αναρωτηθούν αν τους αξίζει τέτοια διακυβέρνηση και πολιτική εκπροσώπηση.

Ο Άδωνης μπήκε ως σώγαμπρος στη ΝΔ και κατάφερε να την οδηγήσει ως τον εξευτελισμό και την πολιτική απαξίωση. Πριν μπει στο κόμμα του Σαμαρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον είχε κατηγορήσει ότι μαζί με τον Καρατζαφέρη εκτελούν συμβόλαια, κάνοντας συγκεκριμένου τύπου Ερωτήσεις στη Βουλή που ευνοούσαν συγκεκριμένους εμπόρους όπλων. Όλα αυτά η ΝΔ τα κατάπιε εντολή Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύεται πως λειτουργούσε με εντολή Novartis έχοντας το Φρουζή και τον Πρόεδρο της πολυεθνικής ως συμβούλους του. Αν είναι δυνατόν.

Το θέμα πλέον δεν είναι η σχέση του Άδωνη με τη Novartis, αλλά με ποιους όρους παρείχε τις εξυπηρετήσεις. Από αφέλεια, από εξαπάτηση, από πίστη ή από συμφέρον;

Η γρήγορη εξέλιξη του Άδωνη στο κόμμα της ΝΔ και η συμπάθεια από Σαμαρά και Μητσοτάκη, πιθανόν να έχει αθέατες πλευρές που θα αποκαλυφθούν γρήγορα. Το ερώτημα είναι τι κάνει η κοινωνία.

Εκτός και αν μερικοί περιμένουν κάποιο γράμμα στο οποίο ο Φρουζής δίνει εντολή στον Άδωνη να ποτίσει τα λουλούδια, να κλείσει τις μπαλκονόπορτες και τα ταΐσει τη γάτα για να αντιδράσουν. Έλεος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.