Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Novartis: Μίζα εκατομμυρίων στον Άδωνη, το κόλπο Φρουζή – Κοντού και η απόπειρα αυτοκτονίας



Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σύμφωνα με τη δικογραφία του Novartis - Gate χρηματίστηκε με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2 εκατ. ευρώ, ενώ αριστοτεχνικά εκτελεσμένο είναι το κόλπο των κ.κ. Φρουζή – Κοντού μέσω των διπλάσιων παραγγελιών φαρμάκων που έκαναν για τον ΕΟΠΥΥ. Η φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο 2000 - 2009 που ήταν ίση με της... Ισπανίας και η απόπειρα αυτοκτονίας στο Hilton.

του Άγγελου Προβολισιάνου

Κατά τα στοιχεία της δικογραφίας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ φέρεται να λειτουργούσε ως χρήσιμος διεκπεραιωτής της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να προωθούσε την ταχεία αποπληρωμή των συναλλαγών του Δημοσίου με τη Novartis, λαμβάνοντας και το ανάλογο αντίτιμο για τις υπηρεσίες του. Σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα, στις αρχές του 2014 η Novartis έλαβε 65 εκατ. ευρώ από χρωστούμενα του Δημοσίου, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να επιβραβεύεται, εισπράττοντας -κατά τη δικογραφία- 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πάλι σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Άδωνις Γεωργιάδης την ίδια περίοδο είχε προσκομίσει ενημερωτικό σημείωμα με εμπιστευτικά στοιχεία για την πολιτική που θα ακολουθούσε το υπουργείο Υγείας (π.χ. claw back) στον αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή.
Το κόλπο

Στη δικογραφία εμπεριέχεται και μια καλοστημένη κομπίνα. Μάρτυρας περιγράφει τη διαδικασία μέσω της οποίας ο ΕΟΠΥΥ, την περίοδο 2011 – 2013, έκανε παραγγελίες διπλάσιων φαρμάκων από αυτά που χρειαζόταν η αγορά. Όταν τα φάρμακα έφταναν από την Ελβετία στην Ελλάδα, από τον ΕΟΠΥΥ υποστήριζαν πως είχε γίνει λάθος στην παραγγελία πως δεν είχαν παραγγελθεί τόσες πολλές παρτίδες φαρμάκων. Αποτέλεσμα αυτού, τα φάρμακα οδηγούνταν σε ιδιωτικές αποθήκες και μετά εξάγονταν σε άλλες χώρες, με τα κέρδη να οδηγούνται σε συγκεκριμένες τσέπες. Εγκέφαλοι του σχεδίου ήταν -σύμφωνα με μάρτυρα- ο αντιπρόεδρος της Novartis, Κώστας Φρουζής, και ο πρώην διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, ενώ μάρτυρας επικαλείται την ύπαρξη χρεωστικών και εκπτωτικών τιμολογίων για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του.
Η απόπειρα αυτοκτονίας

Αίσθηση είχε προκαλέσει στην κοινή γνώμη η είδηση πως ανήμερα της πρωτοχρονιάς του 2017 ένας 44χρονος απειλούσε να αυτοκτονήσει από τον 13ο όροφο του Hilton. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, πρόκειται για στέλεχος της Novartis, τον οποίο μετέπεισε άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. να μην πέσει στο κενό. Σύμφωνα με έναν εκ των τριών μαρτύρων, ο υποψήφιος αυτόχειρας φοβόταν ότι θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα και για αυτό ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη

Αυτό που επισημαίνουν από κοινού πηγές με γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας είναι η ιλιγγιώδης αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Στη δικογραφία σημειώνεται πως από το 2000 έως το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στο 2% του ΑΕΠ. «Είχαμε δαπάνη όσο η... Ισπανία» σχολίαζαν ειρωνικά οι ίδιες πηγές, κάνοντας λόγο για εγκληματικές ευθύνες όσων επέτρεψαν την αθρόα αύξηση. Άλλωστε, δεν θεωρείται τυχαίο πως από το πρώτο μνημόνιο οι πιστωτές ζήτησαν την πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.
Παράπλευρες μίζες

Να προστεθεί πως ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, χρηματίστηκε -κατά τη δικογραφία- με το ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, έγινε δέκτης χρηματισμού ύψους 4 εκατ. ευρώ την περίοδο από το 2002 έως το 2014.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.