Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η άλλη πλευρά #skouries #Eldorado (εικόνες-σχόλια)






                                   

Η Eldorado Gold δεν έχει ανακοινώσει αναχώρηση, δεν είπαν αναστέλλουμε αλλά ΘΑ αναστείλουμε ΕΑΝ ΔΕΝ πάρουμε άδειες ως τις 22/9. Ένας από τους συνήθεις εκβιασμούς δηλαδή, μιας εταιρίας που κατά κανόνα χρησιμοποιεί αντί για επιχειρήματα τους εργαζομένους μετρώντας οικογένειες, λες και οι άλλοι που διαμαρτύρονται και σέρνονται στα δικαστήρια δεν έχουν οικογένειες. (Καθώς γράφω άκουσα μέχρι κι ότι δεν είναι ντόπιοι οι κάτοικοι της Παναγιάς αλλά 'Τούρκοι από το εξωτερικό που πετούν μολότωφ').
Γιατί τόσος φανατισμός στα κανάλια;

Δάφνη Χρονοπούλου


Για την Εldorado Gold στις Σκουριές έχω δημοσιεύσει πάρα πολλά και έχω συνηθίσει να παρουσιάζεται μόνο η μια πλευρά.
Μόνο οι τόσες χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά ποτέ οι χιλιάδες κάτοικοι, μόνο οι απατηλές λέξεις 'επενδύσεις' και 'χρυσός' και ποτέ η εικόνα του βουνού σήμερα ή το ότι δε μιλάμε για Χρυσό αλλά για 'συμπύκνωμα χρυσού' που θα εξαχθεί σα φθηνή πρώτη ύλη στην Κίνα με μηδαμινά οφέλη για το Δημόσιο.
Χρόνια τα ζούμε αυτά.
Θυμάμαι τις εικόνες των ΜΑΤ στα βουνά, τα χημικά στο σχολείο, συλλήψεις παιδιών και υπερηλίκων (σαν τον 77χρονο από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής που καταδικάστηκε για αντίσταση κατά των ΜΑΤ).
Θυμάμαι την τεράστια διαδήλωση που γέμισε την παραλία της Θεσσαλονίκης και που μόνο ανεξάρτητοι bloggers τη δείξαμε.
Θυμάμαι τη δίκη των κατοίκων, θυμάμαι τις χορηγίες σε ραδιόφωνα και δημοσιογράφους και τα ΕΣΠΑ, θυμάμαι να λέμε και να ξαναλέμε για το Μπομπολιστάν.
Γι αυτό και δεν εντυπωσιάζομαι με τον τρόπο που παρουσιάζεται η υπόθεση.



Σας φέρνω πάλι συνδέσμους, εικόνες, σχόλια και σας θυμίζω ότι αν θέλετε να σχηματίσετε εσείς δική σας γνώμη θα σας βοηθήσει να κάνετε κλικ στην ετικέτα Σκουριές #skouries #skouries είτε στο Twitter, είτε στο Facebook είτε και στο blog μου όπου από χρόνια παρουσιάζω την άλλη πλευρά.




Miltos‏
Συγγνώμη από την Eldorado Gold που δεν είμαστε αρκετά τριτοκοσμικοί ώστε να κάνει τη δουλειά της όπως στις αφρικανικές χώρες. Προσπαθούμε...


adiasistos‏ Εν τω μεταξύ δεν ήρθε καμιά ριζοσπαστική κυβέρνηση να πει στην Eldorado μαζέψτε τα κ δρόμο. Απλά τηρήστε το νόμο τους είπαν και έπαθαν σοκ.


Γ. Χριστοφορίδης‏
Eldorado Gold.Η εταιρεία που ανακοινώνει την επομένη της συν. Τύπου του @atsipras ότι φεύγει από τη χώρα, δεν κάνει business. Κάνει πολιτική

Zoiss Louvaris Οι εργαζομενοι με το Χρυσαυγίτικο σωματείο. Μην ξεχνιόμαστε


Άννα Ζαμπέλ‏
Η Εldorado παγώνει εργασίες σε άλλες χώρες επικαλούμενη την πτώση τιμής του χρυσού, αλλα στη Ελλάδα φταίει ο ΣΡΖ http://business.financialpost.com/commodities/mining/eldorado-puts-turkey-brazil-plans-on-hold-cites-weak-gold-prices





―Χιλιάδες οι εργαζόμενοι;
―Αριθμός προσωπικού 971 άτομα [Ελληνικός Χρυσός annual report χρήση 2015 σελ 45 https://t.co/Rh97g4VHKp ]


-->




Γιάννης Αγγελέτος‏
η Eldorado Gold μου θυμίζει τον αστυνομικό που αναβοσβήνει



Dimitris Tsokakis Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα [με στοιχεία] εδώ και πολύ καιρό. Μόνο οι εγχώριοι νταραβεριτζήδες δεν τα είδαν https://www.somo.nl/company/eldorado-gold/





Ποινή 12 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε σε ένα 77χρονο από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής για αντίσταση κατά των ΜΑΤ!


newreport Κάκαβος:Δεν καταστράφηκε από φωτιά, αλλά από την Eldorado


Η εταιρία εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική επεκτίνεται συνεχώς. Αποστραγγίζει το βουνό, το εξαφανίζει, τρυπά και σε άλλα μέρη. Ψάχνει… πίσω της αφήνει καταστροφή.
Μέρες τώρα παρακολουθούσαμε και μέσα από το ίντερνετ, και μέσα από τους τηλεοπτικούς δείκτες τις πυρκαγιές ανά την Ελλάδα.
Και υπήρχαν φωνές που μίλησαν για την οικολογική καταστροφή, για τα ζώα, για τα πτηνά που κάηκαν. Και η φωτογραφία του πυροσβέστη που έσωσε ένα κοτσύφι έκανε το γύρω του διαδικτύου.
Για το δάσος όμως στις Σκουριές γιατί πολλοί σιωπούν; Νομίζουν ότι εκεί δε γίνεται οικολογική καταστροφή; Μα κόβοντας δέντρα, εξαφανίζοντας στρέμματα ατελείωτα ενός βουνού φυσικά και υπάρχει οικολογική καταστροφή. Και ολοένα θα γίνεται μεγαλύτερη.
Κι ας αναφέρει η εταιρία ότι το δάσος μπορεί να ξαναγίνει (sic) αφού θα υπάρξει αναδάσωση.
Πως θα γίνει αυτό, με τι χώματα, με τι νερό; Με τα «αποκαΐδια» που θα αφήσει πίσω της;





Παλιότερη εκπομπή για τον Αμίαντο:mixcloud




Μια ευρυγώνια θεώρηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός (πλήρες, με παραπομπές)

Απάντηση δήμου Αριστοτέλη σχετικά με αρσενικό σε ρέμα


Ιερισσός: στα 580μg το αρσενικό σε ρέμα, 40 πρόβατα νεκρά!


Ελληνικός Χρυσός - παραβίαση των όρων υλοποίησης!


Στην Eldorado «η σιωπή είναι χρυσός»


80% του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας στην ΕλληνικόςΧρυσόςπαραβίαση των όρων υλοποίησης!


Αλλαγή χρήσης νηπιαγωγείου και προπαγάνδα εναντίον των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός



Για τι πληρώνει η Eldorado τους Αθήνα 9.84,Real FM και Καμπουράκη στο Βήμα 99.5; ― #skouries






Θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία

Αποζημίωση 10 δισ. ευρώ διεκδικεί η Eldorado Gold http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500161459



efsyn.gr 08.06.2017
Στη διαδικασία της διαιτησίας προσέφυγε επίσημα το ελληνικό Δημόσιο κατά της «Ελληνικός Χρυσός» προς «διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Ειδικότερα, με έγγραφο που έστειλε ο Γιώργος Σταθάκης προς τον πρόεδρο του νομικού συμβουλίου του κράτους, Μιχαήλ Απέσσο, ζήτησε την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή στη διαιτησία.

Σκοπό του υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελεί τη «διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές», σύμφωνα με την ανακοίνωση του.
Πρόκειται για μια απόφαση - σταθμό για τους κατοίκους που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει τον Ιούλιο, όταν το υπουργείο επέστρεψε στην εταιρεία την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο, αφού είχε εντοπίσει ανακριβή και ανακόλουθα στοιχεία.




antigold
Όχι, δεν φεύγει. Όχι, δεν μπλοφαρει. Ναι, εκβιάζει. Ή όλα ή τίποτα. Θέλει απόλυτη υποταγή.


Πολίτες Δ.Αριστοτέλη
ΑΡΧΕΣ 2017 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ‪http://dlvr.it/MCmsRk
antigold
Όχι χρυσός. Συμπύκνωμα χρυσού που θα εξαχθεί σα φτηνή πρώτη ύλη στην Κίνα κ το Δημόσιο δεν θα πάρει φράγκο





thepressproject
Το ριφιφί της Eldorado Gold: Από την Ελλάδα σταΜπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας
Οι υποστηρικτές της εξόρυξης χρυσού στα αρχαία δάση της Χαλκιδικής δεν έπαψαν να επικαλούνται ένα και μοναδικό επιχείρημα: τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Η έρευνα της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO αποδεικνύει πως ούτε αυτό ισχύει: Ο επενδυτής, η καναδική Eldorado, έχει φτιάξει ένα τούνελ με το οποίο τα κέρδη "εξορύσσονται" προς εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους.




Τον Απρίλιο του 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή εναντίον της εξόρυξης χρυσού από την Eldorado Gold και την ελληνική θυγατρική της, την Ελληνικός Χρυσός, των εταιρειών δηλαδή που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα στη Χαλκιδική.


Το δικαστήριο στο σκεπτικό του υπέρ της επένδυσης ανέφερε πως “οφέλη στην εθνική οικονομία θα προκύψουν” [...] από την “αύξηση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της χώρας μέσω της φορολογίας του φορέα εκμετάλλευσης και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την επένδυση”.


Ένα μόλις χρόνο μετά, αυτό τουλάχιστον το επιχείρημα των ανώτατων δικαστών αποδεικνύεται σαθρό. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα (η τελική έκθεση θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2015) της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO, η Eldorado Gold χρησιμοποιεί μια σειρά από ολλανδικές εταιρείες-θυρίδες (mailbox companies) για να φοροαποφεύγει στην Ελλάδα.
για τη μεταφορά κεφαλαίων από τα κράτη όπου γίνεται η επένδυση σε κράτη (“φορολογικές δικαιοδοσίες”) με πολύ χαμηλή φορολογία. Γι αυτό τον λόγο οι επιχειρηματικοί όμιλοι ή οι θυγατρικές τους, ιδρύονται και έχουν την έδρα τους σε χώρες με μικρή ή ανύπαρκτη φορολόγηση. Μπορούν είτε να μεταφέρουν το εισόδημα τους εκεί είτε να το διοχετεύσουν από εκεί σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν φόρους ούτε στις χώρες «καταγωγής» τους ούτε σε αυτές στις οποίες δραστηριοποιούνται.


Στην προκαταρκτική της έκθεση, η ολλανδική ΜΚΟ SOMO (Κέντρο για την Έρευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών) διαπιστώνει ότι η χρήση εταιρειών-θυρίδων με έδρα την Ολλανδία είναι μια προσφιλής τακτική των εταιρειών εξόρυξης ώστε να αποφεύγουν τους φόρους.


Παρότι η Ολλανδία δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, όπως η Ελβετία ή τα νησιά Κέιμαν, στην ουσία λειτουργεί ως ένας ιδιότυπος φορολογικός μεσάζων: Διευκολύνει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών μέσω της χρήσης εταιρειών-θυρίδων οι οποίες διοχετεύουν κεφάλαια με ενδιάμεσο σταθμό την Ολλανδία προς δικαιοδοσίες με χαμηλό ή μηδενικό φόρο επί του εταιρικού εισοδήματος.
Υπάρχουν παραθυράκια στους νόμους της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή οδηγία για τη σχέση Μητρικής - Θυγατρικής Εταιρείας αλλά και η οδηγία τα δικαιώματα (royalties), που ενθαρρύνουν τη φοροαποφυγή: Επιτρέπουν τη μεταφορά κεφαλαίων με τη μορφή παθητικού εισοδήματος (μερίσματα, δικαιώματα, τόκοι και υπεραξίες) από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. μέσω της Ολλανδίας προς έναν φορολογικό παράδεισο χωρίς όμως να φορολογούνται.







Το σχήμα λαμβάνει χώρα σε δύο φάσεις: Αρχικά, η απουσία φόρων παρακράτησης εντός της Ε.Ε. επιτρέπει την αφορολόγητη μεταφορά των κερδών στην Ολλανδία. Στη συνέχεια, η απουσία φόρου παρακράτησης στην Ολλανδία επιτρέπει στα κεφάλαια αυτά να βγουν από τη χώρα χωρίς να φορολογηθούν, μέσω δηλαδή μίας εταιρείας-θυρίδας.


Το μόνο που χρειάζεται μια εταιρεία-θυρίδα είναι όπως λέει το όνομά της μια ταχυδρομική διεύθυνση. Αντιθέτως, δεν χρειάζεται προσωπικό ούτε φυσική παρουσία. Οι υπηρεσίες που αυτή η εταιρεία παρέχει καλύπτονται στην ουσία από ειδικά γραφεία που αναλαμβάνουν τέτοιες δουλειές για εκατοντάδες ανάλογες εταιρείες-θυρίδες. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι φόροι που θα οφείλονταν αν η μεταφορά κεφαλαίων γινόταν απευθείας προς τον φορολογικό παράδεισο: οι εταιρείες (όπως η Eldorado) κερδίζουν εκατομμύρια, τα κράτη (όπως η Ελλάδα) χάνουν εκατομμύρια.

Η Ολλανδία φυσικά δεν είναι η μόνη χώρα που διευκολύνει την φοροαποφυγή. Η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και διάφορες εξωχώριες ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.


Την 1η Νοεμβρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση σχετικά με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας της SOMO για την φοροαποφυγή της El Dorado. Η έκθεση της SOMO στην τελική της μορφή θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2015.


Η SOMO πληροφορήθηκε την υπόθεση της Χαλκιδικής από Έλληνες ακτιβιστές που διαδήλωναν έξω από την "έδρα" των εταιρειών-θυρίδων της Eldorado στο Άμστερνταμ για να διαμαρτυρηθούν για την εξόρυξη χρυσού.


Η θυγατρική της Eldorado Gold, η Eldorado Gold (Greece) BV, είναι η ενδιάμεση εταιρεία (με έδρα στην Ολλανδία) που μέσω της ελληνικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός κατέχει τα ορυχεία χρυσού και χαλκού στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της εταιρείας, διαπιστώθηκε εισόδημα διοχετεύεται σε φορολογικούς παραδείσους ώστε αυτό το εισόδημα να μην φορολογηθεί ούτε στην Ελλάδα (όπου λαμβάνει χώρα η εξόρυξη) ούτε στον Καναδά, όπου η μητρική Eldorado Gold έχει την έδρα της.



Η έκθεση της SOMO αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες ολλανδικές θυγατρικές που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Υπάρχουν 9 τέτοιες εταιρείες με συνολικά κεφάλαια ύψους 1,85 δισ., με βάση τα ετήσια στοιχεία για το 2013. Με εξαίρεση μία, οι υπόλοιπες δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.--->thepressproject

Για γέλια, το «στα τσακίδια» (σε προσωπική και 'μόνο για φίλους' ανάρτηση) που έβγαλε εκτός εαυτού τους εν ΣΚΑΙ λες και το είπε στρατηγός που αρχίζει πόλεμο.


https://newint.org/blog/2015/04/03/dutch-tax-hypocrisy
https://newreport.gr/ellada/80613/kakavos-den-katastrafike-apo-fotia-alla-apo-tin-eldorado/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.