Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Η ναζιστική σφαγή στο Κομμένο Άρτας και η… «θεία δίκη»



Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ψέμα. Ιδιαίτερα όταν αυτή η μισή αλήθεια αφορά ένα από τα πλέον ειδεχθή ναζιστικά εγκλήματα της κατοχής. Τέτοιου είδους «μισή αλήθεια» εμπεριείχε ο- κατά τα λοιπά αξιοπρεπής- λόγος του προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου κατά τη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων μνήμης για τη ναζιστική σφαγή στο Κομμένο Άρτας. Αναφερόμενος στους πρωταγωνιστές της θηριωδίας, αξιωματικούς των Ναζί, ο ΠτΔ σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Θεία Δίκη εξέδωσε την δική της ετυμηγορία για τους κύριους δράστες: Ο ταγματάρχης Φάλνερ εκτελέσθηκε, λίγο μετά, στην Σερβία από παρτιζάνους του Τίτο. Και ο Μέραρχος Λάντς δικάσθηκε, κατά την Δίκη της Νυρεμβέργης, σε δώδεκα χρόνια κάθειρξη».

Παραβλέπουμε το θεολογικό στοιχείο της αναφοράς σε… «θεία δίκη» και πάμε κατευθείαν στην ουσία του θέματος. Ο κύριος ΠτΔ αρκέστηκε στο να πει ότι ο τότε Μέραρχος Χούμπερτ Λαντς- γνωστός και για άλλα φριχτά εγκλήματα (π.χ. Κεφαλονια το 1943)- δικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης και καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια κάθειρξη. Αυτό, σύμφωνα με τον ΠτΔ, αποτελεί «θεία δίκη» και τιμωρία για τον εγκληματία Ναζί Λαντς. Βέβαια, αυτό που παρέλειψε να πει ο κ.Παυλόπουλος είναι ότι ο Λαντς έμεινε στη φυλακή μόνο 3 χρόνια (!!!), καθώς αποφυλακίστηκε το Φλεβάρη του 1951. Πρόκειται για μια απ’ τις μικρότερες ποινές που επιβλήθηκαν σε αξιωματικό του χιτλερικού στρατού.

Η ταχύτατη αποφυλάκιση του Χούμπερτ Λαντς, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας του. Αργότερα, ο πρώην αξιωματικός του ναζιστικού στρατού εντάχθηκε στο φιλελεύθερο, «κεντρώο» κόμμα FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), του οποίου διετέλεσε για σειρά ετών σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Η «απορρόφηση» του εγκληματία Ναζί Λαντς από ένα κόμμα της αστικής τάξης δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη: ουκ ολίγοι Ναζί στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό της Δυτικής Γερμανίας και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Λαντς, λοιπόν, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε ουσιαστικά για τα εγκλήματα του, αλλά εντάχθηκε και υπηρέτησε στο μεταπολεμικό αστικό πολιτικό σύστημα της Δυτικής Γερμανίας και πέθανε το 1982 σε ηλικία 86 ετών.

πηγη: ΑΤΕΧΝΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.