Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Συνεχείς σημαντικές δράσεις κατά του φράγματος της Μεσοχώρας και της εκτροπής του Αχελώου..



Τις τελευταίες ημέρες είχαν οργανωθεί και έγιναν μια σειρά από σημαντικές δράσεις-κινητοποιήσεις κατά του φράγματος της Μεσοχώρας, της καταστροφής του χωριού της Μεσοχώρας και της  εκτροπής του Αχελώου.. Τα πράγματα όμως δεν ξεκινούν απο αυτές ακριβώς τις δράσεις , αυτές επιβάλλονται προκειμένου να αναχαιτισθεί η βαρβαρότητα ενός συστήματος που τόσο αδίστακτα δεν σταματά μπροστά σε τίποτε,  όση καταστροφή και αν προκαλεί. Το φράγμα της Μεσοχώρας είναι έργο κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου , είναι μέρος ενος φαραωνικού συστήματος έργων (τέσσερα φράγματα, ένα εργοστάσιο, έργα εκτροπής του ποταμού, δρόμοι, κλπ) που ακρωτηριάζουν τον ποταμό Αχελώο εδώ και χρόνια . Όλα τα έργα έχουν κηρυχθεί παράνομα από ανώτατα δικαστήρια ημεδαπά και ευρωπαϊκά.

Τα έργα συνέχισαν και συνεχίζονται από διεφθαρμένες κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ), σήμερα τη σκυάτλη αυτών των διεφθαρμένων κυβερνήσων ανέλαβαν τα καθάρματα του συριζα .. Εκατομμύρια ευρώ έχουν κατασπαταληθεί σε εργολάβους,  σε αυλές κηφήνων των διεφθαρμένων κομμάτων, σε εταιρείες που ήταν αλυσοδεμένες με ΜΜΕ , σε τοπικούς παράγοντες κλπ.. Για τη σημειολογία του εγκλήματος κατά του Αχελώου να σημειώσουμε ότι το έργο έχει κηρυχθεί παράνομο μόνο έξι(6) φορές απο το ΣτΕ(τον νομικό προστάτη της "μεγαλοαστικής Τάξης" και των Μνημονίων), φανταστείτε το μέγεθος της παρανομίας των έργων εκτροπής και των ακρωτηριασμών που επέβαλαν στον Αχελώο.

Μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που κατακεραυνώνει τα έργα της εκτροπής και φυσικά του φράγματος της Μεσοχώρας που είναι το έργο κεφαλής της εκτροπής ,έρχονται τα καθάρματα του Συριζα και υπογράφουν μία ακόμη ΑΕΠΟ, ουσιαστικά τους περιβαλλοντικούς όρους για την λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό(έτσι ήταν πάντα στη σειρά των έργων της εκτροπής). Τα κουτοπόνηρα καθαρματάκια του συριζα ονομάζουν ξεχωριστά το φράγμα απο τα υπόλοιπα έργα της εκτροπής(είναι το ουσιαστικό έργο, εκεί θα κρατηθεί το νερό της εκτροπής) θεωρώντας  ότι ξεπερνούν την απόφαση του ΣτΕ έστω και παράνομα,  ενώ  θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα τα τελευταία έργα στο φράγμα της Μεσοχώρας , ώστε να δημιουργήσουν νέο τετελεσμένο τόσο για το φράγμα της Μεσοχώρας όσο και για το πνίξιμο του χωριού και της εκτροπής του Αχελώου που θα ακολουθήσει και που είναι ο στόχος τους.
Μετά την  υπογραφή των νέων περιβαλλοντικών όρων απο τα καθάρματα του συριζα , πέταξαν απο τη χαρά τους γνωστά αρπακτικά του κάμπου, όχι βέβαια γιατί θα γίνει άλλο ένα έργο πράσινης ενέργειας και λοιπά φούμαρα, αλλά γιατί ξέρουν ότι μπαίνει  για πρώτη φορά οριστικό φινάλε στην εκτροπή του Αχελώου και στη βιομηχανία νερού που θα ξεκινήσει στον κάμπο με τεράστια κέρδη για τα αρπακτικά τις εταιρείες, τους αυτοδιοικητικούς   παράγοντες-επιχειρήσεις κλπ..

Το ζήτημα δεν είναι απλά η υπογραφή περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του φράγματος απο τα καθάρματα του συριζα αλλά η άμεση επανέναρξη έργων που θα καθιστήσουν εκ νέου ως τετελεσμένο τη λειτουργία του φράγματος, το πνίξιμο της Μεσοχώρας  και την εκτροπή του Αχελώου μιας και θα έχει ολοκληρωθεί το έργο κεφαλής και ποιο δύσκολο κομμάτι της εκτροπής.. Εδώ να τονίσουμε ότι τα καθάρματα του συριζα δεν θα περιμένουν μέχρι να τελεσιδικήσουν οι νέες προσφυγές στα δικαστήρια κατά της νέας διάτρητης απο κάθε νομική οπτική ΑΕΠΟ(περιβαλλοντικούς όρους),  αλλά  θα προχωρήσουν παράνομα σε νέα εκτέλεση έργων όπως ακριβώς συνέβαινε εώς τώρα (τα τελευταία 30 χρόνια) καταναλώνοντας νέα εκατομμύρια και κατασκευάζοντας νέα εγκληματικά έργα. Να πούμε εδώ πως ένα απο τα γελοία και εγκληματικά που υπογράφουν τα καθάρματα του συριζα, είναι πως η νέα ΑΕΠΟ (περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΥΗΕ φράγματος υπογράφονται συνήθως όταν το έργο είναι ακόμη στα σκαριά και όταν έχει υλοποιηθεί, ελάχιστο δείγμα και αυτό της εγκληματικής διάθεσης των καθαρμάτων του συριζα  που θέλουν να προσπεράσουν αποφάσεις με τις οποίες ένα έργο  έχει κριθεί παράνομο κατά έξι φορές απο το ΣτΕ, αλλά αυτοί έχουν αναλάβει να  παραδώσουν!!!

Την προηγούμενη εβδομάδα απο 8 του Αυγούστου είχαν ξεκινήσει δράσεις αντίστασής στο χωριό της Μεσοχώρας που κορυφώθηκαν με την μεγάλη (μία απο τις πιο μεγάλες που έχουν γίνει) πορεία στο φράγμα  της Μεσοχώρας .
Οργάνωση κάμπινγκ στην όχθη του ποταμού, συζητήσεις, αφίσες, κείμενα, συναυλίες, κάλεσμα για την πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας(μία απο τις αφίσες  εδώ),  ήταν το ένα μέρος των εκδηλώσεων αντίστασής που έγιναν στο χωριό.
Εκτός των άλλων εκδηλώσεων έγιναν  δύο ανοιχτές συνελεύσεις μία το Σάββατο και μία την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του χωριού και οι δύο  ξεχώρισαν για την μεγάλη συμμετοχή κόσμου που συνολικά στάθηκαν αντίθετοι στα νέα εκτρωματικά έργα των καθαρμάτων του συριζα..

Στη ανοιχτή συνέλευση του Σαββάτου(την  κάλεσε η πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»)  πλήθος κόσμου συμφώνησε σε ομόφωνο  κείμενο αγώνα που ορίζει τη κοινή  συνέχεια του αγώνα κατά του φράγματος(το ομόφωνο κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) .

Την Κυριακή το πρωί καλέστηκε η μεγάλη συνέλευση του χωριού(την  κάλεσε ο σύλλογος κατακλυζομένων)όπου αναλύθηκε με πολύ ώριμο και μεθοδικό τρόπο η νέα ΑΕΠΟ(περιβαλλοντικοί όροι) , αναλύθηκε το παράνομο και διάτρητο περιεχόμενό της , ενώ αναδύθηκε για μία ακόμη φορά η κουτοπονηριά των καθαρμάτων του συριζα να επιβάλλουν πέρα απο κάθε νόμιμο όρο την εκτροπή του Αχελώου  και την ολοκληρωτική καταστροφή τόσο του ποταμού όσο και του χωριού.
Στην ανάλυση των περιβαλλοντικών όρων ξεδιπλώθηκαν αστείες περιπτώσεις και γελοίες εώς επικίνδυνες διατυπώσεις που αποδεικνύουν περίτρανα πώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν απλά χρόνο για να ολοκληρώσουν την καταστροφή μιας και η "νέα"  ΑΕΠΟ  είναι ένα καραμπινάτο κείμενο απο ανοησίες,  ικανό να δημιουργήσει ένα πέπλο νομιμότητας των άμεσων έργων και απο κεί και  πέρα να  καταπέσει στο πρώτο δικαστήριο. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα ελπίζουν τα καθαρματάκια του σύριζα να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες και να πνίξουν το χωριό.. Όλα αυτά εάν τους αφήσουμε..

  Αμέσως μετά  τη συνέλευση   ξεκίνησε η πορεία κατά του φράγματος. Δεκάδες άνθρωποι , ντόπιοι άλλα και δεκάδες σύντροφοι από πολλά μέρη της Ελλάδας , πορεύτηκαν μαζί , φώναξαν συνθήματα , βρέθηκαν απέναντι σε αστυνομικές δυνάμεις που φύλαγαν ένα παράνομο έργο,  δίνοντας αμετάκλητο ραντεβού σε κάθε προσπάθεια των καθαρμάτων του συριζα να ολοκληρώσουν τα έργα της εκτροπής ..

Τη Δευτέρα το μεσημέρι μέλη της ΑΣΑ προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου της Γλύστρας λίγα χιλιόμετρα απο το φράγμα της Μεσοχώρας , είναι το εργοστάσιο που μέσω μιας σήραγγας πριν το φράγμα της Μεσοχώρας που  καταλήγει εκεί,   θα παράγει το ρεύμα των νερών του φράγματος. (κείμενα της κατάληψης  μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα , κυριολεκτικά τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες καλοθελητές εργολάβοι θα κληθούν σε έργα στη Μεσοχώρα , αυτά είναι και η σφραγίδα της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέγραψαν τα καθάρματα του συριζα..

Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε στιγμή , ούτε σπιθαμή   στους εργολάβους να συνεχίσουν το βιασμό του Αχελώου και να προχωρήσουν στο πνίξιμο του χωριού της Μεσοχώρας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρεθούμε εκεί και πάλι εκεί... οι φετινές εκδηλώσεις αντίστασης δεν άφησαν κανένα περιθώριο ότι θα συμβεί κατι άλλο.. το μέλλον του ποταμού Αχελώου και του χωριού της Μεσοχώρας δεν πρέπει να αφεθεί στα κάθε είδους καθάρματα αλλά να μείνει στα χέρια του αγώνα ... και έτσι θα γίνει..


Σύνδεσμοι:

1) Οργάνωση κάμπινγκ , συναυλίες, κάλεσμα στην πορεία της Κυριακής

2) Από τη Μεσοχώρα το πρώτο ηχηρό STOP στην αδειοδότηση του ΥΗΕ

3) Κατάληψη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Μεσοχώρας από μέλη της ΑΣΑ

4) AΕΠΟ : Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε.

"μακροχρόνιος χρήστης νερού"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.