Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Δίκη Τάσου Θεοφίλου: «Αλλάζει το τοπίο της ποινικής δικονομίας, αν καταδικαστεί ο Θεοφίλου»



Προ των σοβαρών ευθυνών τους έναντι της κοινωνίας, του θεσμού της Δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων ως ατόμων, έθεσαν τα μέλη της έδρας οι συνήγοροι υπεράσπισης του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Ιουνίου. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 9 το πρωί, στην αίθουσα Δ120Γ του 6ου ορόφου του Εφετείου Αθηνών.

Αγόρευση Κώστα Παπαδάκη

«Ξεκινώντας την αγόρευσή μου, θέλω να εκφράσω ένα πολύ σοβαρό παράπονο από την πλευρά του κατηγορουμένου, που συνίσταται στο ότι η δίκη έχει καθυστερήσει υπερβολικά και δεν τηρήθηκε φωνοληψία, που παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης», επισήμανε εισαγωγικά ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης.

«Το ποινικό δίκαιο είναι δίκαιο αποδείξεων και όχι ενδείξεων, πράξεων και όχι προθέσεων», συνέχισε.

«Το τεκμήριο αθωότητας παραβιάζεται κατά κόρον σήμερα από δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε., τα οποία με εισαγγελική εντολή έχουν αποτελέσει μέρος της διαδικασίας», παρατήρησε.

«Δεν αρκούν ενδείξεις, κλίμα, περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δε συγχωρείται η ποινικοποίηση των πολιτικών φρονημάτων και των προσωπικών σχέσεων. Ένοχος είναι ένας κατηγορούμενος μόνο όταν δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία στο δικαστήριο ότι είναι ένοχος», υπογράμμισε.

Οι κατηγορίες που συνδέονται με την ένταξη στη ΣΠΦ

Στη συνέχεια προχώρησε στην πολλοστή αποδόμηση του σαθρότατου κατηγορητηρίου, με αφετηρία τα αδικήματα που συνδέονται με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, αφού εξέθεσε τα ψεύδη Χαρδαλιά περί ύπαρξης χειροβομβίδας και περουκών σε εμφανές σημείο του σπιτιού της Στέλλας Αντωνίου, που είχε επισκεφτεί ο Θεοφίλου.

Επιπρόσθετα:

«Δεν προκύπτει αν Σακκάς και Αντωνίου καταδικάστηκαν με την κατηγορία της ένταξης στη ΣΠΦ. Δεν αποδείχτηκε ότι ανήκει στη ΣΠΦ. Δε βρέθηκαν κλειδιά του συγκεκριμένου χώρου στην κατοχή του Θεοφίλου. Δε βρέθηκαν φωτογραφίες ή άλλα ίχνη της παρουσίας του σε οποιοδήποτε χώρο».

Αλλά και η σκοπίμως «νεφελώδης» αναφορά των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής σε πολιτικό στέκι με την επωνυμία Μαύρος Γάτος στα Εξάρχεια, το οποίο δεν υπάρχει (αυτό που υπάρχει είναι το Αυτόνομο Στέκι), δε φανερώνει άγνοια. Υποδηλώνει, ωστόσο, έμμεση παραδοχή της πρόθεσής της να εμπλέξει και κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στη σκευωρία.

Σε ό,τι αφορά το διαμέρισμα του Κώστα Σακκά στην Καλλιθέα, ούτε βιντεοσκόπηση, ούτε φωτογραφία του Τάσου Θεοφίλου υπάρχουν.

Όσο για την υπόθεση του Αγρινίου και την περίφημη «αντιπαρακολούθηση», την οποία υποτίθεται πως παρείχε στον Καραγιαννίδη:

«Ούτε συνέλαβαν τον Καραγιαννίδη, ούτε έκαναν έφοδο στο σπίτι. Τον δε Θεοφίλου τον άφησαν στο ΚΤΕΛ. Τι αντιπαρακολούθηση του παρείχε μέσα από το ΚΤΕΛ; Ούτε έψαξαν τη σακούλα του Καραγιαννίδη, ούτε πήγαν σ’ εκείνο το χώρο, ούτε βρέθηκαν ίχνη της παρουσίας [του Θεοφίλου] εκεί».

«Προξενεί εντύπωση ότι δεν τον βιντεοσκόπησαν ή τον φωτογράφησαν, ούτε αναζήτησαν υλικό από τις κάμερες των ΚΤΕΛ», επισήμανε ο Κώστας Παπαδάκης.

«Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι- ο Μητρούσιας, ο Σακκάς, ο Καραγιαννίδης;», διερωτήθηκε.

«Το ξέρετε ότι χτες αθωώθηκε ο Καραγιαννίδης; Ποια είναι, τελικά, τα στοιχεία που συνδέουν τον Τάσο Θεοφίλου με τη ΣΠΦ; Η δήθεν αντιπαρακολούθηση στον Καραγιαννίδη, που είναι αθώος, κάποια κοινά γραφολογικά γνωρίσματα με τον Μητρούσια, που αθωώθηκε, η βόλτα με τον Πολίτη στα Εξάρχεια, ο οποίος απαλλάχτηκε με βούλευμα, και η προσωπική φιλία με τον Σακκά, που δεν έχει καταδικαστεί για τη ΣΠΦ», ξεκαθάρισε.

«Δεν είναι ανάξιο επισήμανσης η προσπάθεια του Χαρδαλιά να χειραγωγήσει το δικαστήριο απολυτοποιώντας τα ευρήματα της έκθεσης DNA. Δεν μπόρεσε να αποδώσει καμία συγκεκριμένη ενέργεια που να τον συνδέει με τη ΣΠΦ», επισήμανε.

«Το μόνο αντικείμενο ποινικού ενδιαφέροντος είναι ένα πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Δεν προκύπτει [ωστόσο] ότι είναι πλαστογράφος, δεν υπάρχει αντίστοιχη γραφολογική έκθεση. Η κατοχή πλαστής ταυτότητας δε συνιστά αδίκημα. Πού είναι το αλεξίσφαιρο ως όπλο; Θα είχαμε δίωξη», πρόσθεσε.

«Οι μόνοι που τον αναγνώρισαν είναι οι άνθρωποι από τη Λαμία. Δε νοικιάζεις σπίτια, ούτε έχεις τηλέφωνο στο όνομά σου, όταν βρίσκεσαι στην παρανομία. Δε βρέθηκε κανένα χαρτονόμισμα από τη ληστεία», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τις κατηγορίες αυτές», κατέληξε.

Η ληστεία στην Πάρο και η αιματηρή συμπλοκή

Μετά τη δίωρη διακοπή της συνεδρίασης, λόγω της στάσης εργασίας των γραμματέων, ο Κώστας Παπαδάκης εστίασε στο ζήτημα της ληστείας στη Νάουσα της Πάρου.

«Οι δράστες ήταν άριστοι γνώστες του οδικού δικτύου της περιοχής. Ήταν άνθρωποι που είχαν πολύ καλή σχέση με το νησί, αν δεν ήταν ντόπιοι», σημείωσε.

«Δε διερευνήθηκαν καταγγελίες μαρτύρων που αφορούσαν στον τρόπο διαφυγής των δραστών, ούτε εξετάστηκαν οι αστυνομικοί από την Πάρο. Δε διερευνήθηκαν τα πειστήρια που βρέθηκαν στον Νταμουλή και στο Μώλο», υπογράμμισε.

«Εγκαταλείφθηκε η διερεύνηση του πρώτου πειστηρίου που βρέθηκε, του κινητού τηλεφώνου, και αντικαταστάθηκε από τον ανώνυμο πληροφοριοδότη. Γιατί σταμάτησε η Αντιτρομοκρατική όλα αυτά τα πράγματα; Να το δεχτούμε κι αυτό, στο βωμό της ενοχοποίησης ενός αντιεξουσιαστή να εγκαταλείπεται μια έρευνα; Και στην Πάρο έχουμε μια πλημμελέστατη έρευνα», διασαφήνισε.

Σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων και την υποτιθέμενη αναφορά σε φράση που φέρεται να εκστόμισε ένας εκ των δραστών περί μη αρπαγής των χρημάτων πελατών:

«Επιχείρηση πολιτικοποίησης μιας διαχρονικής ποινικής συμπεριφοράς. Έχει μια παράδοση η κοινωνική ληστεία. Ο τρόπος που έλαβε χώρα ο διάλογος με την ταμία είναι εντελώς αντίθετος από αυτόν που περιγράφει η Αντιτρομοκρατική».

«Κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν εδώ δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει. Δεν υπήρξε σαφής προσδιορισμός του προσώπου που πυροβόλησε τον Μίχα».

Όσον αφορά το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του υποκαταστήματος της Αlpha Bank:

«Προκύπτει ότι από τις 12/8 [του 2012] είχε παραδοθεί στην Αστυνομία. Παρότι διαθέτει φωτογραφία του Θεοφίλου, δε διέταξε πραγματογνωμοσύνη. Οι ανακριτές ζήτησαν μόνο φωτογραφίες, όχι το DVD. Γιατί δεν το επεδίωξαν η Αστυνομία ή οι ανακριτές;»

«Ο δράστης είναι πιο εύσωμος, ασπρουλιάρης, με άλλη τριχοφυία, η μύτη του διαφορετική. Το πειστήριο καπέλο δεν είναι ίδιο με εκείνο που φορούσε ο δράστης. Για τη σκηνή της συμπλοκής δε φαίνεται τίποτα».

«Δε θα διακινδύνευε μια λαμπρή καριέρα, για να ταυτιστεί με μια υπόθεση όπου δε θα έλεγε την αλήθεια», σχολίασε, στη συνέχεια, αναφερόμενος στα (άσφαιρα) «πυρά» που δέχτηκε από την εισαγγελέα Καλουτά και μία εκ των εφετριών ο ειδικός πραγματογνώμονας Καραθανάσης.

«Δεν μπορούμε να αναπληρώνουμε αυτό που δε βλέπουμε με αυτό που φανταζόμαστε», παρατήρησε σκωπτικά.

Αυτή η παρατήρηση ταιριάζει «γάντι» στην εισαγγελέα. Κι αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε ο Κώστας Παπαδάκης επιδεικνύοντας το σχετικό φωτογραφικό υλικό από το βίντεο, παρέπεμπε, κατά την αγόρευσή της, σε χρονικά σημεία του όπου υποτίθεται ότι λάβαινε χώρα η αιματηρή συμπλοκή- μόνο που αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τις παραπομπές της!

«Από το βίντεο δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης», συμπέρανε.

«Παραδόθηκαν [ως πειστήρια] 234 φωτογραφίες, 100-150 [εξ αυτών] από την πλατεία (σημ: έξω από την τράπεζα). [Απεικονίζονται] αποτσίγαρα, κάλυκες, μικροαντικείμενα, κηλίδες αίματος. Ένα ολόκληρο καπέλο δεν μπορούσε να φωτογραφηθεί;», αναρωτήθηκε.

«Είναι αδιανόητο να μη φωτογραφίζεται και να μην επιδεικνύεται στους μάρτυρες», συμπλήρωσε.

Για τους πυροβολισμούς:

«[Ο Μίχας] δεν πυροβολήθηκε από δεξιά, ούτε από το ίδιο όπλο. Ούτε ο μεγάλος αριθμός των πυροβολισμών επιβεβαιώνεται. Είχε κι άλλα τραύματα, που πράγματι σημαίνουν συμπλοκή. Ο Θεοφίλου δεν είχε κανένα απολύτως ίχνος συμπλοκής, όταν συνελήφθη».

Το δε μαυρισμένο μάτι του κατά πάσα βεβαιότητα αποδίδεται στις «περιποιήσεις» των κατασταλτικών μηχανισμών, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της πολιτικής αγωγής να μας πείσει πως οφείλεται σε πάλη με το θύμα.

«Οι αυτοσχεδιασμοί έχουν τα όριά τους», σχολίασε δηκτικά ο Κώστας Παπαδάκης.

Όσον αφορά στην εξέταση του DNA:

«Το κύριο επιχείρημα είναι ότι το DNA αποτελεί ένδειξη κι όχι απόδειξη, εφόσον δε συνδυάζεται με άλλα σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία».

Εξάλλου, μια τέτοια εξέταση αδυνατεί να προσδιορίσει τον τρόπο και το χρόνο εναπόθεσης του βιολογικού υλικού.

«Οφείλει το δικαστήριο να εξηγήσει πώς προάγει την ένδειξη σε απόδειξη, αν σταθεί στο DNA ως απόδειξη ενοχής», παρατήρησε. «Άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν υπάρχει, και οι συρρέουσες ενδείξεις αποδυναμώνουν πολλαπλά την αξιοπιστία του DNA», διευκρίνισε.

Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι ουδέποτε διερευνήθηκε επαρκώς το βιολογικό υλικό που ανευρέθηκε σε 2 τρίχες 9 και 16 εκατοστών, αντίστοιχα, οι οποίες εντοπίστηκαν σε φουλάρι που φορούσε κάτω από το καουμπόικο καπέλο ο φερόμενος εκ των δραστών της ληστείας.

Γιατί, όμως, η επιδίωξη της Αντιτρομοκρατικής να εμπλέξει τον Τάσο Θεοφίλου σ’ αυτή τη σκευωρία; Kαι γιατί μόνο αυτόν, και όχι και άλλους;

«Είναι το μόνο ασύλληπτο μέλος της παρέας του Σακκά. Η φιλία του με τον Σακκά και τον Πολύκαρπο Γεωργιάδη. Η Αντιτρομοκρατική έχει και τις 2 μεθόδους- πότε στήνει σκευωρίες πολυπρόσωπες, πότε μονοπρόσωπες. Είναι τόσο ισχνά τα στοιχεία, που δε θα αποτολμούσε να ενοχοποιήσει κι άλλον», επισήμανε ο Κώστας Παπαδάκης.

Για να καταλήξει:

«Είναι τεράστιο το κύμα συμπαράστασης [στον Τάσο Θεοφίλου], που έχει δημιουργήσει κινητοποιήσεις. Το προηγούμενο Σάββατο 2.000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας με σχεδόν 40 βαθμούς θερμοκρασία. Όχι γιατί κάποιοι υπερασπίζονται έναν ληστή ή έναν αναρχικό μόνο. Αλλάζει το τοπίο της ποινικής δικονομίας, αν καταδικαστεί ο Θεοφίλου. Θα καταδικαζόμαστε, πλέον, όχι με αποδείξεις, αλλά με ενδείξεις, και ιδίως με υποδείξεις. Ο καλύτερος τρόπος παραγωγής τρομοκρατών είναι η κατασκευή ψεύτικων ενόχων και τρομοκρατών».

Η αγόρευση του Σπύρου Φυτράκη

«Ποιος από σας έχει αμφιβολία ότι αυτός δεν πήγε να σκοτώσει έναν ανθρωπάκο, για να μην τον πιάσουνε; Αμιγές, αναμφισβήτητο επιστημονικό εύρημα δεν υπάρχει. Πρέπει να κάνετε ισορροπία στις δίκες αυτές με τους πολιτικούς νεαρούς, για να έχουμε ισορροπία στη χώρα», υπογράμμισε εύστοχα ο Σπύρος Φυτράκης στην ολιγόλεπτη αγόρευσή του.



Η Άννυ Παπαρρούσου έλαβε τελευταία το λόγο.

«Μέσω [της εισαγγελικής πρότασης] εκφράζεται η κατηγορία, είναι η ίδια η κατηγορία. Είναι μια δικογραφία ενδείξεων που περιβάλλονται από αμφιβολίες όλες», επισήμανε.

«Τι προσάπτει η εισαγγελέας στον κ. Καραθανάση; Δόλο. Δόλος δεν υφίσταται, ήταν ιδιαίτερα αντικειμενικός», συνέχισε.

«Ποιος μάρτυρας κατηγορίας αναγνώρισε τον κατηγορούμενο, ποιος μίλησε για τις γωνίες του προσώπου; Το να αναγορεύεται η υποκειμενική μας κρίση σε απόδειξη είναι πολύ λάθος για έναν δικαστή», σχολίασε.

«Το ανώνυμο τηλεφώνημα είναι ένα ψέμα της Αντιτρομοκρατικής», ξεκαθάρισε.

«Η εισαγγελέας δέχτηκε να παραβιαστεί η δικονομική τάξη δεχόμενη να εξεταστεί το ανώνυμο τηλεφώνημα. Δεν εφαρμόζουμε την αρχή της νομιμότητας, εφαρμόζουμε την αρχή της σκοπιμότητας. Όλοι οι τύποι που έχουν τεθεί έχουν τεθεί χάριν γούστου, για την παρακώλυση του έργου της Αστυνομίας, ή για την προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας;», διερωτήθηκε.

«Τους έχουμε παρακάμψει όλους σ’ αυτή τη δίκη», συμπέρανε.

Όσο για την πλημμελέστατη τήρηση των διεθνώς καθιερωμένων πρωτοκόλλων λήψης βιολογικού υλικού:

«Από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή του κατηγορουμένου. Τηρείται στοιχειωδώς αυτή η σειρά [“chain of custody”]; Όχι. Από την έλλειψη των εκθέσεων πλήττεται το υπερασπιστικό δικαίωμα του κατηγορουμένου».

«Γνωρίζουμε τι υλικό βρέθηκε στο καπέλο; Είναι κύτταρα, ιδρώτας, αίμα; Δεν το ξέρουμε. Γιατί δε μας το λένε; Θα έπρεπε να έχει καταγραφεί το βιολογικό υλικό, απ’ όπου ελήφθη το DNA. Γιατί μόνο από ένα σημείο;»

«Θα ήθελα το εργαστήριο να απαρτίζεται από επιστήμονες που να μην υπακούουν σε εντολές», υπογράμμισε, αναφερόμενη στο εργαστήριο που είναι επιφορτισμένο με την ανάλυση των δειγμάτων βιολογικού υλικού υπόπτων.

«Υπάρχει στοχοποίηση που αφορά τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο και κανέναν άλλο. Το δικαστήριο δεν μπορεί παρά να τον απαλλάξει. Είναι σημαντικό και για σας και για μας τους συνηγόρους. Ένα μέρος της κοινωνίας ενδέχεται να χάσει για πάντα την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, αν καταδικαστεί ο Θεοφίλου. Μου φαίνεται αδιανόητο να μη φύγει από εδώ ελεύθερος. Σας διαβεβαιώ ότι η κοινωνία θα μείνει ανειρήνευτη, αν δεν τον απαλλάξετε για όλα τα αδικήματα», κατέληξε.

Η ετυμηγορία της έδρας του 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου, 9π.μ., στην αίθουσα Δ120Γ του Εφετείου Αθηνών, 6ος όροφος.

Μέχρι τότε, κρατάμε τις υψωμένες γροθιές και το φωτεινό χαμόγελο του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου, μέσα στην αίθουσα και λίγο πριν τη μεταγωγή του από το κτίριο του Εφετείου Αθηνών το μεσημέρι της Τρίτης.

hit and run

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.