Κυριακή 2 Απριλίου 2017

«Συγγενείς Μητσοτάκη εμπλέκονται στην πώληση του Ντυνάν»


Ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης, καταγγέλλει απερίφραστα «αρπαγή του Ντυνάν από την ΗΜΙΘΕΑ, συμφερόντων Σάλλα και Τράπεζας Πειραιώς»
Εμπλέκει τους υπουργούς, Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Νότη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Ανδρέα Λοβέρδο

Συγγενείς και συνεργάτες της οικογενείας Μητσοτάκη βρέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο που μεθόδευσε το ξεπούλημα του νοσοκομείου Ντυνάν στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να ισχυρίζεται ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης, στις ένορκες καταθέσεις του που έδωσε στην εισαγγελέα, Βικτωρία Μαρσιώνη και οι οποίες βρίσκονται ήδη στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο Α. Μαρτίνης έδωσε δύο καταθέσεις, την πρώτη στις 7.11.2016 και τη δεύτερη και συμπληρωματική στις 8.3.2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές καταγγέλλει απερίφραστα «αρπαγή του Ντυνάν από την ΗΜΙΘΕΑ, συμφερόντων Σάλλα και Τράπεζας Πειραιώς» μέσα από διαδικασίες στις όποιες εμπλέκει τους υπουργούς, Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Νότη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Α. Μαρτίνης αναφέρεται σε μια επιστολή του Άδ. Γεωργιάδη στις 15.1.14, με την οποία τον ενημέρωνε ότι ο Μ. Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο του Ντυνάν από τη Marfin, ζητώντας του φορτικά την παραίτηση του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, την οποία και πέτυχε, ενώ αντικατέστησε το Συμβούλιο με άτομα τα οποία, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, είναι «διαπλεκόμενα».

Ο εξάδελφος Αλ. Πανεθυμιτάκης και η πίεση Άδ. Γεωργιάδη

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αλέξανδρο Πανεθυμιτάκη, ο οποίος φέρεται να είναι εξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη και διορίσθηκε ως αντιπρόεδρος. Ο Αλ. Πανεθυμιτάκης συνέχισε την πορεία του στο Ντυνάν και μετά τη μεταβίβαση του νοσοκομείου στη θυγατρική της Πειραιώς ΗΜΙΘΕΑ, καθώς έγινε μέλος και του Δ.Σ. της και μάλιστα ως έμμισθος διευθύνων σύμβουλος.

Παρόμοια πορεία φέρεται να είχε και ο καρδιοχειρουργός, Δημήτρης Νίκας, πρ. πρόεδρος του Ντυνάν. Πάντα κατά τον Α. Μαρτίνη, ο Δ. Νίκας παραιτήθηκε την περίοδο που έλαβε χώρα ο πλειστηριασμός και αφού ίδρυσε δεύτερο καρδιοχειρουργικό τμήμα και ανέλαβε τη διεύθυνσή του.

Η «εμπλοκή» τής εν τη ευρεία έννοια οικογένειας Μητσοτάκη σε απόπειρα πώλησης του Ντυνάν δεν εξαντλείται στην περίπτωση Πανεθυμιτάκη. Το 2010 όταν το υπό τον Α. Μαρτίνη Δ.Σ. του Ντυνάν αποφάσισε την πώληση του νοσοκομείου μέλος του Δ.Σ. ήταν η Σάκη Κυπραίου – Γεωργιάδη, γραμματέας του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η τροπολογία Μ. Βορίδη

Στις καταθέσεις του ο Α. Μαρτίνης κάνει λόγο ακόμα για τροπολογία Βορίδη λίγο πριν από τον πλειστηριασμό με την οποία παρεχόταν ασυλία στα μέλη του Δ.Σ. και ισχυρίζεται ότι ο έλεγχος από τη φορολογική αρχή δεν έγινε κανονικά, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην έχει αναγγελθεί στον πλειστηριασμό και να απολέσει έσοδα. Αυτό δείχνει «συμπαιγνία», φέρεται να είπε ο προφυλακισμένος Α. Μαρτίνης.

Η τροπολογία Βορίδη ψηφίσθηκε λίγες μέρες πριν από τον πλειστηριασμό σε νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες. Η τροπολογία ορίζει ότι σε περίπτωση μεταβίβασης «αυτοδίκαια συμμεταβιβάζεται και η άδεια», προφανώς για να διευκολυνθεί ο πλειστηριασμός και επειδή δεν είχε, δεν μπορούσε να είχε, κατασχεθεί και αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πλειστηριασμός για το Ντυνάν πραγματοποιήθηκε στις 29.9.14 και το τίμημα ήταν 115 εκ. ευρώ. Μοναδικός πλειοδότης ήταν η ΗΜΙΘΕΑ, συμφερόντων Τράπεζας Πειραιώς. Τα χρέη του Ντυνάν ήταν 85 εκ. ευρώ, όπως προκύπτει από κατάθεση του Αλ. Πανεθυμιτάκη. Ο εισαγγελέας, Αντώνης Ελευθεριάνος, έχει ζητήσει να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο κοστολογήθηκαν τα επιμέρους υλικά και άυλα στοιχεία που εκπλειστηριάστηκαν, καθώς και το εάν σε αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία περιουσίας που είχαν δωρηθεί από τον Ερυθρό Σταυρό με τον όρο να παραμείνει το Ντυνάν κοινωφελές ίδρυμα.

Η δε ΗΜΙΘΕΑ ήταν μια νεοσύστατη εταιρεία που προέκυψε μετά τη μετατροπή λίγο πριν από τον πλειστηριασμό της NewEvolution A.E. (και αυτή εταιρεία συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς) με προφανή σύσταση να χτυπήσει τον πλειστηριασμό.

altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.