Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Έτσι κατασκευάστηκε το εγκληματικό προφίλ για τον Τάσο Θεοφίλου







Παρασκευή, 3/2/2017 πραγματοποιήθηκε η 4η δικάσιμος του εφετείου του Τάσου Θεοφίλου. Εξετάστηκαν 4 μάρτυρες - 2 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο σπιτονοικοκύρης του Θεοφίλου στη Λαμία, καθώς και αυτόπτης μάρτυρας που ήταν παρόν στην έξοδο των ληστών από το κατάστημα της Πάρου, ο οποίος επίσης δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου στο πρόσωπο κάποιου από τους δράστες.

Από την εξέταση των μαρτύρων της αντιτρομοκρατικής έγινε εμφανής η κατασκευή της όλης υπόθεσης αφού φαίνεται να πάρθηκε βιολογικό υλικό πριν από τη σύλληψη, ενώ ο ισχυρισμός ότι ο Θεοφίλου βρισκόταν στο Αγρίνιο (σε χρέη “αντιπαρακολούθησης”) κατέρρευσε με απόδειξη που υπέγραψε ο ίδιος καθώς είχε παραλάβει ένα router από κατάστημα του ΟΤΕ στη Λ. Αλεξάνδρας.

Παράλληλα αποδείχθηκε η σαφής πρόθεση της αντιτρομοκρατικής να δημιουργήσει ένα εγκληματικό προφίλ για τον Τάσο Θεοφίλου, αφού όπως φάνηκε ο σπιτονοικοκύρης του από τη Λαμία υπέγραψε τις αρχικές του καταθέσεις χωρίς να τις διαβάσει, οπότε αποτυπώθηκαν πράγματα που ουδέποτε είπε και ήλθαν σε αντίθεση με όσα είπε στη ζωντανή διαδικασία του δικαστηρίου.

Αναφορικά με τους μάρτυρες της Πάρου επιχειρήθηκε γι ακόμη μια φορά ένα φροντιστήριο μαρτύρων από την πολιτική αγωγή, η οποία κατά τη διάρκεια της διακοπής έδωσε στους αυτόπτες μάρτυρες να διαβάσουν τις αρχικές τους καταθέσεις απροκάλυπτα στη μέση της αίθουσας.

Στο μοτίβο ενοχοποίησης του Τάσου Θεοφίλου κινήθηκε πάλι και η εισαγγελέας η οποία γι άλλη μια φορά φώναζε στους μάρτυρες όταν έλεγαν κάτι που κατέρριπτε ξανά κάθε σκέλος των κατηγοριών. Η πρόθεσή της μάλιστα έγινε τόσο εμφανής όταν χρησιμοποίησε την φράση “μέχρι να αποκαλυφθεί” αναφερόμενη στη διαμονή του Θεοφίλου στη Λαμία μέχρι τη σύλληψή του.

Λίγο πριν τη δικάσιμο ο αστυνομικός που διατελούσε επικεφαλής στη φύλαξη της αίθουσας πλησίασε στο σημείο όπου κάθονται οι δημοσιογράφοι απειλώντας με σύλληψη σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος ηχογραφεί τη διαδικασία της δίκης.




«Τον αναγνώρισα δυο χρόνια μετά στη ΓΑΔΑ»

Πιο αναλυτικά πρώτος εξετάστηκε ο μάρτυρας κατηγορίας της αντιτρομοκρατικής Μπαγατέλας Παναγιώτης που ανέφερε ότι διατελούσε χρέη ομαδάρχη όταν – όπως ισχυρίζεται - εθεάθη ο Θεοφίλου στο σουβλατζίδικο Σάββας στην Καλλιθέα μαζί με τον Σακκά απ' όπου παρέλαβαν τρόφιμα και πήγαν στο σπίτι του, ενώ δυο μέρες αργότερα εθεάθη στα ΚΤΕΛ του Αγρινίου να κατεβαίνει από το ίδιο λεωφορείο σε απόσταση από τον Καραγιαννίδη ο οποίος κουβαλούσε 2 σάκους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του τα δυο αυτά άτομα δεν ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους και ο Θεοφίλου καθόταν σε μικρή απόσταση και επέβλεπε το χώρο. Έπειτα ανέφερε ότι τον αναγνώρισε δυο χρόνια μετά στην ΓΑΔΑ όταν είχε πλέον συλληφθεί μετά από το “ανώνυμο τηλεφώνημα” στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Στα ερωτήματα της υπεράσπισης αναφορικά με την παρακολούθηση ο Μπαγατέλας ισχυρίστηκε ότι παρά την συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών κανένα από τα άτομα που εθεάθησαν στις δυο αυτές περιπτώσεις δεν φωτογραφήθηκε – ούτε ζητήθηκε σχετικό υλικό από τις κάμερες καταστημάτων.

Αναφορικά με την παρουσία στο Αγρίνιο η υπεράσπιση προσκόμισε σχετική απόδειξη όπου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Θεοφίλου υπέγραψε την παραλαβή ενός Router από κατάστημα του ΟΤΕ στην Λ. Αλεξάνδρας και διερωτήθηκε πώς γίνεται να βρίσκεται στο Αγρίνιο και λίγη ώρα αργότερα στην Αθήνα.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης και ενώ απέφευγε ν' απαντήσει, παραδέχτηκε, ότι από τις παρακολουθήσεις που έγιναν δεν προέκυψε κάτι αξιόποινο στο πρόσωπο του προσώπου που “αναγνώρισε” ως τον Τάσο Θεοφίλου.

Παπαδάκης: Τον έχετε δει από τόσο κοντά και θυμάστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Δεν έχετε καταφέρει τόσοι αστυνομικοί εκπαιδευμένοι να τραβήξετε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο για να έχετε την εικόνα αυτού του ανθρώπου;

Μπαγατέλας: όχι.

Παπαδάκης: Κάμερες δεν είχε πουθενά; Στο σουβλατζίδικο ή στα μαγαζιά απ' όπου περάσανε;

Μπαγατέλας: Δε το γνωρίζω. [εξηγεί τον ρόλο του στην “επιχείρηση”]

Παπαδάκης: Μου κάνει εντύπωση. Από τη μια μεριά δίνετε τόσο μεγάλη σημασία όπου δραστηριοποιούνται τόσοι αστυνομικοί και παρακολουθούν επί έξι ώρες έναν άνθρωπο και δεν παίρνουν ένα στοιχειώδες μέτρο αποτύπωσης της εικόνας αυτού του ανθρώπου.

[...]

Παπαδάκης: Σηκώνεστε και πάτε τόσοι άνθρωποι από την Αθήνα μέχρι το Αγρίνιο. Ούτε κι εκεί έχετε μια κάμερα ή μια φωτογραφική μηχανή;

Μπαγατέλας: Όχι.

Παπαδάκης: Ούτε κι εκεί πάτε στα ΚΤΕΛ και ζητάτε υλικό από τις κάμερες;

[...]

Μπαγατέλας: Δέκα και μισή με έντεκα παρά έφτασε το Λεωφορείο.

[...]

Παπαδάκης: Είσαστε σίγουρος ότι είδατε τον Θεοφίλου εκείνη την ημέρα;

Μπαγατέλας: Ναι.

Παπαδάκης: Εάν υποτεθεί ότι με έγγραφο ο Θεοφίλου το μεσημέρι τις ίδιας μέρας στις δυομιση η ώρα ήταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας – εδώ [στην Αθήνα]. Εξακολουθείτε και είστε βέβαιος ότι είδατε τον Θεοφίλου εκείνη τη μέρα;

Μπαγατέλας: Σας λέω τί είδα.

[...]

Πρόεδρος: Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης είδατε κάτι παράνομο;

Μπαγατέλας: Δεν είδα κάτι παράνομο.

[...]

Παπαρρούσου: Θέλω να πω ότι όλη αυτή η συμπεριφορά – οι τυχαίες κινήσεις που καταγράφετε εσείς – μετά ελέγχονται δικαστικά και ορισμένα ζητήματα κρίνονται με ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτά που είδατε εσείς και που δε συνιστούν αξιόποινη συμπεριφορά έχουν καταγραφεί και σε άλλα σημεία της δικογραφίας ως τυχαίες κινήσεις άλλων ανθρώπων οι οποίοι ελέγχθησαν από το δικαστήριο και απαλλάχθηκαν.

[...]

[Ο Κ. Παπαδάκης προσκομίζει απόδειξη που υπέγραψε ο Θεοφίλου στη Λ. Αλεξάνδρας στις 14:35]


«Υπήρχε συγκεκριμένη οδηγία, να συλληφθεί ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος»

Δεύτερος κατέθεσε ο Γεώργιος Μαρινόπουλος ο οποίος επίσης ανέφερε ότι είδε τον Θεοφίλου στο ψητοπωλείο Σάββας στην Καλλιθέα και 2 ημέρες αργότερα στο Αγρίνιο. Όπως ανέφερε από τις κινήσεις των προσώπων κρίνει ότι οι συναντήσεις μπορεί να ήταν και φιλικές.

Ο Μαρινόπουλος επιβεβαίωσε αυτό που ισχυρίστηκε πρωτόδικα, ότι δηλαδή η λήψη βιολογικού υλικού από τον Θεοφίλου έγινε κατά την προσαγωγή του και πριν αυτή μετατραπεί σε σύλληψη – γεγονός που όπως ανέφερε η συνήγορος κα Άννυ Παπαρρούσου καταδεικνύει τόσο την παρατυπία όσο και την σκοπιμότητα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Μαρινόπουλος: Αυτό που είδα είναι κι αυτό που λέω, ότι κατέβηκε από το ίδιο λεωφορείο χωρίς να μιλήσει και χωρίς να επικοινωνήσει με τον Καραγιαννίδη.

Παπαδάκης: Την περίπτωση να του ήτανε άγνωστος την αποκλείεται;

Μαρινόπουλος: Τίποτα δε μπορώ να αποκλείσω.

[...]

Παπαδάκης: Στην προηγούμενη παρακολούθηση που έγινε στον Σάββα και μετά στα Εξάρχεια, υπέπεσε στην αντίληψή σας να διαπράττει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη;

Μαρινόπουλος: Όχι.

Παπαδάκης: Και ρωτώ και εγώ, αποκλείεται το ενδεχόμενο η συνάντησή του με τον Σακκά να ήτανε μια φιλική συνάντηση και τίποτα παραπάνω;

Μαρινόπουλος: Συμφοιτητές είναι μπορεί να είναι φίλοι.

[...]

Παπαρούσσου: Άλλη καταγραφή που έχω από το πρωτόδικο. Αναφέρετε «έγινε προσαγωγή, όχι σύλληψη. Πάνω στο γραφείο του πήραν DNA. Οδηγήθηκε στο γραφείο – αρνήθηκε να δώσει DNA και στο διάστημα...»

Μαρινόπουλος: Εγώ τα είπα αυτά;

Πρόεδρος: Ναι, εσείς.

Παπαρρούσου: «Αρνήθηκε να δώσει DNA στο διάστημα μέχρι να γίνει σύλληψη.». Δηλαδή προσήχθη και του ζητήθηκε να δώσει DNA. Τα επιβεβαιώνετε αυτά;

Μαρινόπουλος: Δε το θυμάμαι...

Πρόεδρος: Τα έχετε πεί κύριε..

Παπαρρούσου: Άρα λοιπόν τι θέλω να πω με αυτό, σχετικά με τη σύλληψη που έγινε για ένα αδίκημα για το οποίο απαλλάχθηκε μετά από το εφετείο. Έχουμε μια προσαγωγή. Πριν τη σύλληψη λέτε εσείς του ζητήθηκε DNA. Ισχύει αυτό;

Μαρινόπουλος: Αφού το έχω πει, ναι.

[...]

Παπαρρούσου: Αναφέρει ότι το DNA του είχε ληφθεί πριν τη σύλληψη. Αυτό τί σημαίνει; Ότι σαφώς και υπήρχε μια σκοπιμότητα στη σύλληψή του και στη λήψη του βιολογικού υλικού. Και φυσικά η λήψη αυτή δεν είναι σύννομη ούτε ως προς το τυπικό – Να γίνει μετά την απόδοση της κατηγορίας και όχι πριν. Αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ σημαντικό συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι έχει απαλλαγεί από την κατηγορία για την οποία συνελήφθη – για την αντίσταση. Με αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι το δικαστήριό σας αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα της σύλληψης και όχι τη νομιμότητα. Υπήρχε συγκεκριμένη οδηγία, να συλληφθεί ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος [...] καθ' υπόδειξη της αντιτρομοκρατικής ή άλλων κύκλων που εγώ δε γνωρίζω συνελήφθη ο κατηγορούμενος – και όχι μετά από την εμφάνιση στοιχείων.


«Να σας πω την αλήθεια, υπέγραφα και δε διάβαζα»

Τρίτος κατέθεσε ο Γεώργιος Νάσσιος – ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοίκιαζε ο Θεοφίλου στην Λαμία. Όπως ανέφερε ο Θεοφίλου είχε νοικιάσει το σπίτι του χωρίς συμβόλαιο. [σ.σ. αναφέρθηκε στο πρωτόδικο είχαν συμφωνήσει σε ενοικίαση με χαμηλότερη τιμή – χωρίς απόδειξη]. Σε ερωτήσεις που απάντησε προέκυψε ότι ο Θεοφίλου δεν του είχε δείξει πως θέλει κάτι να κρύψει. Του είχε μιλήσει αρκετές φορές για τη δουλειά του, για την οικογένειά του που ζούσε στη Θεσσαλονίκη, τη δουλειά του πατέρα του κ.α.

Όταν ήλθε η σειρά της εισαγγελέως να εξετάσει τον μάρτυρα φάνηκε γι΄ άλλη μια φορά η σαφής πρόθεση και προκατάληψή της, αφού επί 45 λεπτά - έκανε επίμονες και παραπλανητικές ερωτήσεις στον μάρτυρα, γεγονός που προκάλεσε αρκετές φορές την αντίδραση της έδρας και του ακροατηρίου. Να σημειωθεί, ότι η εισαγγελέας αντίθετα στον Μαρινόπουλο της αντιτρομοκρατικής, δεν υπέβαλε ουδεμία ερώτηση ενώ απασχόλησε τον Μπαγατέλα για 2 λεπτά – χωρίς να κάνει τον παραμικρό έλεγχο στην αξιοπιστία του μάρτυρα. Ενδεικτικό επίσης ήταν ένα σημείο όπου η εισαγγελέας χρησιμοποίησε τη φράση “μέχρι να αποκαλυφθεί” αναφερόμενη στη ζωή του Θεοφίλου πριν τη σύλληψή του.

Στην αρχική κατάθεση του μάρτυρα στον ανακριτή δεν υπήρξε λόγος για ένα φιλήσυχο άτομο που δεν έδειχνε να έχει πρόθεση να κρύψει κάτι, ενώ υπήρξε λόγος για έντονη αλλοίωση χαρακτηριστικών πριν και μετά τη ληστεία. Όπως προέκυψε από τη ζωντανή διαδικασία της δίκης αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανακρινόταν επί μια εβδομάδα και στο τέλος του δόθηκε να υπογράψει μια κατάθεση τεραστίου όγκου – την οποία δε διάβασε (όπως ανέφερε και ο ίδιος – και φάνηκε από το λόγο του - “ένα δημοτικό έχει βγάλει”). Χαρακτηριστικά είπε, ότι κάθε μέρα τον ανέκριναν επί ώρες, σημείωναν και όταν τους ρωτούσε τι σημειώνουν, του έλεγαν ότι είναι τα όσα καταθέτει και πως θα του τα δώσουν να τα υπογράψει, όταν τα καθαρογράψουν . Το γεγονός αυτό καταδεικνύει αν μη τι άλλο τη μεθόδευση της αντιτρομοκρατικής για την δημιουργία ενός εγκληματικού προφίλ στο πρόσωπο του Τάσου Θεοφίλου.

(Τα ακόλουθα είναι ασύντακτα όπως τα κατέθεσε ο μάρτυρας στο δικαστήριο)

Πρόεδρος: Εσείς τί εντύπωση είχατε σχηματίσει για τον κατηγορούμενο;

Νάσσιος: Να σας πω ότι ήτανε ένας από τους καλύτερους ενοικιαστές που υπάρχουν εκεί στην πολυκατοικία. Εκεί στην πολυκατοικία δημιουργούνται ένα σορό επεισόδια [σ.σ. Έκανε λόγω για συμπεριφορά άλλων ενοικιαστών].

Πρόεδρος: Είχατε καλή εντύπωση;

Νάσσιος: Ναι, πάρα πολύ καλή.

[...]

Πρόεδρος: Κυκλοφορούσε στη Λαμία;

Νάσσιος: Ναι, απ' ότι έμαθα μετά εκεί. Ένα mini market. Που τον βλέπανε. Κανονικά.

Πρόεδρος: Κυκλοφορούσε .

Νάσσιος: Ναι ψώνιζε εκεί.

Πρόεδρος: Μένανε κι άλλοι άνθρωποι στο διαμέρισμα;

Νάσσιος: Δε γνωρίζω, γιατί ρώτησα τον ακριβώς από πάνω που έμενε – τον ρώτησα και μου είπε μετά από το συμβάν αυτό -λεω “ρε Ανδρέα έτσι κι έτσι” - τι έγινε λέω; Εσύ έβλεπες; Έκανες; -Όχι λέει, εγώ έβλεπα ένα παλικάρι.. Έμπαινε μέσα.. Μόνος του. Ούτε παρέες.

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι είναι από τη Θεσσαλονίκη;

Νάσσιος: Ναι.

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι έχει οικογένεια στη Θεσσαλονίκη;

Νάσσιος: Τον είχα ρωτήσει από που είσαι λέω, μου λέει από Θεσσαλονίκη.

[...]

Εισαγγελέας: Αν θέλατε να μπείτε μέσα σας άφηνε να προχωρήσετε;

Νάσσιος: Δε μου αρνήθηκε ποτέ. Τώρα ήταν ευγενικότητα...

Εισαγγελέας: Πως τον βλέπατε εσείς; Τυπικό τον βλέπατε; Φιλικό ή απόμακρο;

Νάσσιος: Όχι, μια χαρά. Με την ομιλία του, με το γέλιο του.

[...]

Εισαγγελέας: Μακριά μαλλιά όταν τον είδατε τον Ιούνιο του 2012. Αλλά μετά είδατε διαφορά. Τον Αύγουστο.. Είπατε ότι τα είχε κουρέψει πολύ κοντά – Σχεδόν γουλί.

Νάσσιος: Συγνώμη, συγνώμη. Μιλάμε για την ίδια χρονιά;

Εισαγγελέας: του 2012.

Νάσσιος: Όχι, όχι, εγώ μιλάω όταν με ρωτήσανε – όταν πρωτοήρθε στο σπίτι.

Εισαγγελέας: Την προτελευταία φορά που τον είδατε 12/6/2012 [σ.σ. πριν τη ληστεία]. Έτσι έχετε πει – ότι τον είδατε τότε – ότι είχε μακριά μαλλιά – ενώ αυτή τη φορά – Εννοείτε 17/8 [σ.σ. μετά τη ληστεία] τα είχε κουρέψει πολύ κοντά σχεδόν γουλί.

Νάσσιος: Δεν ήταν κουρεμένος όπως τον είδα τον Αύγουστο.

Εισαγγελέας: Πως ήταν τον Αύγουστο; - Εδώ [στην κατάθεση] είπατε σχεδόν γουλί.

Νάσσιος: Βεβαίως. Ναι.

Είσαγγελέας: Προηγουμένως είπατε άλλο πράγμα, ότι ήταν απλώς κουρεμένος. Το σχεδόν γουλί ισχύει ή δεν ισχύει που είπατε; Στον ανακριτή τα είπατε αυτά.

Νάσσιος: Ναι ναι.

Πρόεδρος: Γουλί τί εννοείτε; Είχε ξυρίσει το κεφάλι;

Νάσσιος: Γουλί εννοώ – Πως. Αυτός που παίρνει το ξυράφι και ξυρίζει το κεφάλι; Όχι. Δεν ήταν έτσι.

Εισαγγελέας: Μα αυτό είπατε. Γιατί το είπατε τότε στον ανακριτή;

Νάσσιος: Λέω πως ήταν γουλί. Γουλί εννοώ όπως κουρευόμουν εγώ στο δημοτικό. Έπαιρνα με τη μηχανή τα μαλλιά.

[...]

Εισαγγελέας: Είπατε αυτά. Την τελευταία φορά 12/6 είχε μακριά μαλλιά ενώ αυτή τη φορά 17/8 τα είχε κουρέψει πολύ κοντά σχεδόν γουλί.

[Φωνές από το ακροατήριο]

[...]

Εισαγγελέας: Το ότι ήταν απόμακρος και προσπαθούσε να μη μπείτε στο σπίτι αλλά να δώσει το ενοίκιο είναι αλήθεια ή ψέμα;

Νάσσιος: Σας είπα έχουμε τις ίδιες..

Εισαγγελέας[φωνάζοντας και διακόπτοντας]: Ισχύει η ερώτηση; Ερώτηση. Όχι θα ακούσετε. Ερώτηση. Υποβάλλουμε την εξής ερώτηση. Παρακαλώ να καταγραφεί όπως είναι.

Παπαδάκης: Τι bullying είναι αυτό στο μάρτυρα; Μισή ώρα bullying; Τέτοια ένταση; Δημιουργείτε ένταση.

[...]

Εισαγγελέας: “Προσπαθούσε να μη μπω στο σπίτι” είπατε.

Νάσσιος: Με το μυαλό το δικό μου. Κατά την φαντασία τη δική μου. Λέω “μήπως έχει τίποτα μέσα, καμιά κοπελιά”.

[...]

Εισαγγελέας: “Το τελευταίο εξάμηνο ερχόταν μια φορά στους 2 μήνες. Τις ίδιες ημερομηνίες και εξακολουθούσε να με πληρώνει κανονικά. ¨” Πως το ξέρατε αυτό;

Νάσσιος: Περνώντας. Επειδή έχω αντίθετες. Από το σπίτι μου για το χωριό μου. Για το σπίτι μου. Κάποια ώρα τα πρωινά λόγω της υπηρεσίας μου [σ.σ. Δασικός] πέρναγα από εκεί και έβλεπα το παράθυρο κλειστό. Και όταν έφτανε ο μήνας με έπαιρνε τηλέφωνο. Και λέω “θα ρχεται μια φορά το μήνα”.

Πρόεδρος: Υπόθεση κάνατε;

Νάσσιος: Ναι! Με αυτό το σκεπτικό έδωσα αυτή την κατάθεση.

[...]

Εισαγγελέας: Στον Εφέτη Ανακριτή είπατε ότι αφού έφυγε ότι “στα τζάμια είχε κολλήσει και χαρτόνια για να μη μπαίνει φως και από πάνω ήταν οι κουρτίνες”.

Παπαρρούσου: Ναι. Η αντιτρομοκρατική τα κόλλησε.

Νάσσιος: Τα είδα εγώ μετά αυτά.

[...]

Πρόεδρος: Ποιος τα κόλλησε;

Νάσσιος: Δε το ξέρω αυτό. Δε το είδα.

Εισαγγελέας: Αφού λέτε ότι “είχε κολλήσει”.

[Διαμαρτυρίες ακροατήριου]

[...]

Εισαγγελέας: Όταν δώσατε κατάθεση μετά τον Νοέμβριο του 2012 σας επέδειξαν 4 φωτογραφίες κάποιου προσώπου – μήπως αναγνωρίζετε ποιος είναι αυτός ο πρώτος ενοικιαστής [σ.σ. Φίλος του Θεοφίλου που νοίκιαζε πριν το σπίτι]. Και εσείς αναγνωρίσατε κάποιον. Και αναγνωρίσατε αυτόν εδώ [Δείχνει φωτογραφία του Γιάννη Μιχαηλίδη].

Νάσσιος: Όχι. Είπα “δε γνωρίζω κανέναν απ αυτούς”. Έτσι ακριβώς. Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά!

[...]

Παπαδάκης: Σας είχανε 5 ώρες, καταθέτατε και τα λοιπά. Το κείμενο που υπογράψατε [σ.σ. την κατάθεση]. Την ακριβή διατύπωση. Την διαβάσατε; Την ελέγξατε; Αν έχει γραφτεί έτσι ακριβώς όπως τα είπατε;

Νάσσιος: Να σας πω την αλήθεια υπέγραφα και δε διάβασα γιατί ήτανε τέτοιο [δείχνοντας με το χέρι του το μεγάλο πάχος της κατάθεσης] [...] είχαμε ανάκριση πρωί μεσημέρι βράδυ. Δηλαδή ένας από την αντιτρομοκρατική με έπαιρνε κάτω σε μια γκαρσονιέρα εκεί.. Για να πηγαίνει ο εισαγγελέας τουαλέτα τονα τ' άλλο κλπ – γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση αλλού. Μ' έπαιρνε, μ' έβαζε κάτω λέει “για πες μας” έλεγε. Μια ξεκίναγε απ' όλο το θέμα. Μια από το τέλος ανέβαινε προς την αρχή. Μια από τη μέση προς τα κάτω. Την άλλη από την αρχή. Τέτοια επί μια εβδομάδα.

[...]

Νάσσιος: Μια φορά υπέγραψα στην αστυνομία. Δεν ξέρω. Γράφανε γράφανε εκεί αυτά που έλεγα εγώ μια εβδομάδα. Και τελευταία μέρα μου λέει “θα ρθεις το βράδυ κάτω στην ασφάλεια να υπογράψεις αυτά που έχεις πει όλη τη βδομάδα”. Εντάξει λέω. “Αυτά που σ' έλεγα όλη τη βδομάδα”.

Πρόεδρος: Τα διαβάσατε πριν τα υπογράψετε;

Νάσσιος: Ήταν ένα πάκο τέτοιο [δείχνει μεγάλο πάχος]. Δε διάβασα τίποτα.

Πρόεδρος: Δε τα διαβάσατε αυτά που υπογράψατε;

Νάσσιος: Όχι.

Στην κατάθεση του Νάσσιου μεσολάβησε 30λεπτη διακοπή κατά την διάρκεια της οποίας αρκετά άτομα διαπιστώσαμε την προσπάθεια της πολιτικής αγωγής για ένα ακόμη φροντιστήριο μαρτύρων – αφού σε δυο μάρτυρες από την Πάρο δόθηκαν οι καταθέσεις και τις διάβαζαν απροκάλυπτα λίγη ώρα πριν να ακολουθήσει η κατάθεσή τους. Πρόκειται για τους αυτόπτες μάρτυρες που είχαν σταματήσει για να προμηθευτούν καφέ τη στιγμή που οι ληστές έβγαιναν από την τράπεζα.

Ακολούθησε η κατάθεση του Σακίκη Αλέξανδρου κατά την έναρξη της οποίας η κα Άννυ Παπαρρούσου επισήμανε το γεγονός ότι αναγνώστηκαν οι αρχικές καταθέσεις λίγο πριν την εξέταση – Πράγμα που αρνήθηκε τόσο το εξεταζόμενο άτομο όσο και η πολιτική αγωγή, προκαλώντας αντιδράσεις δεδομένου ότι αρκετοί άνθρωποι βρισκόμασταν μπροστά τη στιγμή που η συνήγορος μπήκε στην αίθουσα ρωτώντας τους μάρτυρες τι διαβάζουν.

Παρ' όλα αυτά η κατάθεση του Σακίκη δεν εξυπηρέτησε την πολιτική αγωγή που προσπαθεί από το πρωτόδικο να αποδείξει πως ο ληστής με το καομπόικο καπέλο (στο εξής ΛΚΚ) ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Μίχα – οπότε και ο Θεοφίλου στον οποίο αποδίδεται η ταυτότητα του ΛΚΚ ζητείται να καταδικαστεί για ανθρωποκτονία και όχι για απλή συνέργεια. Σύμφωνα με τον μάρτυρα το άτομο που είδε να σημαδεύει προς το μέρος του Μίχα φορούσε μακρυμάνικη μπλούζα σε αντίθεση με τον ΛΚΚ που ήταν το μοναδικό άτομο που φορούσε κοντομάνικο. Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, εκνευρισμένοι επειδή η κατάθεση του μάρτυρα δεν είχε την εξέλιξη που επιθυμούσαν, έφτασαν σε σημεία θεατρινισμού, φωνάζοντας στον μάρτυρα, ότι αν τα λέει αυτά από φόβο να φύγει από την αίθουσα..

Ο Σακίκης όπως και όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες ανέφερε πως δεν αναγνωρίζει τον Θεοφίλου στο πρόσωπο κανενός από τους ληστές.

Σακίκης: Εγώ είδα την κίνηση που τον σημάδεψε στο κεφάλι

Εισαγγελέας: Ποιος;

Σακίκης: Δε θυμάμαι.

Πρόεδρος: Είχε μακρύ μανίκι ή κοντό;

Σακίκης: Μακρύ.

Πρόεδρος: Μακρύ μανίκι.

Σακίκης: Μακρύ.

[...]

Πολιτική αγωγή: Είπατε για πρώτη φορά ότι θυμόσαστε ότι αυτός που πυροβόλησε τον Μίχα ήταν αυτός με το μακρυμάνικο. Και δε το έχετε πει πουθενά. Είναι σοβαρό. Δηλαδή θυμηθήκατε τώρα το πιο σοβαρό μετά από 5 χρόνια και δε το θυμόσασταν αμέσως να το πείτε;

Σακίκης: Είπα φευγαλέα..

Πολιτική αγωγή: Κύριε μου φοβόσαστε κάτι;

Σακίκης: Δε φοβάμαι τίποτα.

Πολιτική αγωγή: Φοβόσαστε; Ε; Άμα είναι να φοβόσαστε προτιμώ να μου πείτε ότι “φοβάμαι” και σηκωθείτε φύγετε!

[Διαμαρτυρίες από το ακροατήριο]

[Παρενέβη η πρόεδρος ζητώντας από την πολιτική αγωγή να μη μιλάει μ’αυτόν τον τρόπο στον μάρτυρα.]


Η δικάσιμος για τις 6/2 ακυρώθηκε και η δίκη θα συνεχιστεί στις 10/2/2017 στον 4ο όροφο του Εφετείου της Λουκάρεως – Αίθουσα: 100Α 9:00π.μ.
Ρεπορτάζ: GiaNt & Σύλβια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.