Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ξαναβγήκαν στους δρόμους τα τρακτέρ



Από το ιστορικό γεφύρι της ‘Αρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της ‘Αρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».



Τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη με τους αγρότες να διεκδικούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και να διαμαρτύρονται για το τσουνάμι φόρων και το νέο ασφαλιστικό καθεστώς.

Ενδειτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την εξέλιξη στο μέτωπο των αγροτών είναι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου που έσπευσε να καθησυχάσει τον αγροτικό κόσμο λέγοντας πως επανεξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα του φορολογικού υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ αναφέρθηκε στα αγροτικά σπίτια, λέγοντας πως «εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30%».

Την Δευτέρα στήνονται επίσης τα πρώτα μπλόκα σε Αίγιο, Μελούνα Λάρισας και στην εθνική οδό Άργους – Κορίνθου. Οι αγρότες όπως είχε προαναγγείλει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, θα προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από εφορίες και τράπεζες στις πλατείες πόλεων. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα κατα μήκος όλων των εθνικών οδικών αξόνων, έως την ερχόμενη Παρασκευή. Η μαζική «έξοδος» προς το εθνικό οδικό δίκτυο αναμένεται την Πέμπτη.

Στο μπλόκο της Νίκαιας θα συμμετάσχουν και οι αγρότες της Λάρισας την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, με βάση τις αποφάσεις που πήραν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Πριν ενωθούν με το κεντρικό μπλόκο για τον αποκλεισμό της εθνικής οδού, οι αγρότες της Λάρισας οργανώνουν τη Δευτέρα τοπικό μπλόκο στη διασταύρωση Αργυροπουλίου (Μελούνα). Σε εκείνο το σημείο στο μπλόκο συμμετέχουν αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ την ίδια μέρα οι αγρότες από άλλες περιοχές του νομού θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Σε διαδικασία προετοιμασίας, αλλά και λήψης οριστικών αποφάσεων για έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φερραίου στην Μαγνησία.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τότε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, από την περιοχή του Αερινού υπολογίζει έξοδο μέχρι 40 τρακτέρ στον οδικό κόμβο σε πρώτη φάση, χωρίς να έχει ακόμη αποφασισθεί η ημέρα της κινητοποίησης, που θα συνδυαστεί με την κάθοδο των τρακτέρ στη Νίκαια υπό τον Βαγγέλη Μπούτα.

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές και βγαίνουν στα Πραιτώρια, διεκδικώντας την επιβίωσή τους, οι αγρότες του Συλλόγου Αστερουσίων. Ηδη από την Κυριακή άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο, όπου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνέλευσή τους, για να συναποφασιστούν οι λεπτομέρειες για την κινητοποίησή τους, που τυπικά ξεκινάει αύριο. «Το κάλεσμα είναι για την Δευτέρα στις 10.00 το πρωί.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.». Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση αύριο το πρωί στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών – Πύργου. Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για την Δευτέρα το πρωί στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Οι αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που παραδοσιακά δημιουργούν το μεγάλο και ισχυρό μπλόκο των Μικροθηβών, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προβληματισμού, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντσιο, αφού δεν υπάρχει έντονη διάθεση για κινητοποίηση και δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών. Στάση αναμονής τηρούν και οι αγρότες από τις περιοχές του Πηλίου.

Στις Σέρρες οι αγρότες ξεκινούν να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του μήνα, αναμένεται να κινηθούν για να στήσουν μπλόκο στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Το μπλόκο στον Προμαχώνα έχει προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών της Βουλγαρίας, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα και στην Κομισιόν, επισημαίνοντας την οικονομική ζημία που υφίστανται επιχειρήσεις της χώρας από το μπλόκο στις μεταφορές. Μάλιστα, οι βούλγαροι αυτοκινητιστές έχουν απειλήσει με αντίποινα, που ωστόσο δεν φαίνεται να πτοούν τους αγρότες.


πηγή: hit and run

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.