Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση για την τοποθέτηση του Τζέφρεϋ Πύατ στη θέση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα


Στις 24 Οκτώβρη, το βράδυ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού παρουσία πολλών στελεχών του αστικού πολιτικού κόσμου, στο «USS Mount Whitney» (κινητό στρατηγείο του 6ου στόλου, όταν αυτός βρίσκεται σε επιχειρησιακή ανάπτυξη) πραγματοποιείται η επίσημη τελετή υποδοχής του νέου Πρέσβη.

Η αντικατάσταση του Ντέιβιντ Πιρς από τον Τζέφρεϋ Πύατ μονάχα τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, σε μια περίοδο κρίσιμη για τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο εγχώριος αστικός τύπος είναι αποκαλυπτικός για το ρόλο του νέου Πρέσβη. Το ΒΗΜΑ περιγράφει τον “αποφασισμένο κ. Πάιατ”, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται στον “κομβικό ρόλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα”, ενώ το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ γράφει: “Είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι ο Τζέφρι Πάιατ θα επιλέξει ένα χαλαρό προφίλ χωρίς να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας”.

Ο Τζέφρεϋ Πύατ, δεν είναι ένας τυχαίος διπλωμάτης καριέρας. Από την κρίσιμη θέση του Αμερικάνου Πρέσβη στο Κίεβο οργάνωσε, εξόπλισε και στήριξε πολιτικά την αντιδραστική εξέγερση του Μαϊντάν και το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Γιανουκόβιτσ. Τις μέρες του ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Τάγματος Αζόφ και των άλλων ναζιστικών-παραστρατιωτικών οργανώσεων από τον Αμερικάνικο Στρατό.

Στην Ελλάδα ήρθε για να επιβάλλει δυναμικά τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού:

1. Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ (με πρόταση της συγκυβέρνησης να μετατραπεί και η Κάρπαθος σε νατοϊκή αεροπορική βάση), την πλήρη μετατροπή της σε “προκεχωρημένο φυλάκιο” του ιμπεριαλισμού. Μια πολιτική που προωθεί συντεταγμένα η “αριστερά” του κεφαλαίου, βαθαίνοντας την εξάρτηση και μπλέκοντας τη χώρα σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες.

Η αύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία είναι γεγονός. Η στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού από τις ΗΠΑ και η ανοχή, τουλάχιστον, στην ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους από τους συμμάχους της (Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ) με στόχο την ανατροπή του Άσαντ δεν είχε τα αποτελέσματα που επεδίωκε. Πλέον οι Αμερικάνοι βομβαρδίζουν τη Συρία, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά του ISIS, για να αναβαθμίσουν την διαπραγματευτική τους ισχύ σε σχέση με το μέλλον της. Ταυτόχρονα, ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ συμμετέχουν στη μάχη της Μοσούλης στο Ιράκ. Ενώ στη Λιβύη, μετά την ανατροπή του Καντάφι (από μια “εξέγερση” υποκινούμενη από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό), σχεδιάζεται μια ακόμα στρατιωτική επέμβαση με στόχο την αποκατάσταση της “τάξης”. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ως τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του νέου Πρέσβη ήταν στη Βάση της Σούδας στην Κρήτη.

2. Τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την ΕΕ. Ένα διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας που θα οδηγεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Κασπίας, ακόμα και των ΗΠΑ (μέσω τερματικού πλωτού σταθμού LNG που θα κατασκευαστεί στο Β. Αιγαίο) προς της χώρες της Ευρώπης. Σε ομιλία του Τζέφρεϋ Πύατ στη Γερουσία είχε δηλώσει σχετικά: “Και τέλος για την ενέργεια, όπως έχω δει και στη θητεία μου στην Ουκρανία, η διαφοροποίηση πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας εγκαινίασε τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline ενώ ο Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι επίσης στα σκαριά. Τα έργα αυτά θα δώσουν εκατομμύρια στην οικονομία, θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, και θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ενεργειακά ασφαλή”. Πρόκειται για ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ με γεωπολιτικές και οικονομικές απολήξεις που αφορά τόσο την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, όσο και τα συμφέροντα των ισχυρών αμερικανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κράτος του Ισραήλ.

3. Την αντιπαράθεση με τη Γερμανία σε σχέση με το ζήτημα του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η “αριστερά” του κεφαλαίου, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για τη διευθέτηση του χρέους στην πλήρη στοίχιση της με τα αμερικάνικα συμφέροντα. Ήδη από την εποχή του δημοψηφίσματος η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της Αμερικάνικης Κυβέρνησης. Ένα γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στο απόρρητο τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και δανειστών, τον Ιούλιο του 2015, το οποίο και διέρρευσε στα ΜΜΕ. Με την τυχοδιωκτική πολιτική της η συγκυβέρνηση (που αποκρύβει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει) βαθαίνει την εξάρτηση από τον αμερικάνικο παράγοντα, ελπίζοντας σε μια διευθέτηση για το χρέος και μια δήλωση, την οποία ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της συγκυβέρνησης θα τη διαφημίσει σαν κάποια μεγαλειώδη νίκη.

Πολιτική και οργανωτική επαγρύπνηση για το ρόλο του νέου Πρέσβη

Καμία ανοχή στον εξωραϊσμό της αμερικάνικης πολιτικής από την “αριστερά” του κεφαλαίου

Να κλείσουν οι Βάσεις του ΝΑΤΟ

Πόλεμο στον ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο και το κράτος του

Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ

Υ.Γ. Να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα τον Νοέμβρη όπως του αρμόζει!

φωτο: Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην εκδήλωση υποδοχής του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.