Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Ένα βιβλίο για τα προσφυγόπουλα – Συνέντευξη του Ν. Καλαϊτζίδη για το «Το ταξίδι της Χαλιμά»Σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε όλη την Ελλάδα, «ταξιδεύει» η Χαλιμά, η πρωταγωνίστρια του διαπολιτισμικού παραμυθιού που δημιούργησε η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου Mermiξ με τη συνεργασία δεκάδων εθελοντών.

Μιλήσαμε με τον Νίκο Καλαϊτζίδη, εκ των δημιουργών του βιβλίου, για να μας πει περισσότερα για αυτή την ιδέα, που ήδη παίρνει «σάρκα και οστά».

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

-Τι μας παρουσιάζει το βιβλίο με τίτλο «Το ταξίδι της Χαλιμά»;

Την ιστορία της μικρής Χαλιμά, η οποία φεύγει από την χώρα της, την Χώρα του Ήλιου, για να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και να ζητήσει από την Χώρα της Βροχής, να στείλουν σύννεφα που βρέχουν πίσω στην χώρα της που δεν σταμάτησε να βρέχει.

-Πως συλλάβατε την ιδέα για την έκδοση, και ποιος ο σκοπός του;

Η Ιδέα ήρθε από μια απλή παρατήρηση, ότι τα παιδιά πρόσφυγες δεν είχαν μαζί τους κάποιο βιβλίο ώστε να έχουν με αυτό λίγο ποιοτικό χρόνο. Ο σκοπός του βιβλίου είναι να ενδυναμώσει την παιδικότητά τους, να τονώσει την ελπίδα τους και να τους δώσει μια συναρπαστική ιστορία.

-Ποια είναι η διαδικασία με την οποία το βιβλίο θα φτάσει στα προσφυγόπουλα που μένουν στη χώρα μας;

Για να μπορέσει το 120σέλιδο εικονογραφημένο βιβλίο να εκτυπωθεί σε χιλιάδες αντίγραφα, θα χρειαστεί την βοήθεια όλων μας ώστε να μαζέψουμε τα χρήματα που απαιτούνται για αυτό. Μέσω της ιστοσελίδα www.thejourneyofhalima.com/donate μπορεί ο καθένας να δώσει ότι μπορεί. Έχουμε υπολογίσει ότι ακόμα και με 8 ευρώ δωρεάς, θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα βιβλίο σε ένα παιδί πρόσφυγα.

-Αντιμετωπίσατε προβλήματα και εμπόδια στην υλοποίηση του project;

Το μόνο εμπόδιο ήταν ο χρόνος και οι αλλαγές της πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες. Το project ξεκίνησε όταν οι πρόσφυγες ήταν σε κίνηση και τελείωσε όταν είχαν πλέον τοποθετηθεί στους τόπους φιλοξενίας τους. Έπρεπε να συμβαδίζουμε και να εξελίξουμε το πρόγραμμα ανάλογα με τις νέες ανάγκες.

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το «ταξίδι» του βιβλίου;

Στη συλλογή δωρεών από τον κόσμο και δεν πάει ακόμα όσο καλά θα θέλαμε. Χρειαζόμαστε ακόμα την βοήθεια σας.

-Ποια είναι η σύνθεση της ομάδας που δημιούργησε το βιβλίο;

Η βασική ομάδα είναι η μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου Mermiξ, η Dr διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Εύη Μάρκου και ο γραφίστας Κωνσταντίνος Φούντος. Στην ομάδα της Χαλιμά υπάρχουν ακόμα 70 άνθρωποι και μπορεί ο καθένας να δει περισσότερα για αυτούς στο http://thejourneyofhalima.com/about-us/

-Πρόσφατα υπήρξαν ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στη χώρα μας. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα;

Θα έπρεπε να χαιρόμαστε που φιλοξενούμε παιδιά που έζησαν σε εμπόλεμους τόπους. Να χαιρόμαστε που τα ελληνόφωνα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να τα γνωρίσουν και να γίνουν φίλοι. Να χαιρόμαστε που θα μεγαλώσει ο κόσμος τους.

-Ποια είναι τα επόμενα βήματα της ομάδας;

Εκτός από το «Το Ταξίδι της Χαλιμά» και την δημιουργία του σε παράσταση, έχουμε στο πρόγραμμα διάφορες παραστάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Είμαστε μια εταιρία θεάτρου πάνω απ όλα.

Το Μώβ

Η συνένευξη δημοσιεύθηκε στο alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου