Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Τα βλαστάρια εφοπλιστών ο καρκίνος των νησιών

Με αφορμή το τραγικό γεγονός διεμβολισμού λάντζας από ταχύπλοο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Λίγο ως πολύ το γεγονός του διεμβολισμού είναι γνωστό όπως και οι βάσιμες υπόνοιες ότι στη θέση του οδηγού του μοιραίου ταχυπλόου βρισκόταν ο γιός ή ο εγγονός του υπερήλικα που ανέλαβε την ευθύνη.

Δεν θα επιχειρήσω να το παίξω Κλουζώ και να διαλευκάνω την υπόθεση, υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που καταπιάνονται με το αντικείμενο σε επίπεδο αστυνομικού σεναρίου. Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η εγκληματική νοοτροπία του φραγγάτου που πουλάει μούρη πίσω από το τιμόνι ενός σκάφους και πρέπει όλοι μας να κάνουμε στην πάντα για να περάσει.

Στα κυκλαδονήσια, ιδιαίτερα τις λεγόμενες "Μικρές Κυκλάδες" (Κουφονήσια-Δονούσα-Σχοινούσα-Ηρακλειά), και σε αντίθεση με την ντόπια χλωρίδα/πανίδα που εξαφανίζεται, το είδος αυτό φαίνεται να ευδοκιμεί. Το θέαμα υπερμεγεθών σκαφών αναψυχής με πολυπληθές πλήρωμα, υπηρετικό προσωπικό και φύλαξη όσο πάει γίνεται και συχνότερο.

Εφοπλιστές κατα κύριο λόγο που είτε έχουν χτίσει βίλλες είτε ξεκαλοκαιριάζουν σε μόνιμη βάση, αλλά και άλλου είδους κοινωνικά παράσιτα που απολαμβάνουν την παρέα τους, συμπεριφέρονται λίγο ως πολύ σαν φεουδάρχες των νησιών.

Εγκατεστημένοι στις βίλλες ή στα σκάφη τους πηγαινοέρχονται με ελικόπτερα για δουλειές ή για την πλάκα τους, ενώ το καθεστώς που επιβάλλουν τα ταχύπλοα με τα οποία παίζουν στη θάλασσα είναι κυριολεκτικά τρομοκρατικό.

Φυσικά οι γόνοι τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, έχουν την πρωτοπορία στις μαλακίες με ταχύπλοα ξέροντας καλά ότι το όνομά τους και μόνο είναι ικανό να καλύψει ότι ζημιά κι αν προξενήσουν, ακόμα και θανάτους.

Ενδεικτικά μεταφέρω ορισμένες εικόνες για να γίνει κατανοητή η συμπεριφορά τους.

Μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια με ταχύτητες 35-40 μιλίων/ώρα, τη στιγμή που το όριο είναι στα 5 μίλια. Στα παράπονα άλλων απαντούν με βρισιές κι απειλές.

Με ανάλογες ταχύτητες πλέουν σε απομακρυσμένες περιοχές, βραχονησίδες, απομονωμένες παραλίες κλπ όπου βρίσκουν καταφύγιο φώκιες ή γεννούν θαλάσσιες χελώνες (λιγότερες από τα νησιά του Ιονίου αλλά παρούσες κι εδώ).

Προσεγγίζουν παραλίες με κόσμο που κολυμπάει με εξίσου ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με τη λογική "τι θέλουν όλοι αυτοί στα χωράφια μας;".

Τρομοκρατούν χειριστές κοπήλατων (βάρκες, κανώ κλπ) ότι "δεν τους βλέπουν και θα τους πατήσουν" τη στιγμή που είναι σαφές στους κανονισμούς πλεύσης ότι τα κοπήλατα σκάφη έχουν πάντα προτεραιότητα έναντι των μηχανοκίνητων.

Συνοδεύονται πάντα από ένα στρατό φασιστόμουτρων που έχει προσλάβει ο πατέρας/παππούς τους να τους φυλάνε. Οι τύποι συμπεριφέρονται πραγματικά σαν ναζί της θάλασσας, περιφέρονται με jet ski με τέρμα γκάζι γύρω από τα σκάφη των αφεντικών τους όσο κινούνται και με ένα ύφος "έχω πολύ σημαντική δουλειά να κάνω". Δε διστάζουν να απειλούν ευθέως τους πάντες, λιμενικούς, ντόπιους κλπ προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακές θέσεις για να δέσουν τα σκάφη του αφεντικού τους.

Οι εξεφτελισμοί των φτωχών από αυτούς τους τσογλαναράδες είναι διαρκές φαινόμενο. Στήνουν κοπέλες να λικνίζονται προκειμένου να διαλέξουν ποιές θα καλέσουν (με αμοιβή) στο πάρτυ στο σκάφος τους, ξεφτιλίζουν μαγαζάτορες και υπαλλήλους στα μαγαζιά που επισκέπτονται και γενικά διασκεδάζουν ποδοπατώντας την αξιοπρέπεια των άλλων. Χαρακτηριστική φράση "εγώ σε πληρώνω κι όταν σου λέω να χορεύεις θα χορεύεις".

Φυσικά κανείς δε μπορεί να εξευτελίσει κάποιον αν δεν το αποδεχτεί ο δεύτερος. Οσοι κι αν είναι οι λόγοι που δε θέλει κανείς να κάνει φασαρία, όταν αφήνει τέτοια παράσιτα να τον εξεφτελίζουν έχει ακέραια την ευθύνη.

Συγκεκριμένα οι εφοπλιστές που αποτελούν, μαζί με τα βλαστάρια τους τον καρκίνο των Μικρών Κυκλάδων είναι οι Πολέμης, Παπαδημητρίου, Μαρτίνος, Πατέρας και οι καλεσμένοι τους. Πριν λίγα χρόνια για παράδειγμα, οι μπράβοι του Μαρινάκη που είχε πάει στη Σχοινούσα καλεσμένος του Παπαδημητρίου, τραμπούκισαν νησιώτη επειδή έσπασε την τρομοκρατία τους κάνοντας τους πλάκα (συγκεκριμένα ήπιε το κρασί του στην υγεία του παναθηναικού). Το περιστατικό έγινε κατα τη διάρκεια μιας "τελετής εξεφτελισμού" ενός πιανίστα που είχαν φέρει μαζί τους τα κοινωνικά αυτά παράσιτα.

Σε μια βραχονησίδα όπου έγινε πριν λίγα χρόνια ο γάμος ενός από τους γόνους του Μαρτίνου, το σκηνικό της φιέστας αφέθηκε να σαπίσει στην παραλία, ενώ παραπάνω οι φασιστοειδείς σωματοφύλακές τους είχαν χτίσει πέτρινα πολυβολεία για την περίσταση.

Οι επισκέψεις γνωστών φασιστοειδών (π.χ. Κασιδιάρη-Λαγού) με τους οποίους συντρώγουν αρκετοί από αυτούς μένουν σε στενό κύκλο, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, δεν παύουν όμως να γίνονται αντιληπτές. Αλλωστε οι ίδιοι δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους προς το "ευγενές" είδος των ασπόνδυλων.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα παράσιτα γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι παρά παράσιτα της κοινωνίας, χωρίς καμιά αξιοπρέπεια, κι έτσι διασκεδάζουν στερώντας την αξιοπρέπεια των άλλων.

Βέβαια, να πούμε εδώ ότι δε σκύβουν όλοι το κεφάλι απέναντι στους θρασύτατους αυτούς μαντάκους (τσιμπούρια) των νησιών. Εχουν υπάρξει στο παρελθόν τόσο εξεγερτικές πράξεις όπου νησιώτες κατέβασαν με δυναμίτες τους τοίχους που έχτιζαν για να οικειοποιηθούν παραλίες, όσο και μεμονωμένες, ατομικές πράξεις αντίστασης ανθρώπων που τους έδειξαν πόσο αδύναμοι είναι μπροστά σε ένα πραγματικά αξιοπρεπές άτομο.

Δεν έχουν λείψει ευφάνταστες πράξεις αντίστασης όπου τα πολυτελή τους σκάφη που αγκυροβόλησαν σε ερημικού όρμους δέχτηκαν βροχή από σακούλες σκατά.

Ομως η πραγματικότητα, ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης, χαρακτηρίζεται από όσους υποτάσσονται σ'αυτά τα τσογλάνια. Ετσι παίρνουν θάρρος και εγκληματούν.

Ας μην ξεχνούν όμως ότι σ'αυτά τα νερά δεν έχουν πλεύσει μόνο οι όμοιοί τους φεουδάρχες, Βενετσιάνοι, Οθωμανοί, Ρωμιοί προεστοί, αλλά και οι πειρατές που τους είχαν ξεκάνει. Αν μη τι άλλο, έχει ήδη αποδειχτεί και απ'αυτούς πως απέναντι σε μια εξεγερμένη αξιοπρέπεια δε μπορεί να τους προστατέψει κανένας στρατός φασιστοειδών.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.