Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Εργολάβοι "καθαριότητας" στα Τρίκαλα. Μία ιστορία εργαζομένων που μπορει να αφορά και την Άρτα και τότε και όλους εμάς..


Μία κατάσταση βίας κατά εργαζομένων βρήκε το χώρο της "δημοσιοποίησης" της στο νοσοκομείο Τρικάλων . Πεδίο αντιπαράθεσης οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα με τους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εργαζόμενες στην καθαριότητα... Το νοσοκομείο της Άρτας δεν ξεφεύγει απο τον κανόνα της εκμετάλλευσης,  σε κάθε περίπτωση είμαστε μόνο με το δίκιο των εργαζομένων..
Ακολουθεί αναλυτικό κείμενο για τα όσα έγιναν στο νοσοκομείο Τρικάλων..

Και στα Τρίκαλα και παντού, αγριότητα εναντίον καθαριστριών


Γράφει η Σίσσυ Βωβού (απο Το Μωβ)

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα προς 1η Αυγούστου σκηνές αγριότητας ενάντια σε δύο καθαρίστριες που πήγαν να αναλάβουν βάρδια με καινούρια, «ατομική σύμβαση» με το νοσοκομείο. Οι εργαζόμενες υπέγραψαν την «ατομική σύμβαση» μαύρα μεσάνυχτα, για να πιάσουν δουλειά, αλλά προπηλακίστηκαν, απειλήθηκαν και απομακρύνθηκαν από εκπροσώπους του εργολάβου, ο οποίος αμφισβητεί τη νομιμότητα του νέου νόμου, με βάση τον οποίο απομακρύνεται από το νοσοκομείο, ενώ η μια από αυτές κλήθηκε να καταθέσει στην εισαγγελία στις 2 τα ξημερώματα. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν από αστυνομικούς η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών.

Οι 39 καθαρίστριες προσελήφθησαν με τον νέο νόμο 4368/2016/Α22 ο οποίος έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους ενδιαφερόμενους και έχει «παγώσει», ενώ συγκεκριμένα ο εργολάβος του νοσοκομείου έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εκδίωξής του από το νοσοκομείο, τα οποία θα συζητηθούν στις 18 Αυγούστου. Στο μεταξύ, ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει ότι οι απώλειες του Δημοσίου από την παραμονή της εταιρείας, ανέρχονται σε 200.000 ευρώ ετησίως.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Πολλάκης, λαλίστατος και με έπαρση ως συνήθως, καταγγέλλει την αστυνομία που σε επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας, ξεχνώντας να αναφέρει ότι ενάμισυ χρόνο μετά την εγκαθίδρυση της «κυβέρνησης της αριστεράς» οι καθαρίστριες όλου του δημοσίου βρίσκονται ακόμα στις εργολαβικές εταιρίες, συχνά απλήρωτες για μήνες τον ισχνό μισθό τους, ότι η μετάβαση στις «ατομικές συμβάσεις» απευθείας με τα διάφορα ιδρύματα ακολουθεί ρυθμούς χελώνας, όπως είδαμε και στην περίπτωση των καθαριστριών του ΟΣΥ για τις οποίες έχουμε γράψει στο Μωβ, και επίσης ξεχνώντας ότι πήγανε να υπογράψουν τη σύμβασή τους, έστω και αυτή την ακατάλληλη που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταγγείλει εδώ και 10ετίες, στις 12 τη νύχτα. Όλα τα ξέχασε ο κ. Πολλάκης, εκπρόσωπος της κυβερνητικής αναισθησίας απέναντι στο πιο σκληρά εργαζόμενο κομμάτι που είναι οι καθαρίστριες και άλλο βοηθητικό προσωπικό, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, για να μην ξεχνιόμαστε, γυναίκες. Οι πιο φθηνές, και οι πιο αδικημένες.

Να θυμίσουμε, για την ιστορία, ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο το καλοκαίρι του 2014 οι καθαρίστριες που δούλευαν στον ίδιο εργολάβο προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, καταγγέλλοντας ότι ήταν απλήρωτες και ότι η εταιρεία τις εκφόβιζε για να τις φιμώσει.

Επίσης δεν ξεχνάμε ότι όσο κι αν η όποια εξουσία τα βάζει με τις καθαρίστριες, τόσο αυτές απαντούν με αγώνες εδώ και 10ετίες. Δεν ήταν μόνο η Κωνσταντίνα Κούνεβα, είναι χιλιάδες.
Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, ο εργολάβος Ε. Τσιάτσιος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά εννέα συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και αλληλέγγυων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.