Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

16 Αυγούστου 1943 οι Ναζιστές σφάζουν το Κομμένο

                      
Μία από τις πιο φρικιαστικές ιστορίες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα έγινε στο Κομμένο Άρτας στις 16 Αυγούστου 1943.. Τα ξημερώματα αυτής της ημέρας δεκάδες Γερμανοί ναζιστές  εισέβαλαν στο χωριό, έκλεισαν κάθε πιθανή έξοδο και εκτέλεσαν, βίασαν, έκαψαν ζωντανούς  δεκάδες κατοίκους. Στη συνέχεια έκατσαν στην κεντρική πλατεία τρώγοντας και πίνοντας μπύρες..
Το γεγονός αυτής της σφαγής είναι της ίδιας κλίμακας βιαιότητας όπως και της σφαγής στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο.. 
Στη σφαγή του Κομμένου δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά αποβράσματα 317 άνθρωποι σχεδόν το μισό χωριό ανάμεσα τους δεκάδες παιδιά κάτω των 10 ετών.. 
Η ναζιστική θηριωδία  θα μείνει  ατιμώρητη  .. Στην πολιτική συνέχεια της τότε  ναζιστικής κατοχής , οι ντόπιοι ναζιστές συνεργάτες των γερμανών δολοφόνων θα αξιοποιηθούν από τα μεταπολεμικά ακροδεξιά καθεστώτα και θα  βρεθούν σε καίριες θέσεις σε κόμματα ,  στον κρατικό μηχανισμό(αστυνομία, στρατός κλπ) έως και σήμερα.. 
Το ίδιο το γεγονός της σφαγής θα μείνει απομονωμένο στο μνημείο  του χωριού και η αφήγησή του θα περιοριστεί  σε μεμονωμένες ημερομηνίες μνήμης με δακρυσμένες αναφορές  “θυματοποίησης” ,   χωρίς φανερά  να συμμετέχει στην εκπαίδευση , στην  παιδεία των ερχόμενων γενιών, οικοδομώντας αργά και σταθερά τη λήθη της ναζιστικής θηριωδίας και τη μετατροπή της σε ένα "στιγμιαίο" γεγονός και σίγουρα όχι  ώς μέρος της διαρκής πάλης  των λαών κατά του Φασισμού.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.