Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Νέα κατάληψη στέγης προσφύγων-Καποδιστρίου και Κάνιγγος(Αθήνα)


1779698_1220327754662254_4157149692668602690_n

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ & ΚΑΝΙΓΓΟΣ

[Ακολουθεί το κείμενο-παρουσίαση του εγχειρήματος]

Η ελληνική κοινωνία ζει σήμερα τον πυκνότερο πολιτικό χρόνο που έχει υπάρξει στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα προσφυγικά ρεύματα και η διαχείρισή τους βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης παγκοσμίως, γκρεμίζουν βολικές ταυτότητες αιώνων και θέτουν σε όλες τις κοινωνίες το ερώτημα μιας νέας κοινότητας ή ενός νέου διαχωρισμού. Τα θεμέλια για το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας μπαίνουν μέρα με τη μέρα και ακόμα και η μικρότερη κίνηση θα κρίνει καθοριστικά το μέλλον. Ζώντας “στην εποχή των τεράτων” υπέροχες στιγμές κοινωνικής αλληλεγγύης συνυπάρχουν με σκοταδιστικές ρατσιστικές συμπεριφορές μνησίκακου όχλου και οφείλουμε να πάρουμε θέση.

Σήμερα εκατοντάδες δομές αλληλεγγύης στην κυριολεξία σώζουν ζωές, περιθάλπτουν και φιλοξενούν χιλιάδες προσφύγων χωρίς καμία στήριξη από κράτος, κεφάλαιο και “Μ”ΚΟ. Τα κράτη της ΕΕ , θέλοντας να διατηρήσουν το μονοπώλιο της προσφυγικής διαχείρισης -και άρα την επιβολή των όρων της ζωής και της ιδιότητας του πολίτη- αντιδρούν με τη στρατιωτικοποίηση του ζητήματος και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με τις κατηγορίες της “διακίνησης”. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε αυτή την κατεύθυνση και είναι σίγουρο ότι πλήθος προσφύγων δε θα έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από την Ελλάδα και θα υποστούν ρατσιστικές πολιτικές καταγραφής , εγκλεισμού και απέλασης με αβέβαιο ορίζοντα.

Όπως είναι φυσιολογικό οι αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης στηρίζουν μέχρι σήμερα την κίνηση των προσφύγων προς τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά πολύ σύντομα θα κληθούν να συνεισφέρουν στην επερχόμενη κατάσταση.
Εν όψει αυτής της συγκυρίας ομάδα αλληλέγγυων καταλάβαμε κτίριο στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Καποδιστρίου με σκοπό να αποτελέσει άμεσα αυτοοργανωμένη δομή στέγασης προσφύγων. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε άλλο ένα εγχείρημα στα δεκάδες αντίστοιχα που ήδη στέκονται αλληλέγγυα στους κατατρεγμένους και παράλληλα διευρύνουν τους ορίζοντες του κόσμου της αυτοοργάνωσης.

Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στο επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει σύντομα: μόνιμη στέγαση, προοπτική δικτύωσης των εγχειρημάτων, πολλαπλασιασμός τους και μεσοπρόθεσμα η δημιουργία δομών αλληλεγγύης από τους ίδιους τους πρόσφυγες-μετανάστες, δομών που θα είναι ικανές να παράξουν όρους αξιοπρεπούς ζωής για όλους/ες.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση στο κτήριο (Κάνιγγος και Καποδιστρίου) σήμερα Τρίτη 8/4 στις 18.30

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.