Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Παλμύρα τέλος…



Σύμφωνα με επίσημες ενημερώσεις μια μεγάλη δύναμη του Συριακού στρατού, επικουρούμενη από επίλεκτες ομάδες της Χεζμπολλάχ και «close air support» από ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τις δυτικές πύλες της Παλμύρα (24/03/2016).

Η ανακατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις είναι ζήτημα ελαχίστου χρόνου και ήδη το Χαλιφάτο, που έχει καταλάβει την πόλη από τον Μάϊο του 2015, καλεί με μεγάφωνα τους εναπομείναντες πολίτες να αποχωρήσουν από την πόλη.

Πιθανότατα επιδιώκουν να αποχωρήσουν ανάμεσα στο πλήθος, αφού η συριακή στρατιωτική υπεροχή είναι ολοφάνερη.

Όλα κρίθηκαν όταν στις 23/03 ο συριακός στρατός κατέλαβε το λόφο Ταρ, που βλέπει στην πόλη.

Ωστόσο η προέλαση γίνεται με αργό ρυθμό επειδή το ISIS έχει παγιδεύσει τα πάντα με νάρκες και IEDs (Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς).

Η Παλμύρα έχει μικρή στρατηγική σημασία καθ’ εαυτή, αλλά η κατάληψη της θα αποτελέσει μια μεγάλη νίκη «γοήτρου» για τον Άσσαντ και θα αναστείλει (άγνωστο για πόσο) τα σχέδια βελούδινης ανατροπής του. Εκτός των άλλων, θα αποτελέσει ένα καλό προγεφύρωμα για να κινηθούν τα συριακά στρατεύματα είτε προς την Ράκα, την πρωτεύουσα του ISIS είτε προς την στρατηγικότερη Nτέιρ εζ Ζορ, που και οι δύο βρίσκονται πάνω στον Ευφράτη.

*****

Σε μια άλλη εξέλιξη, επιδεικτικά, το τουρκικό τζιχαντιστικό καθεστώς αφήνει ελεύθερο τον ηγέτη του τουρκικού παρακλαδιού του ISIS και τους τελευταίους από τους 94 συνολικά κρατούμενους του ISIS οι οποίοι παρέμεναν στις τουρκικές φυλακές, μόλις δύο μέρες μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες. Είναι σφόδρα πιθανόν πως η «ασφαλής χώρα» Τουρκία θα τους στείλει να πολεμήσουν στο ISIS Συρίας τώρα που αυτό χάνει έδαφος. Εάν αύριο βρεθεί και κάποιος από αυτούς να κόβει βόλτες στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο με ένα σακβουαγιάζ εκρηκτικά, δεν χάθηκε δα ο κόσμος.

Αλήθεια, πότε θα επαινέσουν οι «Βρυξέλλες» αυτήν την ωραία ανθρωπιστική κίνηση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.