Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Γιαννενα-ενημερωση για μεταναστες κ προσφυγες

Στο χωριο δολιανά,το οποιο βρισκεται αρκετα κοντα στο καλπακι κ σε αποσταση περιπου 40χιλ. απο τα ιωαννινα, εχει μεταφερθει,εδω και 2 μερες, ενας τριψηφιος αριθμος προσφυγων κ μεταναστων απο συρια κ αφγανισταν.η κατασταση μεσα στο κτηριο οπου διαμενουν δεν ειναι καλη,με σημαντικοτερα προβληματα αυτο της ελλειψης ζεστου νερου κ θερμανσης.επισης το φαγητο που τους διανεμει ο στρατος ειναι μια φορα τη μερα και προφανως δεν ειναι αρκετο καθως υπαρχουν αρκετα παιδια(15 κατω του ενος ετους).
Η προσβαση ελεγχεται απο αστυνομια κ στρατο.
Οι διαμενοντες φορανε καρτελακια με τα στοιχεια τους κ με αυτα μπορουν να βγαινουν απο τ χωρο κ πανε π.χ. στο κεντρο του χωριου για ψωνια.δεν υπαρχουν εργαζομενοι στο χωρο αλλα ουτε και εθελοντες. -μετα το χωριο κατσικάς, 8χιλ. απο γιαννενα,στο παλιο στρατιωτικο αεροδρομιο,σε εναν χωρο οπου στρωθηκε χοντρο χαλικι κ τοποθετηθηκαν σκηνες των 6-8 ατομων,εφτασαν σημερα το απογευμα 1160 ατομα απο αθηνα.κοροιδευοντας τους πως θα τους πηγαιναν καπου κοντα στην αθηνα,τους ταξιδεψαν ως τα γιαννενα κ τους κατεβασαν εξω απο το χωρο αυτο.150 απο αυτους αρνηθηκαν να μπουν στο χωρο κ ξεκινησαν να περπατανε προς το κεντρο της πολης. Αρκετοι εφτασαν στο σταθμο των κτελ,οπου πληρωσαν εισητηρια,ναυλωνοντας εξτρα λεωφορια,ειτε για να μεταφερθουν στη θεσσαλονικη,ειτε για να γυρισουν πισω στην αθηνα.ο στρατος κ η αστυνομια βρισκονται και εδω,αποθαρρυνωντας αλληλεγγυο κοσμο να μπει στο χωρο.(δημοτικος συμβουλος που αρνηθηκε να εγκαταλειψει το χωρο,προσηχθει στο αστυνομικο μεγαρο,νωριτερα σημερα το απογευμα).εδω βρισκονται επισης μελη του ερυθρου σταυρου κ αλλων μ.κ.ο. η διαμονη τους εδω στο καμπο των ιωαννινων με θερμοκρασιες το βραδυ κοντα στο 0,φαινεται ιδιαιτερα δυσκολη.

-Στην κονιτσα, στο κεντρο παιδικης μεριμνας, τις τελευταιες μερες βρισκονται 150 περιπου προσφυγες κ μεταναστες, στο μονο ισως χωρο που μπορει να χαρακτηριστει οτι εχει ανθρωπινες συνθηκες διαβιωσης.(μαγειρες που ετοιμαζουν καθε μερα γευματα,κλειστοι χωροι,θερμαινομενοι).

- Ενας αριθμος ανθρωπων υπαρχει επισης στο παλιο στρατοπεδο πετροπουλακι εξω απο τη φιλιπιαδα.κ απο δω καποιοι αποχωρισαν μετα την αφιξη τους,θεωρωντας πως δεν τους βοηθαει σε τιποτα το να παραμεινουν στη περιοχη αυτη κ σε εναν χωρο που δεν ειναι καταλληλος για διαμονη.

Οι περισσοτεροι απο τους προσφυγες κ μεταναστες που βρισκονται εδω στην ηπειρο παρα τη θεληση τους.θελουν επιμονα να φτασουν οσο πιο κοντα στα συνορα οπου εχουν την ελπιδα πως ισως καποια στιγμη συνεχισουν το ταξιδι τους.

πηγή athens indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.