Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μαρίνος Αντύπας 8 Μαρτίου 1907

                        
                          Μαρίνος Αντύπας 8 Μαρτίου 1907

                                  Κιλελέρ 6 Μαρτίου 1910


Συμπληρώθηκαν φέτος 106 χρόνια από τη σφαγή των εξεγερμένων αγροτών στο Κιλελέρ και 109 χρόνια από τη δολοφονία του Μ.Αντύπα, που πάλεψε για την απελευθέρωση των λευκών σκλάβων της Θεσσαλίας.

Όπως κάθε χρόνο ,έτσι και φέτος,οι τεχνικοί της εξουσίας και της απάτης θα «τιμήσουν» τους εξεγερμένους αγρότες και θα εξαγγείλουν ως συνήθως «μέτρα». Οι κομματικοί κάθε απόχρωσης θα σπεκουλάρουν κι αυτοί. Όλοι μαζί θα διαστρεβλώσουν, θα αποπροσανατολίσουν, θα κοροϊδέψουν.
Οι εξουσιαστές, συνεχιστές της καταπίεσης κι εκμετάλλευσης των αγροτών, θα ωραιοποιήσουν το παρόν και θα «κατακρίνουν» το παρελθόν, σάμπως να μην είναι το σήμερα συνέχεια του χτες. Θα υμνήσουν το μεγαλείο της εξέγερσης, θα πουν για τον αγώνα της αγροτιάς και τις νίκες της, θα εξάρουν τον ηρωισμό των νεκρών κολίγων. Κι όμως είναι οι ίδιοι που έστειλαν και θα συνεχίσουν να στέλνουν τα ΜΑΤ σε κάθε κινητοποίηση των αγροτών, θα τους καταστρέψουν τα τρακτέρ, θα προσπαθήσουν να τους εξαγοράσουν, θα τους ξυλοκοπήσουν, θα τους στείλουν στα δικαστήρια, θα τους ξεζουμίσουν τη σοδειά, χρόνο το χρόνο, μέρα τη μέρα… Η απάτη και το ψέμα βαδίζουν μαζί με την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Όσο η καταπίεση παραμένει ίδια για τους αγρότες, η βιτρίνα μόνο θα είναι στολισμένη!!!

                                                                                          ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Γεννήθηκε το 1872 στο χωριό Φερεντινάτα της Κεφαλονιάς, από μικροαστική οικογένεια. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο με χίλιες στερήσεις,γράφτηκε φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από την περίοδο αυτή ξεκινά μια αξιόλογη επαναστατική κοινωνική δράση. Η δραστηριότητα του προκαλεί τη συμπάθεια του κόσμου και την οργή των κρατικών αρχών.
Εκδίδει την εφημερίδα «Ανάστασις» (1900-1907) στην Κεφαλονιά και ιδρύει λαϊκό αναγνωστήριο με το όνομα «Η ισότης».Στις εκλογές του 1906 παραλίγο να βγει βουλευτής. Στο πρόγραμμα του που δημοσίευσε στην Ανάσταση γράφει ανάμεσα σ’ άλλα: «Ζητούμεν την παγκόσμιον ελευθερίαν-ισότητα-αδελφότητα…Θέλομεν την κατάργησιν των φυλών και των πατρίδων,την κατάργησιν των αφεντικών και των δούλων. Ζητούμεν μιαν πατρίδα περιλαμβάνουσα σύμπασαν την ανθρωπότητα,μιαν τάξιν ανθρώπων,την των εργατών και αδερφών,απολαμβανόντων ίσα δικαιώματα και εχόντων τα αυτά καθήκοντα».
Σε άλλο σημείο του προγράμματός του ζητά την «κατάργησιν» της στρατιωτικής θητείας εντελώς. Το 1902 οι αρχές έκλεισαν την εφημερίδα «Ανάσταση» και τον προφυλάκισαν. Τότε κατέβηκαν στο Αργοστόλι 80 ένοπλοι χωρικοί από τα Δειλινάτα και τον απελευθέρωσαν. Ο Αντύπας δεν έκρυβε την αναρχική του στάση και το πάθος του για επανάσταση όσο κι αν η πλαστογραφημένη ιστορία του φόρεσε την ακίνδυνη μάσκα του μεταρρυθμιστή. Το 1906 βάφτισε το κοριτσάκι του φίλου του Δ. Ντανάλη και το ονόμασε Αναρχία όνομα που αργότερα μετατράπηκε σε Ανά,για να μην ερεθίζονται οι χωροφύλακες. Τον ίδιο χρόνο,στο χωριό Χαμόλακκο βάφτισε το κοριτσάκι ενός βοηθού του πατέρα του και το ονόμασε Επανάσταση.

Οι ιδέες που προπαγάνδιζε στην εφημερίδα του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναρχοσοσιαλιστικές. Επηρεασμένες όμως από τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν άμεσα οι καταπιεσμένοι της εποχής εκείνης.
Μέχρι το 1906 η δράση του περιορίζεται στους εργάτες της Κεφαλονιάς, της Αθήνας και του Πειραιά. Από το 1906 όμως αφήνει τους εργάτες και γίνεται σημαιοφόρος των αγροτικών δικαίων. Πηγαίνει στη Θεσσαλία και δουλεύει επιστάτης στα κτήματα του θείου του Σκιαδαρέση. Μαζί με όλη του τη δράση πείθει το θείο του να μοιράσει τα τσιφλίκια του. Οι τσιφλικάδες αρχίζουν να ανησυχούν και βάζουν μπρος τα μεγάλα μέσα (Νομαρχία,βουλευτές,χωροφυλακή).
Ο λόγος του έπεσε σαν σπόρος φωτιάς στο θεσσαλικό κάμπο και ξεσήκωσε τους κολίγους «καραγκούνιδες» που ζήτησαν γη και ψωμί γι ‘αυτούς και τα παιδιά τους και με συνθήματα όπως «Ζήτω η Λευτεριά μας», «Κάτω οι Τσιφλικάδες», «Ζήτω το δίκιο μας», βγήκαν με γυμνά χέρια και με γκράδες να αντιμετωπίσουν τα «σκυλιά» των τσιφλικάδων.
Μετά από αυτό, δεν έμενε τίποτα άλλο στους τσιφλικάδες.
Χρησιμοποίησαν σαν όργανο τον Γιάννη Κυριάκο μπιστικό του Αριστείδη Μεταξά. Έτσι στις 9 Μάρτη του 1907 ο Μαρίνος Αντύπας έπεφτε νεκρός στον Πυργετό, πυροβολημένος πισώπλατα από τον έμμισθο φονιά.

                                                ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟ ΑΝΤΥΠΑ
                                        ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ


πηγή:
Ζώνη Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.